StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKONAVOSKA VJETROELEKTRANA

| PODUZETNIK RENCI PORUČUJE MINISTRU ĆORIĆU: Dajte mi nakon 21 godine te ‘propelere‘, dok opet ne zastari tehnologija!

Piše PSD.
6. siječnja 2021. - 19:55

Sredinom siječnja sljedeće godine ‘pada’ 21. godišnjica prvog spomena vjetroelektrane u Konavoskim brdima, a plato gdje bi trebali niknuti ‘propeleri’ još je vjetrovita pustara. Od 2000. do danas u Banskim dvorima izmijenilo se nekoliko Vlada i potencijalnih ulagača, tehnologija je uznapredovala, a dubrovačka tvrtka Cannon Libertas CO voditelja projekta Todorinka Rencija Pecotića još ne odustaje od ulaganja procijenjenog na barem 200 milijuna eura.

Zmije i kornjače


No, ulagačka im klima, kaže Pecotić, ne ide na ruku:

- Ova država je još od 2013. bez ikakve regulative i pravilnika za obnovljive izvore energije, a u međuvremenu se sve oko vjetroelektrana u svijetu promijenilo. Primjerice, jedan megavat je s 1,5 do 2 milijuna eura iz 2000. pojeftinio na 600 do 700 tisuća eura, drugačiji je promjer rotora i visina stupova, više struje možete dobiti za manje novaca, a mene kao da uporno vraćaju na početak, na skuplje i zastarjele tehnologije. U Zagrebu neki ni ne znaju gdje su Konavoska brda, ali znaju tražiti zaštitu za zmije i kornjače – negoduje Renci Pecotić koji željno čeka proljeće 2021., a s njim i najavljene tendere koje za postrojenje izdaju u Ministarstvu gospodarstva i energetike:

image
Trasa budućeg konavoskog vjetroparka Rencija Pecotića
Cannon Libertas CO d.o.o.


- Možda bi išlo brže da sam išao po modelu vjetroelektrane Krš- Pađene – kaže rezignirano Pecotić, aludirajući na korupcijsku aferu kojom se bivšu kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac tereti za pogodovanje investitorima u vjetroelektranu Krš-Pađene.
Naš sugovornik podsjeća kako im je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja 2012. izdalo najprije lokacijsku, a 2014. i građevinsku dozvolu za izgradnju vjetroelektrane Konavoska brda, ukupne snage do 117 MW s 39 ukupne visine 154 metara s trafostanicom Konavle i priključnim dalekovodom. Ovog ljeta su, dodaje, produžili priključak na dvije godine:


- Nemam nikakvih repova, sad je na državi da poduzme korake. Načelnik Lasić pomoći će u kontaktu sa Zagrebom I ministrom Tomislavom Ćorićem - ističe Pecotić i tvrdi da ima dvije čvrste ponude stranih investitora. Jedan je spreman ulagati u vjetropark, a drugi otkupiti od Pecotića projekt i zadržati ga za partnera. Imena ne otkriva, kaže tek kako je američki poduzetnik Gerald W. Monhouse, osnivač tvrtke specijalizirane za vjetroelektrane i njegov bivši poslovni partner u očekivanju hravtske investicije - preminuo.

image
Selo Stravča u Konavlima
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


Jedino što se protokom vremena nije promijenilo ‘adresa’ je vjetroparka na granici Hrvatske i BiH, na potezu iza Veljeg Dola do Dube Konavoske i Stravče:
- Ministarstvo nije svjesno koliko bi ovo postrojenje značilo lokalnom stanovništvu. Dok su se za vjetroelektranu u Ponikvama otkupljivale samo čestice zemlje, mi smo uzeli u obzir i pristupne putove, neke obitelji bi dobivale 20 do 30 tisuća eura godišnje od ovog projekta – uvjerava nas Renci Pecotić u benefite energetskog projekta koji od 2009. predviđa i Prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije.


Vrijedi spomenuti kako je za nositelja projekta, dubrovačku tvrtku Rencija Pecotića, u veljači 2020. predstavljen Elaborat zaštite okoliša za izmjenu zahvata vjetroelektrane Konavoska brda. Dokument predviđa smanjenje broja vjetroagregata s 44 na 30, povećanje njihove visine od 129 do 162,5 m od tla, individualne snage vjetroagregata sa 3 MW na 5 MW, te povećanje ukupne snage vjetroelektrane sa 132 na 150 megavata.

Čuđenje u Ministarstvu

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o Elaboratu svima dostupnom na internetu - pojma nemaju:
- Trgovačkom društvu CANNON LIBERTAS CO d.o.o. dana 18. ožujka 2014. godine izdano je rješenje o energetskom odobrenju od Ministarstva gospodarstva za izgradnju vjetroelektrane Konavoska brda. Po izvršnosti rješenja o energetskom odobrenju, projekt i njegov nositelj su upisani u Registar obnovljivih izvora energije i kogeneracije te povlaštenih proizvođača. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije upoznato s namjerom nositelja projekta o promjeni broja stupova i vjetroagregata u projektu vjetroelektrane Konavoska brda – šturo su javili iz Ministarstva.

image
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Čorić
 
Srdjan Vrancic/CROPIX


Nadležni iz Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) kažu kako dosad za projekt nisu izdali status povlaštenog proizvođača električne energije:
- Prema Registru obnovljivih izvora energije i kogeneracije te povlaštenih proizvođača (OIEKPP), jedinstvenoj evidenciji projekata obnovljivih izvora, nositelj ovog u Konavlima je tvrtka CANNON LIBERTAS CO., d.o.o., ovlaštena za zastupanje i posredovanje na domaćem i inozemnom tržištu. U pogledu tvrdnji da bi došlo do "nekih problema s nadležnom državnom agencijom" također nemamo saznanja. Pred HERA-om nije u tijeku niti jedan postupak u vezi vjetroparka Konavoska brda - kažu iz Agencije.

18. travanj 2024 11:47