StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNITKO JE NE ŽELI |

NESLAVNO PROPALA POVLASTICA Korona ‘precvikala‘ CRO karticu - dubrovački poslodavci jedva imaju i za plaće, a kamoli za odmor zaposlenika

Piše Gabrijela Bijelić
13. srpnja 2020. - 20:12
Početkom godine zvučalo je obećavajuće, a sad je gotovo deplasirano govoriti o CRO kartici, 'izumu' Ministarstva turizma RH koji bi građanima osigurao povoljnije ljetovanje ili zimovanje unutar nacionalnih granica.
Stidljivih pomaka na tom planu ima, karticu je do 10. srpnja zatražilo je 1675 građana, izdano ih je 1325, no u Dubrovniku na tom planu nema promjene.

CRO kartica kao oblik neoporezivog dodatka na plaću u sadašnjim okolnostima nezamisliv je posebno u Dubrovniku i ostatku Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je turizam zbog pandemije Covida-19 i prometne izoliranosti ove sezone pred krahom.

image
Cro kartica u optjecaj će u travnju, a zaposlenicima će na račune sjesti do 2500 kuna za godišnji odmor
Cropix

 

Promijenili se prioriteti

- Svi smo očekivali izvanserijsku sezonu, poslodavci su iskazali interes da zaposlenicima daju CRO kartice koje bi ih potaknule na turistička putovanja po unutrašnjosti, primjerice na Plitvice, u Slavoniju, Zagorje...isplatilo bi se i jednima i drugima jer je CRO kartica poslodavcu neoporezivo davanje, a radniku platežno sredstvo koje ujedno osigurava popuste u određenim ugostiteljskim objektima, hotelima i sl. Međutim, dogodila nam se korona i poslodavci iz Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije imaju sasvim druge prioritete. Troškovi im rastu, prihodi izostaju, turizam bilježi do 90 posto slabije rezultate od lanjskih. Sniženja plaća već su počela jer nema posla u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Predstoji borba doslovce za svako radno mjesto, tako da nema mjesta ni za kakav dodatni bonus pa ni ovaj neoporezivi. Bez rotacije zrakoplova nema ni korisnika usluga za Dubrovnik kao aviodestinaciju. Poslodavci ne mogu servisirati ni plaće, a kamoli CRO kartice - ističe predsjednica HGK Županijske gospodarske komore Dubrovnika Nikolina Trojić.

image
Nikolina Trojić, direktorica Županijske HGK Dubrovnik otkriva tajne Cro kartice
Cropix



Iako su prve CRO kartice trebale zaživjeti od 1.srpnja, naša sugovornica ne zna nijednu tvrtku na krajnjem jugu koja je na ovaj odlučila stimulirati zaposlenike. Isto je i u ostatku Lijepe naše, očekivalo se da bi za ovom povlasticom mogle posegnuti državne službe, no sindikalisti su uglavnom ispregovarali da kartica za odmor bude u novcu:
- Rekla bih da je CRO kartica kao projekt trenutačno na počeku. Čak sedam poslovnih banaka prati priču, za njih to nije nikakav trošak ali ništa se neće događati dok god se ne pokrene poslovni ciklus – kaže Trojić.
 

Povlastica na počeku


Mediji su proteklih dana izvještavali kako je u režiji Ministarstva turizma naručeno 40 tisuća CRO kartica na koje bi poslodavci radnicima uplaćivali 2500 kuna, uz uvjet da radnik taj iznos namjenski potroši na odmor u Hrvatskoj.
Zamišljeno je da korisnici kartice ostvaruju popuste u ugostiteljskim objektima, kod putničkih agencija, iznajmljivača apartmana i plovila, hotela i drugih usluga uključenih u projekt. Ministarstvo turizma potvrdilo je da je zanimanje zbog aktualne ekonomske krize i najavljene recesije višestruko slabije od očekivanog.

image
Plitvicka Jezera, 270719.
Nacionalni park Plitvicka jezera svojom prirodnom ljepotom privlaci brojne zaljubljenike u prirodu.
Foto: Zvonimir Barisin/CROPIX
CROPIX


Kad i ako zaživi, CRO kartica će se koristiti u vidu debitne kartice kakve postoje kod banaka, a njome će zaposleni tijekom odmora plaćati isključivo smještaj i prehranu kod pružatelja usluga koji imaju POS uređaje, odnosno metode naplate putem kreditne i debitne kartice. Prilikom autorizacije plaćanja koristio bi se PIN dodijeljen svakom korisniku kartice kojemu poslodavac uplaćuje 'namjenski' iznos za odmor.
Kartica će vrijediti minimalno četiri godine, a sredstva ne mora nužno potrošiti jednokratno, nego tijekom razdoblja važenja kartice. Pravo na ovu pogodnost ostvaruju svi radnici sa sklopljenim ugovorom kod poslodavca, bilo na određeno ili na neodređeno. Na CRO karticu bi, ako s gospodarstvom krene nabolje, mogli računati i obrtnici, pripadnici slobodnih zanimanja i poljoprivrednici koji sebi uplaćuju doprinose.
17. travanj 2024 18:19