StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPOMOĆ ČUVARIMA PČELA

Pčelari iz naše Županije nabavljaju poseban stroj koji će unaprijediti proizvodnju u pčelarstvu: Mato Kristović, predsjednik Pčelarske udruge Rusmarin, otkrio nam je detalje...

Piše Maja Rilović Koprivec
22. prosinca 2022. - 13:15

Pčela  ima sve manje i mi smo od pčelara postali čuvari pčela. A kolika je važnost pčela za život ne treba ni spominjati – navodi to Mato Kristović predsjednik Pčelarske udruge Rusmarin iz Župe dubrovačke koja je sa Županijom dubrovačko neretvanskom potpisala  ugovor o sufinanciranju nabave Linije za proizvodnju satnih osnova od prirodnog voska. Riječ je  o jako važnom projektu za pčelare koje će osjetno unaprijediti i potaknuti pčelarstvo u dubrovačkom kraju gdje su tri pčelarske udruge i 150 pčelara s oko 6 tisuća pčelinjih zajednica.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Županija prati rad pčelara i pomaže im, kao primjerice u dobivanju oznake za dalmatinski med koja je u završnoj fazi i sada očekujemo dovoljne količine meda koje će se plasirati na tržište pod tom oznakom. Dio pčelara je koristio potpore i sredstva iz programa Dubrovačko-neretvanske županije, a inicijativa pčelarske udruge Rusmarin iz Župe dubrovačke za nabavku stroja je izuzetno dobra i kupnju tog stroja, koji će biti od koristi svim pčelarima iz cijele županije, Županija će sufinancirati sa 100 tisuća kuna – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Naime, osim meda, pčelari od pčela prikupljaju i propolis, pelud, pčelinji otrov i matičnu mliječ te pčelinji vosak, koji je  nezamjenjiv proizvod i nemoguće ga je umjetno proizvesti. On pčelama služi za gradnju saća, odnosno izgradnju njihovog stambenog životnog prostora. U njemu se njeguje leglo, tu se pčele razmnožavaju, pohranjuju med, pelud, itd. Prirodni vosak je reciklirani skupocjeni materijal kojeg je najbolje, prema mogućnostima i potrebi, svake ili svake druge godine rastopiti, sterilizirati i od njega napraviti nove satne osnove, odnosno temelje na kojemu će se iznova, brže i uspješnije, graditi pčelinje društvo. Tim postupkom uništavaju se razni nepoželjni mikrobi, bakterije, paraziti, nečistoće i slično te značajno ubrzava razvoj pčelinje zajednice. Za pravljene satnih osnova od prirodnog pčelinjeg voska postoje "strojevi" sa sterilizatorima, što dubrovački pčelari sada žele pribaviti uz pomoć Županije. Na našem prostoru nedostatak tog stroja pčelari rješavaju tako da svatko pojedinačno kad rastopi višak voska, taj vosak šalje dalje na preradu diljem Hrvatske što je skup i dugotrajan proces, a pčelar nema nikakvo jamstvo da će mu se vratiti njegov pravi prirodni vosak, a ne  parafinska krivotvorina koju pčele odbijaju i to na koncu rezultira nestankom pčelinjih zajednica.

image
Nikola Vilic/cropix

Da se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji otvori "Linija za proizvodnju satnih osnova od prirodnog voska"  lokalno bi se osigurala sigurna i kvalitetna prerada voska, koja bi bila nadzirana od samih pčelara. Općina Župa dubrovačka donirala je  udruzi 50.000 kuna  za potrebe razvitka pčelarstva, odnosno stroj za preradu voska koji im je najpotrebniji, a pomoć je kaže Kristović, najavila i Općina Konavle.

 - Stroj koji nabavljamo je esencijalan za proizvodnju u pčelarstvu i značajno će olakšati pčelarima iz Dubrovačko-neretvanske županije. Zahvaljujući Pelješkom mostu nema više problema s prelaskom granice, pa će sve prednosti sada moći koristiti i pčelari iz doline Neretve“ – naglasio je Vlaho Komparak predsjednik Županijske udruge pčelara.

Ovom je prigodom, u ime svih pčelarskih udruga,  Komparak je istaknuo dobru suradnju s Dubrovačko-neretvanskom županijom te napomenuo da su protekle godine za pčelare bile teške jer oni rade tzv. tvornici pod vedrim nebom u kojoj, bez obzira na uloženo znanje i trud, rezultat može izostati.

Ugovor je sklopljen uz suglasnost svih pčelarskih udruga na području Dubrovačko-neretvanske županije – Županijske pčelarske udruge, Pčelarskih udruga „Nada”–Konavle – Gruda, „Dubrovačko primorje” – Majkovi, „Vrijesak“ – Pelješac, „Kadulja ” – Metković, „Mandarina” – Opuzen i „Planika” – Ploče.

24. travanj 2024 22:55