StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTuristički veterani o ukrajinskoj krizi

Pave Župan Rusković: Ako ova Putinova ‘akcija‘ preraste u pravi rat, bit će šteta za dubrovački turizam, Boro Aleksić: Jedino što možemo je gatati

Piše A. Ke., G.B.
24. veljače 2022. - 19:30

U četvrtak u osvit zore dogodilo se ono čemu su se tek rijetki nadali. Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je vojnu akciju na vojne ciljeve Ukrajine, prve žrtve su već pale, civili su u strahu, diplomati i svi koji to mogu napuštaju ratište. Nebo iznad Ukrajine potpuno je čisto od putničkih zrakoplova. Što će biti sa sezonom od koje Dubrovnik očekuje posvemašnji oporavak nakon dvije sušne pandemijske godine.

Trebamo li strahovati od treće mršave sezone, pitali smo dubrovačke turističke veterane koji ne kriju zabrinutost zbog događaja na istoku Europe:

Bivša direktorica putničke agencije Atlas Pave Župan Rusković kaže da je u ovakvim okolnostima teško biti pametan:

- Ova kako je Putin naziva 'akcija' ako preraste u pravi rat onda će se sigurno odraziti na turizam, međutim ako se završi u nekim ograničenim okvirima, onda se ne bi trebalo bitno odraziti, no sve ovisi i o sankcijama i eventualno dolasku Rusa na odmor. No, ako se akcije intenziviraju, onda je veliko pitanje hoće li ostati na relaciji samo Rusija Ukrajina ili će se širiti dalje. U ovom momentu je to teško predvidjeti. Svi smo se nadali da će diplomacija ipak pobijediti, ali ipak nije - kaže nam Župan Rusković.

image
Diljem Europe prosvjedi su za mir
AFP

- Postoji jedna stara poslovica koja ovdje vrijedi. Što jedna budala napravi ne može sto pametnih popraviti. Naši se turistički djelatnici moraju spremati da će biti sve najnormalnije. Ne bude li, onda ćemo se opet spašavati. Imamo već iskustva kako to izgleda kad nema sezone. Ništa nas nažalost neće iznenaditi. Možda nam se sve ovo događa da uvijek budemo spremni i da se ne opustimo, što nam se u prošlosti dosta često događalo kada je bio mir i život na lovorikama - smatra naša sugovornica.

Dodaje da se i mi trebamo prisjetiti našeg rata i poraća:

- Već od druge godine smo se počeli vraćati, naprimjer Istra gdje nije bilo direktnih napada osim što su stigli svi prognanici, ali je ipak se nešto događalo. I u ovoj situaciji mi ćemo imati gostiju možda ne Rusa i Ukrajinaca, onda drugih, dakako ako se rat ne proširi izvan granica zahvaćene regije - zaključuje turistička stručnjakinja.

Njezin kolega iz turističke branše, dugogodišnji turistički djelatnik Boro Aleksić na temu aktualne krize ističe:

image
Udaljenost hrvatskih gradova od Ukrajine

- Kakve će biti posljedice invazije na Ukrajinu za naš turizam? To vam je pitanje s odgovorom od 100 milijuna dolara. Stvar je toliko freška i izvan svega onoga što smo dosad doživjeli, da svi možemo samo gatati, bili ne znam koliko iskusni u turizmu ili potpune neznalice. Otkad se bavim ovim poslom, prošli smo svakakve krize u svijetu, ali ovakva je svima skroz nova i nepoznata. Puno je toga neizvjesno, prvo je teško procijeniti hoće li se rat preliti dalje ili ostati u okvirima Ukrajine, o čemu ovise planovi za sezonu. Ono što je jasno jest da će sadašnje stanje zaustaviti razmišljanja o nekim ozbiljnim skupnim putovanjima, barem dok se ne vidi gdje sve ovo vodi. Svi bismo voljeli da se stanje što prije smiri i da se, grubo rečeno, nas ne dotakne. Ovo što gledamo nije ni dobro ni lijepo za turizam, a je li Dubrovniku daleko ili blizu, teško je reći. Moderno poimanje turizma nije povezano s blizinom i daljinom -komentirao nam je dugogodišnji turistički djelatnik i predstavnik putničke agencije Elite Travel Boro Aleksić aktualna zbivanja nakon ruskog napada na Ukrajinu. Aleksića smo pitali i možemo li se ovog ljeta nadati ukrajinskim turistima koji i inače najradije dolaze u srcu sezone, u srpnju i kolovozu:

- Kao agencija nismo organizirano radili s ukrajinskim turistima, oni ne predstavljaju značajnu stavku u broju posjetitelja, no svi su nam dobrodošli. Što će odlučiti diplomacija i politika, na to mi obični ljudi ne možemo utjecati – dodaje naš sugovornik koji se, pritznaje, nije nadao eskalaciji sukoba:

- Mislio sam da će se malo pokazivati mišići, da će se voditi medijski rat i ništa više. No, svi smo ostali neugodno iznenađeni – kaže Aleksić.

19. travanj 2024 02:17