StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDOPRINOS REVITALIZACIJI |

PRILOG ODRŽIVOM RAZVOJU Državna tajnica Nikolina Klaić uručila ugovore čelnicima županijskih gradova i općina, posebna pozornost posvećena otocima

Piše Kristina Filičić Foto: Tonči Plazibat/CROPIX
19. lipnja 2020. - 12:50
Na svečanom dodjeli ugovora financiranih nacionalnim i EU sredstvima korisnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije iz Programa razvoja otoka u 2020. godini te Programa održivog razvoja lokalne zajednice, uručeno je 15 ugovora gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina Dubrovačko-neretvanske županije. Ugovore je uručila državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić.

image
Državna tajnica Nikolina Klaić na potpisivanju ugovora o sredstvima EU za Centar izvrsnosti


- Ukupan iznos koji danas dodjeljujemo je 4,3 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava. Mislim da je Vlada RH u ovom mandatu puno napravila za otoke. Osim što je donesen novi Zakon o otocima, značajno su se povećala proračunska sredstva kojima raspolaže Uprava za otoke. Unaprijedili smo programe za subvencioniranje vode na otocima, a samo u ovoj županiji dodijeljeno je 11,3 milijuna kuna, za cestovni i otočni prijevoz 20 milijuna kuna i to u periodu od 2017. do 2019. godine. Fond za kapitalne projekte financirao je 31 projekt u vrijednosti 15,5 milijuna kuna. Za očuvanje radnih mjesta na otocima 168 poslodavaca je koristilo Vladinu mjeru – kazala je državna tajnica Nikolina Klaić te dodala:

- Otoci će imati veliku priliku u novoj financijskoj perspektivi. Moramo biti složni prilikom programiranja te nove perspektive. Preko razvojne agencije DUNEA jako puno smo počeli uključivati gradonačelnike i načelnike jer to je jedini ispravan put za programiranje fondova.

image
Državna tajnica Nikolina Klaić na potpisivanju ugovora o sredstvima EU za Centar izvrsnosti


Iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice kojem je cilj pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji potpomognutih područja dodijeljena su četiri programa općinama Kula norinska, Pojezerje, Janjina i Zažablje. Vrijednost ova četiri ugovora je gotovo milijun kuna.

Iz programa razvoja otoka u 2020. kojem je cilj stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj te povećanje kvalitete života na otocima uručeni su ugovori: za Osnovnu školu Petra Kanavelića u Korčuli, za rekonstrukciju zgrade kulturno društvene namjene u Sparagovićima u Općini Ston, uređenje rive u naselju Sreser u općini Janjina, za rekonstrukciju i opremanje tržnice u Trpnju, za izgradnju sportsko rekreacijskog centra Orebić, za izgradnju vrtića i jaslica u Blatu te drugi ugovori namijenjeni otočkim i pelješkim općinama.

Uručivanju ugovora uz gradonačelnike i načelnike gradova i općiona DNŽ prisustvovali su i ministar zdravstva Vili Beroš, saborski zastupnik Branko Bačić, državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić, župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.
20. travanj 2024 09:36