StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDANI REGIONALNOG RAZVOJA I EU FONDOVA

Nužno smanjenje unutarnjih nejednakosti i razvijenosti županija

Piše DV
6. listopada 2018. - 12:40
„Smisao korištenja sredstava i fondova EU s aspekta Republike Hrvatske ima dva temeljna značaja – smanjenje unutarnjih nejednakosti i razvijenosti županija, te dostizanje razvoja članica EU, čije su regije gospodarski razvijenije, u što kraćem roku“, istaknuto je u Šibeniku u sklopu dvodnevnog programa „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“, koji je organiziralo resorno ministarstvo, a na kojem su sudjelovali župan Dobroslavić i zamjenik Cebalo.

Ova konferencija privukla je sam državni vrh, ali i brojne visoke goste i uzvanike iz Hrvatske i inozemstva, sa svrhom predstavljanja dosad ostvarenih rezultata u segmentu privlačenja europskih sredstava, te rasprave o prilikama i mogućnostima za još brži razvoj u budućnosti. „Ovo je jedan od događaja na kojem predstavljamo modele unutar kojih možemo doći do daleko većeg gospodarskog rasta od postojećih 3 posto. Upravo su fondovi EU jedan od akceleratora tog rasta uz jeftino osiguranje financiranja svih ovih projekata kroz institucije Republike Hrvatske i EU“, naglasio je tom prilikom ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je također sudjelovao na samoj konferenciji i to kroz ministarsku panel raspravu „EU fondovi – prilike i mogućnosti za brži razvoj“.

Na svečanom otvorenju konferencije svim prisutnima uvodno se obratio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je naglasio kako korištenje europskih sredstava predstavlja čak 80 posto javnih investicija u Hrvatskoj, što je možda malo i previše u odnosu na druge države, no da zato i jesmo najmlađa članica kojoj je takva injekcija potrebna.

„Ono što poduzimamo na nacionalnoj razini uvijek treba biti u okviru ono što se zbiva globalno i europski. Stotine najboljih stručnjaka iz niza područja rade na četiri ključne riječi – konkurentnost, inovacije, digitalizacija i investicije. Zato i naši projekti moraju uvijek uzimati u obzir širu sliku“, rekao je premijer Plenković, na čije se riječi nadovezala i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, kao domaćin konferencije.

„Važno je naglasiti kako se prije mandata ove Vlade Hrvatska nalazila na 9 posto ugovorenosti ponuđenog novca iz EU, dok se danas ta brojka popela na 54 posto, što dovoljno govori o značajnom napretku koji smo postigli. Namjera nam je da izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju dodatno pojačamo administrativne kapacitete na terenu, tako da se u svakoj jedinici lokalne samouprave ostvari barem jedan pripremljen EU projekt“, naglasila je ministrica Žalac.

Uz već spomenute predstavnike Vlade RH, na konferenciji su prisustvovali i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Branka Juričev Martinčev, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, visoki uzvanici iz Slovačke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovenije i Malte, predstavnici županija, gradova i općina, ali i brojni drugi gosti. Njima su se uvodno obratili i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk te gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, a prigodno je emitirano i obraćanje video porukom povjerenika Europske komisije za proračun i ljudske resurse Günthera H. Oettingera.
19. travanj 2024 14:31