StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoOTVORITI ILI ZATVORITI|

WINTER IS COMING? Sezona je iznenadila, booking je i dalje dobar, ali što je sigurno, sigurno je

Piše Lorita Vierda DV
15. listopada 2021. - 18:45

Dobra sezona je iza nas, sad nastupa ono 'gluho' turističko doba, između suludo dobrog ljeta i najljepšeg doba u godini i Zimskog festivala. Hoće li, neće li turizam, hoće li nas opet ograničiti ova boleština ili ćemo se provući kroz iglene uši, kako će nam turisti dolaziti i drži li ih još ludilo 'moram putovati jer nisam nigdje bio godinu i pol dana'... Situacija je takva da turistima više malo znači koje smo boje na karti Europe koju svaki tjedan podacima obnavlja Europski centar za kontrolu bolesti ECDC, ali pitanje je hoće li turisti dolaziti i dalje. Pod upitnikom su i brojne avionske linije koje su, u ionako mršavoj godini za našu aviodestinaciju, već najavile početkom sezone kako dobra popunjenost letova neće biti duga vijeka. Što i nije čudno, pandemiji izgleda nema kraja, a ni turizam, kao ni život općenito, više nikad neće i ne može biti isti. Jednom kad se dovuku do Dubrovnika, turisti će imati dovolno opcija, kažu nam dubrovački hotelijeri i vlasnici privatnog smještaja.

image
Foto: Bozo Radic/CROPIX
Bozo Radic/Cropix

Neki od hotela radili su lani unatoč očajnoj i bezizlaznoj situaciji, dok su neki zbog krive procjene sve kapacitete prebacili u neka sretnija mjesta u Hrvatskoj, pa u Dubrovniku koji je neplanirano procvjetao ovog ljeta ostali bez dobre fete turističkog kolača. Naravno, nedostatak kadra kao nikad dosad nećemo ni spominjati, ali oni koji su otišli negdje drugdje trbuhom za kruhom, nisu sigurni hoće li se vraćati. U neizvjesnosti nije lako (pre)živjeti. Jedna od takvih je hotelska grupacija Valamar, koja će štetu pokušati umanjiti najprije nedavnim otvorenjem jednog od većih hotela koji će goste primati cijele godine.

President zatvara, Lacroma ostaje otvorena

-Od Valamarovih objekata u Dubrovniku trenutno su otvoreni hoteli Dubrovnik President Valamar Collection i Valamar Lacroma Dubrovnik. Hotel Dubrovnik President Valamar Collection svoja će vrata za ovu sezonu zatvoriti početkom mjeseca studenoga, dok će hotel Valamar Lacroma Dubrovnik biti otvoren tijekom cijele zime. Ponovno otvaranje svih ostalih objekata očekuje se pred uskrsne blagdane 2022.” - javljaju iz Valamara, koji još čekaju objavu kvartalnog financijskog izvješća za treći kvartal kako bi se ‘zbrojili’ i znali kako im je zapravo prošla sezona na dubrovačkom području.

image
Split, 050621.
Turisticke plocice za sobe i apartmane na fasadama kuca u uzem centru grada.
Foto: Duje Klaric/CROPIX
Duje Klaric/Cropix

Jadranski luksuzni hoteli lani su se mogli pohvaliti otvorenim Excelsiorom kojega tradicionalno uvijek ostavljaju otvorenim cijele godine, jer za njega gostiju ima uvijek. Hoće li to tako biti i ove godine? Šuška se da se plan ipak mijenja.

-Jadranski luksuzni hoteli će i ovu  zimu jedan hotel ostaviti otvoren tijekom cijelog zimskog perioda, a  drugi hoteli će se otvarati prema potrebi. Jadranski luksuzni hoteli su u sezoni  2021. u potpunosti otvorili sve svoje kapacitete, te smo iznimno zadovoljni ostvarenim rezultatima – javljaju iz ALH. Razmišlja se o tome da ove godine tá perjanica grupacije ne bude Excelsior već Dubrovnik Palace, no ništa još nije sigurno ni potvrđeno iz ALH.

Onaj koji se uvijek prilagođava potražnji je i Hilton Imperial, koji je i lani radio unatoč pandemijskim nepoznanicama i teškoj situaciji. Jedini su koji su priznali da im je ova sezona bila znatno bolja od očekivane.

-Prema trenutnom stanju bookinga očekujemo ostati otvoreni ovu zimu, svi daljnji planovi prilagođavat će se aktualnim situacijama. Povratkom naših tradicionalnih tržišta sezona je bila bolja od predviđanja početkom godine, te očekujemo još bolje rezultate iduće godine. „ - poručuju iz Hilton Imperiala, koji je nedavno doživio i potpunu preobrazbu.

Očigledno, i hotelijeri se još uvijek boje jer ih se, kao i svih, drži na rubu, pa 'prilagođavanje situaciji' zapravo znači - nemamo pojma što nam zima donosi. Možda hoćemo, a možda i nećemo...

image
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
Tonci Plazibat/Cropix

Winter is coming?

Privatni smještaj 'gorio' je ove sezone što je, priznaju iznajmljivači, bio i ostao najveći šok otkad je privatni smještaj počeo ozbiljno ugrožavati popularnost hotelskog smještaja na dubrovačkom području. I još dobro stoje, prema podacima Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

-Na dan 15. listopada broj objekata koji primaju goste je 3669, broj smještajnih jedinica 5639, broj kreveta 14 629, uz preko tisuću dodatnih kreveta te malo više od tri i pol tisuće obveznika.” - kažu iz gradske TZ. U usporedbi s prošlom i pretprošlom godinom nije loše, čak i ako 2019. svi nazivaju rekordnom i nevjerojatnom, i ova je, 2021. godina turistički vrlo blizu.

-Na 15.10.2020. broj objekata bio je 3.804, broj smještajnih jedinica 5.908, broj kreveta 15.274, broj dodatnih kreveta 785, broj obveznika 3.685, a na isti datum 2019. godine situacija je ovakva: broj objekata 4.034, broj smještajnih jedinica 6.287, broj kreveta 16.334, broj dodatnih kreveta 5.325, broj obveznika 3.903 – dodaju iz TZ.

Broj objekata za iznajmljivanje, kao i broj postelja ponešto je opao obzirom na današnje brojke, što i nije čudno. Nitko nije mislio da će se turizam ove godine vratiti ovakvom snagom. Pa nas je, kao i uvijek, opet iznenadilo. Ovaj put, hvala bogu, pozitivno. I za kraj još jedan podatak, iako je sredina listopada: od početka godine, od 1. siječnja do 15. listopada, u hotelskom smještaju zabilježeno je 218 252 dolazaka, a ostvareno 800 535 noćenja, dok je u privatnom smještaju zabilježeno 195 735 dolazaka s ostvarenih 740 403 noćenja. U pandemijskoj godini i za hotelijere i za privatni smještaj - nije loše.

17. travanj 2024 01:56