StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKORČULANSKI PRVACI|

Suhi i polusuhi Grk iz Lumbarde šampioni ovogodišnje Sabatine! Okrunjeni i otočki Pošip, šampanjac.....

Piše Dora Lozica
11. studenog 2021. - 18:49

Na ovogodišnjem 31. Međunarodnom susretu vinogradara i vinara Sabatina, prestižnom vinskom natjecanju kojeg organizira Zadružni savez dalmacije, Korčula je ponovno briljirala. Otočni vinari osvojili su 20 odličja u tri kategorije i to 4 šampionska, 11 zlatnih i 5 srebrnih. Najviše odličja stiglo je u Lumbardu i Smokovicu, domovine autohtonih, otočnih, bijelih sorti grk i pošip.

Najvažnije sorte Dalmacije

Briljirala je ponovno Vinarija Zure iz Lumbarde koja osvaja odličje šampion bijelih suhih i polusuhih vina za Grk Bartul berbe 2020. dok je Pošip Zure, berba 2020. godine, četvrtu godinu za redom proglašen šampionom sorte pošip. Osvojili su još i tri zlatne medalje i to za pjenušac od grka Quinta essentia, grk sur lie Reventon te plavac mali Advocatus diaboli 2018. te srebrnu medalju za kupažu Rebellion 2019. „Sabatina je jedno od najkvalitetnijih ocjenjivanja u Hrvatskoj, desetak ocjenjivača biraju se iz redova struke, većinom su enolozi sa Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo koji puštaju vina u promet. Uzorci se ocjenjuju „na slijepo“, ocjenjuje se boja, okus, miris i ukupni dojam vina, 85 bodova je zlato, preko 90 bodova je veliko zlato, a najviše ocjenjeni se proglašavaju šampionima.

image
privatni album braća Ivan i Marko Batistić Zure u društvu šampiona s Pelješca Matuška
Dora Lozica

Posebna važnost daje se najvažnijim sortama Dalmacije, a to su pošip i plavac mali“, otkriva nam Ivan Batistić Zure, Decanterovom platinom nagrađeni, mladi vinar iz Lumbarde koji ističe kako je Korčula trenutno vodeća regija u usponu vinogradstva i vinarstva te da je čeka svijetla budućnost. Još jedna titula šampiona dospjela je u ruke vinara iz Lumbarde, Ivana Nobila. Vinarija Nobilo na Sabatinu poslala je je Grk Albi Auri 2020. koji je osvojio odličje šampiona za izgled proizvoda, ali i zlatnu medalju u kategoriji buteljiranih vina. Povjerenstvo je ocjenjivalo izgled boce i etikete te imidž proizvoda za kojeg je zaslužna talijanska dizajernica Benedetta Agostoni, no za zlatni grk zaslužan je Nobilo.

Nagrada je fenomenalan osjećaj

„Moja ambicija i želja bila je napraviti polusuhi grk budući da suhih ima dosta i Sabatina je to prepoznala. Sretan sam i zadovoljan, nagrade su motivacija za daljnji rad, ali i opravdanje za trud i viziju. Moja se obitelj vinogradastvom i vinarstvom bavi već nekoliko stoljeća, ali nikad na profesionalniji i ozbiljniji način. Trgovali su grožđem, radili su kvalitetno, ali ne i vrhunsko vino. Odlučio sam to promijeniti pa sam 2018. godine napravio prvi, vrhunski Grk Nobilo i za sad smo zadovoljni“, ispričao nam je Ivan Nobilo koji je prošle godine na Sabatini nagrađen za grk i rose srebrnim medaljama.

image
Ivan Nobilo
Dora Lozica

Zlatne medalje u kategoriji buteljiranih vina osvojili su još i Vinarija Šain-Marelić iz Čare za pošip Moro 2020., Sv. Ivan Selekcija 2020. i Sv. Ivan 2020. te Blato 1902 za pošip Težak 2020. Srebrne medalje osvojili su OPG Mario Milina iz Lumbarde za pošip Casa Boschi 2020. i Željko Pecotić Baran za pošip Pod korita 2020. U kategoriji mladih vina OPG Miroslav Stanojević iz Smokvice osvojio je nagradu za najbolje mlado, bijelo vino za pošip 2021. Zlatnom diplomom za mlada vina nagrađeni su Željko Pecotić Baran za pošip 2021.i Frano Pešelj za pošip 2021.Srebrnu diplomu osvojili su OPG Didovinka Frana Didovića za Plavac mali Didovinka 2021. i Pošip Didovinka 2021. Četiri godine vinarija Didovinka natječe se na Sabatini, priča nam vlasnik Frano Didović.

image
uručitelj nagrade Visko Haladić, desno Frano Didović iz vinarije DidovinkA
Apstudio Aheropita
Trostruki laureat

Didović je ove godine u Smokvicu donio čak tri odličja, a posebno ističe zlatnu diplomu za Plavac mali Didovinka 2020. godine, jedina nagrada u kategoriji otvorenih vina za otok. „Sabatina je izvrstan pokazatelj kvalitete, prilikom ocjenjivanja mladih vina pokazatelj je kakva je bila berba, a u kategoriju otvorenih vina šaljemo vina koja još nisu dobila dozvolu za promet kako bi provjerili kvalitetu. Dobiti nagradu je fenomenalan osjećaj, Sabatina je jedno od najstručnijih vinskih natjecanja, a ove sam godine prvi put i osobno sudjelovao u programu i mogu samo povaliti organizatore“, ispričao nam je Frano Didović.

16. travanj 2024 03:29