StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPOSLJEDICE KORONE |

TURISTIČKI DJELATNICI OGORČENI Nizozemci još drže Portugal i Španjolsku kao sigurne zemlje, a trenutačno imaju višestruko više zaraženih nego Hrvatska

Piše Ružica Mikačić/SD
25. srpnja 2020. - 09:33
Odluka nizozemske vlade da Hrvatsku uvrsti na "narančastu" listu zemalja koja znači opasnost od moguće zaraze koronavirusom, za Hrvatsku znači gubitak najvećeg dijela turističkog prometa iz te zemlje, donosi Slobodna Dalmacija.

U njoj su, naime, baš od ovog vikenda glavni praznici i prava špica sezone u kojoj se putuje u inozemstvo, pa je Hrvatska izgubila desetke tisuća onih koji sada ni u last-minute aranžmanima neće dolaziti u Hrvatsku. Štoviše, sve ono što je već rezervirano za dolaske u kolovozu i rujnu iz Nizozemske, otkazuje se, pa su turistički radnici u Hrvatskoj doslovno očajni.

– Nevjerojatno je kako smo mogli tako olako dopustiti da nas se stavi na "narančastu" listu, a da to nitko nije na vrijeme znao i spriječio. Realno nema nikakvog razloga za to, jer Nizozemci još drže Portugal i Španjolsku kao sigurne zemlje, a trenutačno imaju višestruko više zaraženih nego Hrvatska.

To je propust hrvatske diplomacije i turističkih čelnika jer su zaspali i pustili da se stvari događaju same od sebe. Govoriti u ovom trenutku da se ta lista "narančastih" zemalja revidira svaka dva tjedna, te da će Hrvatska uskoro opet biti u "zelenoj" zoni je neozbiljno, jer se radi o najvažnijem dijelu sezone koji se nikakvom promjenom za dva tjedna ne može nadoknaditi – kaže nam ogorčeno turistički djelatnik s Kvarnera u čijoj agenciji dnevno stiže 7-8 otkaza dolazaka Nizozemaca, ali i Belgijanaca i Norvežana u kampove i kuće za odmor u Hrvatskoj.

U godini u kojoj se svi bore za svakoga gosta, doista je nevjerojatna lakoća kojom se iz Hrvatske promatra činjenica da smo u "narančastoj" zoni i za Belgiju, dok nas je Litva stavila na "crvenu" listu.

BROJKE NISU MALE

Restrikcije za putovanja u Hrvatsku na snazi su od ranije u Norveškoj i Finskoj. Norveška je Hrvatsku stavila 15. srpnja na "crvenu" listu i tamo će ostati 14 dana. Na "crvenoj" listi su uz Hrvatsku, Bugarska, Luksemburg, Portugal, Rumunjska i Mađarska.

To znači da će putnici iz Hrvatske po povratku morati u 14-dnevnu samoizolaciju, što malo tko sebi može priuštiti. Naime, u većini EU zemalja se boravak u samoizolaciji nakon putovanja u inozemstvo, koje se službeno ne preporučuje, ne tretira kao bolovanje.

Povratnik s odmora za samoizolaciju mora koristiti godišnji odmor, ako ga ima ili će dobiti – otkaz, kažu nam sugovornici iz inozemstva.

Jednako je velik problem što Nizozemci koji su već sada u Hrvatskoj traže prekid odmora i hitno vraćanje u svoju zemlju, te da im domaćini ili agencija u Hrvatskoj vrate uplaćeni novac u cijelosti. A ne radi se o malim brojkama jer je trenutačno u Hrvatskoj oko 24 tisuće nizozemskih turista, a tijekom dosadašnjeg dijela srpnja s tržišta Nizozemske je bilo 45.555 dolazaka i 243.327 noćenja u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

PETICIJA PROTIV ODLUKE

Istovremeno je, međutim, od samih nizozemskih gostiju nezadovoljnih što moraju prekidati svoj odmor na Jadranu, pokrenuta i inicijativa o potpisivanju peticije za ukidanje odluke o proglašenju Hrvatske "narančastom" zonom. Osim Nizozemaca, na poziv Nede Pinezića, turističkog djelatnika s Krka, svojim potpisima pridružuju se i hrvatski turistički djelatnici.

– Ta inicijativa Nede Pinezića o supotpisivanju peticije Nizozemaca je izvanredna i pravi potez u pravom trenutku, najveća podrška hrvatskom turizmu koju smo ovog časa dobili vezano uz taj status Hrvatske kao epidemiološki opasne, jer nema vremena za čekanje. Treba reagirati odmah i na najvišoj razini jer u pitanju su sva rezervirana putovanja za iduće mjesece i ishitreni povratci gostiju koji su trenutačno kod nas u Hrvatskoj na odmoru – kaže iskusni Selimir Ognjenović, vlasnik touroperatora ID Riva Tours koji dovodi goste iz Njemačke i Nizozemske.

Istovremeno se u domaćim turističkim krugovima može čuti i kako im iz inozemstva potiho stižu informacije o tome da se Hrvatsku stavlja na "narančastu" listu zbog toga što smo neselektivno otvorili granice svima, pa i turistima iz SAD-a i Velike Britanije za koje u gotovo svim zemljama EU-a vrijede puno stroži kriteriji ulaska i potvrde da su zdravi.

Kako oni u Hrvatsku sada mogu bez ograničenja i uvjeta kao i svi drugi gosti, neke zemlje to doživljavaju kao opasnost za svoje građane koji se uz njih odmaraju na Jadranu, a po povratku mogu donijeti virus kući.
18. travanj 2024 09:26