StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoJESMO LI ZAKASNILI?

POMORSKI AGENTI SE MJESECIMA ŽALE: Nemamo jasnih COVID protokola za kruzere pa ih brodari šalju u Grčku i Tursku. Nema koga nismo zvali i opet ništa!

Piše Lorita Vierda
4. svibnja 2021. - 19:38

Umjesto uplovljavanja u travnju i svibnju, kako je bilo najavljivano, najmanje dvije kruzing kompanije otkazale su dolazak u Dubrovnik i Hrvatsku i odlučile otići drugdje po Mediteranu, mahom u Grčku. Bolje od nas trenutno prolaze i Italija, Island, Bahami, Engleska, jer te zemlje imaju strogo utvrđene protokole za dolaske turista, otvorile su se pravovremenim donošenjem konkretnih i cjelovitih odluka i oglašavanjem informacija. Sve koji izravno ili neizravno žive od turizma zanima zašto, ako opći protokoli postoje, oni ne vrijede za turiste s kruzera i zašto ih brodarske kompanije posebno zahtijevaju?

-Mi kao pomorski agenti detaljne protokole nemamo, osim odluke Stožera od 1. ožujka, bez ikakvih pojedinosti. Nismo ih još dobili, a brodarske kompanije odavno su nam ih tražile i ostavljale rezervaciju u nadi da ćemo ih do dolaska prvih kruzera imati spremne. Bez toga ništa. U zadnjih par dana, koliko čujemo, krenulo se raditi na tom dokumentu – pričaju nam agenti koji od poruka brodara primaju tek otkaze ili namjeru odustajanja od Dubrovnika, ako se stvari ne riješe u hitnom roku. Zašto kompanije traže posebne protokole? Agenti kažu da se ne treba preispitivati zašto ih traže, nego ih je Nacionalni stožer trebao napraviti.

Rezervacije i interes nisu isto

-Evo vam primjer: pregovarali smo s kompanijom oko ukrcaja procijepljene posade i putnika. Na njihova pitanja moramo imati dokument, nije dovoljno - pa dođite vi, pa ćemo vidjeti smiju li putnici vanka! Kad su vidjeli da mi do danas nemamo ništa u rukama, odlučili su otkazati Hrvatsku i Dubrovnik i otišli u Grčku. Pokušali smo dogovoriti što u slučaju da ipak uspijemo riješiti protokole u međuvremenu, no neki su odgovorili kako moraju otkazati sve, jer Grčka ne želi primiti brodove koji su bili u Hrvatskoj! Eto, mi stalno pritiskamo prema Lučkoj upravi, ministarstvima, Stožeru, bilo kome tko nam može reći nešto konkretno, čuli smo da je konačno napravljen neki korak naprijed, ali ni to nemamo napismeno, da je gradonačelnik kad je čuo što se događa, napravio frku, dokument poslao na Ministarstvo i CLIA-u, pa ćemo skoro valjda dobiti i nešto crno na bijelo. Ne možemo se igrati dječjeg vrtića i čekati da nam padne s neba, to ne ide” - kažu naši sugovornici.

image
Costa Luminosa otkazala dolaske u Dubrovnik

Slažu se da turističke kompanije određene stvari traže jer su ih dobili u drugim zemljama, pa je donekle neozbiljno očekivati da će nam doći, nama koji to ne možemo.

-Nema koga nismo zvali, zahtijevali, pitali, molili, ništa. Nakon toga brodar može jedino reći hvala, idemo u Grčku. Costa je otkazala 22 uplovljavanja, Viking je zasad pošao na Island i Bahame, a Aida Blue također u Grčku i Italiju, Crystal također, a gdje su svi ostali... Oni trebaju nekoliko mjeseci unaprijed imati odluke, da se mogu putovanja uopće organizirati, nadamo se novom protokolu, jer interesa ima, ali im je bez toga rizik prevelik.” - složilo se nekoliko naših sugovornika koji sve nade polažu u dokument koji je gradonačelnik odlučio poslati na CLIA-u i ministarstvo.

-Pa možda i nije prekasno. Ako bismo i sutra dobili taj dokument, to bi bilo odlično, ali mi ga još nemamo” - dodaje jedan od agenata. Datum je visok, mišljenja su da smo već mogli primati pokoji kruzer i u svibnju. Umjesto Dubrovnika, koji očito više nije nezaobilazna destinacija, putuje se po drugim mediteranskim zemljama.

Drugi motivi brodara

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo navodi kako brodari imaju i svoje motive - odraditi kruzeve u isključivo svojim zemljama, te da puno toga ovisi i o prodaji, a ne samo o protokolu, jer su sve barijere za dolazak kruzera uklonjene te je napravljen novi Protokol, koji je stigao u zadnji tren pred zaključenje ovog broja Dubrovačkog vjesnika. Na snazi je, kaže, odluka Stožera od 26. veljače o prestanku zabrane uplovljavanja putničkih brodova.

image
Ilustracija
Cropix

-Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 31. ožujka 2021. godine o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska osoba preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja vrijedi do 30. travnja 2021. godine, omogućava se prihvat brodova i putnika na kružnim putovanjima u Republiku Hrvatsku uz sljedeće uvjete: predočenje potvrde o negativnom PCR ili brzom antigenskom testu na SARS-CoV-2, ako nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska u prvu luku Republike Hrvatske, ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, do desetog dana od datuma izdavanja tog testa mora se ponovno provesti testiranje, predočenje potvrde o cijepljenju za osobe kojima je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv COVID-19 ili od cijepljenja jednom dozom, ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska u prvu luku Republike Hrvatske ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti COVID-19 izdane od liječnika. Izuzetak od primjene navedenih pravila su putnici u tranzitu, uz obvezu da napuste Republiku Hrvatskoj u roku od 12 sati od ulaska u prvu luku Republike Hrvatske. Primjenjuju se pravila koja vrijede za sve turiste - posjetitelje Republike Hrvatske.”

Na otkazivanja dolazaka brodarskih kompanija, i opravdanog straha od debakla sezone kad su u pitanju kruzeri Pezo odgovara:

image
Costa Luminosa otkazala je dolaske u Dubrovnik
Neven Jerković

-Nemamo saznanja o značajnijem otkazivanju dolazaka u Dubrovnik. Zabilježen je određeni broj izmjena itinerara brodova koje su uvjetovane trenutnom epidemiološkom situacijom, a već od početka lipnja 2021. uredno su potvrđeni tjedni dolasci brodova MSC Cruises u Dubrovnik, i to MSC Splendida ponedjeljkom i MSC Orchestra petkom, kao i novi termini još nekih brodara. Iz naprijed navedenog evidentno je da ne postoje nikakve barijere za dolazak brodova i putnika na kružnim putovanjima u destinaciju.”

Do zaključenja ovog broja Dubrovačkog vjesnika nismo dobili odgovore od Ministarstva turizma, ni PU Dubrovačko-neretvanske, jer u pitanju je prelazak granice, tek odgovor od Hrvatske turističke zajednice o platformi Stay safe in Croatia i informacijama koje tamo potencijalni turisti mogu pronaći.

image
Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik
Tonći Plazibat/cropix
Iz Lučke uprave Dubrovnik poručuju da je MSC potvrdila dolazak, a sa drugima su dogovori u završnoj fazi

Kako smo već pisali,  iz Lučke uprave Dubrovnik u ponedjeljak su priopćili kako je ravnatelj Blaž Pezo održao završni operativni sastanak s predstavnicima MSC Cruises. - Na sastanku je dogovoreno kako će tijekom sezone biti ukupno 36 uplovljavanja, a prvo od njih dogovoreno je za 11. lipnja 2021. godine. Tog će dana uploviti brod MSC Orchestra, koja će nakon tog dana imati još 19 uplovljavanja u luku Gruž. Drugi brod iste kompanije MSC Splendida prvi će put uploviti 14. lipnja 2021. te Dubrovnik posjetiti još 15 puta tijekom sezone - istaknuli su u prioćenju te naglasili kako se  ove  godine  očekuju i uplovljavanja brodova nekoliko drugih kruzing kompanija s kojima su dogovori u završnoj fazi. 

19. travanj 2024 14:23