StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoIZNAJMLJIVAČI NA MUKAMA|

NISU ‘PREŽIVJELI‘ KORONU: U Dubrovačko-neretvanskoj županiji odjavljeno tisuću kreveta u privatnom smještaju!

Piše Maja Rilović Koprivec
7. listopada 2020. - 19:19
Ova čudna i za jug Hrvatske loša turistička sezona, natjerala je mnoge privatne iznajmljivače za odjavu kategorizacije. Do 15. rujna na području Dubrovačko neretvanske županije 475 iznajmljivača odjavilo je svoje smještajne kapacitete s gotovo 1000 ležajeva. Od toga broja gotovo 60 posto su kapaciteti na području Grada Dubrovnika! Što će još biti do kraja godine do kada se moraju platiti svi paušalni iznosi naknade i poreza, turističkih pristojbi i članarina teško je predvidjeti.
 

Odjava kategorizacije


Dovoljno je možda pogledati oglasnike za cjelogodišnje iznajmljivanje stanova koji su se ponovno vratili na tržište nekretnina. Pitanje je hoće li se oni ikada više i vratiti na ono turističko jer je sasvim neizvjesno kakav će biti turizam budućnosti. U međuvremenu, iznajmljivači koji su odradili bar jedan dan ove sezone, suočivši se s velikim brojem otkazanih rezervacija trebaju platiti sve financijske obveze prema državi, gradu i HTZ-u u ovoj godini, a one nigdje, a naročito kad je Dubrovnik u pitanju nisu male.

image
Apartmani
CROPIX


Uslijed pandemije COVID-19, one su načelno umanjene obzirom na smanjenu turističku potražnju, a upravo je ova 2020. bila godina u kojoj su trebala vrijediti nova i skuplja pravila igre, pa je država od njih dijelom odustala, ili obveze odgodila.
Od ožujka je za 50 posto umanjena turistička pristojba na temelju Pravilnika o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili OPG-u. Visinu osnovice za obračun turističke pristojbe u 2020. su donosile županijske skupštine do kraja prošle godine. Zaduženja su vidljiva u sustavu eVisitor, a taj paušal pristojbe se plaća u 3 rate.

Turistička članarina i turistička pristojba se po novim propisima obračunavaju na temelju broja stalnih i pomoćnih postelja. Ove godine država je ipak odustala od naplate članarina TZ za pomoće ležajeve.
I turistička članarina je u 2020. umanjena za 50 posto, no za razliku od prijašnjih godina kada se članarina obračunavala kao postotak od ostvarenih primitaka, ovu godinu se plaća paušal s osnovicom od 22,5 kuna za svaki stalni ležaj.
Obračun članarine turističkim zajednicama iznajmljivači su već dobili u obavijestima eVisitora, s rokovima plaćanja koji su jednaki kao i kod paušala turističke pristojbe.

image
Apartmani
Dubrovački vjesnik


Bez obzira na nove rokove plaćanja i obračuna, iznajmljivači su i dalje dužni podnijeti obrazac TZ-2 u nadležnu Poreznu upravu do 15. siječnja za proteklu godinu. U tom obrascu, uz obračun članarine, navode ukupne primitke, ne bi li se utvrdilo je li prijeđen prag ulaska u PDV.
Paušalni porez na dohodak od iznajmljivanja koji se, još uvijek, obračunava samo na stalne krevete, čiju osnovicu za obračun su propisale jedinice lokalne samouprave, plaća se u 4 jednaka obroka. Krajem mjeseca dospijeva na naplatu treća rata poreza. Iznajmljivači su naime, u ožujku mogli podnijeti zahtjev za odgodu plaćanja 1. rate paušala, no ona je dospjela krajem lipnja, dok je druga rata oproštena svim iznajmljivačima. Četvrta rata dospjeva u prosincu. Iznajmljivač koji koristi usluge stranih posrednika, registriranih u EU, dužan je također obračunati i platiti PDV na proviziju.
 

Nema smanjenja, samo odgoda


Kolika je zapravo pomoć države iznajmljivačima ove krizne godine ako je oproštena jedna rata, odnosno 25% paušala i polovica turističke pristojbe i članarine koja je već poskupjela u odnosu na ranije godine. Ona se ni ranije nije naplaćivala za pomoćne krevete, kada poslovanje iznajmljivačima nije bilo ugroženo? Stvarni troškovi iznajmljivača paušalaca su mnogo viši od navedenih poreznih opterećenja, a prihodi ove sezone u Dubrovniku su, malo je reći, značajno niži.

Odluku o paušalnoj turističkoj pristojbi donosi Županijska skupština, a generalno za one koji plaćaju turističku pristojbu iznosi 10 kuna po noćenju. Prethodnom odlukom Županijske skupštine pristojba je trebala značajno rasti u 2021. godini, no sada Dubrovačko-neretvanskoj županiji upućeno mišljenje na ostane na ovogodišnjoj razini.
Grad Dubrovnik, lani je svojim iznajmljivačima prvi požurio odrezati maksimalni paušal poreza po krevetu - hoće li za buduće sezone umanjiti taj paušal? Na to pitanje iz gradske uprave nema odgovora. Jedini odgovor odnosi se na to da je Turističko vijeće TZ Grada Dubrovnika odlučilo da iduću godinu neće ići na povećanje turističke pristojbe.
Što se tiče paušala poreza na dohodak koji se plaća po krevetu i koji je podijeljen u četiri rate Grad Dubrovnik će uputiti i prijedlog da se u 2021. godini prvi kvartal plaćanja paušalnog poreza odgodi, pišu iz gradske uprave.

image
Apartmani
CROPIX


Za ovu godinu do 31. ožujka, mogla se tražiti odgoda plaćanja do lipnja; do 30. lipnja – paušal je oprošten inicijativom Grada Dubrovnika da se svima onima koji nisu ostvarili prihode u 2020. godini u potpunosti oprosti obveza plaćanja paušala, a predviđeni rokovi za ostatak iznosa su 30. rujna i 31. prosinca – poručili su iz gradske uprave.
 

Jedino noćenje


Osim što nemaju namjeru predložiti smanjenje poreza po krevetu za iduće sezone, za koje već sada možemo reći da neće biti na razini prošlogodišnje. ne spominju u gradskoj upravi hoće li do kraja godine, biti nekih mjera pomoći koje će obuhvatiti privatne iznajmljivače kojima se sva davanja obračunavaju u paušalu, a ne po ostvarenom prometu i noćenju.
Neka mjera po uzoru na one kojima su zakupcima gradskih poslovnih prostora i zakupcima javnih površina oproštene cijene zakupnine obračunavane prema postotku ostvarenih noćenja na području Grada Dubrovnika sukladno službenim podacima Turističke zajednice Grada Dubrovnika u odnosu na isti mjesec prošle godine.

image
Apartmani
Dubrovački vjesnik


Grad Dubrovnik je zakupcima poslovnih i javnih površina u svom vlasništvu kakva je primjerice Gradska kavana od travnja naplaćivao najviše polovicu cijene zakupa, a za srpanj je izdao čak 93 posto manje račune! Toliki pad poslovanja približno pokazuje i svaki pojedini iznajmljivač ove krizne sezone, a njima se oprostila samo jedna rata i umanjila pristojba makar imali jedno jedino noćenje u apartmanu u kojem su na sve uloženo platili PDV. Sigurno je da će broj otkazanih postelja rasti s novom godinom.
24. travanj 2024 04:53