StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoĐIR EGZOTIČNIM VOZILOM PO GRADU

Možete li se popeti na Srđ, hoćemo li vas gurati?

25. srpnja 2018. - 14:35

'To je prava stvar!', povikao je jedan umirovljenik na Vojnoviću kad nas je ugledao u neobičnom vozilu. Zamahnuo je košuljom za nama, bilo je očito da mu je jako vruće čim ju je skinuo već u 9 ura ujutro. Uzdahnuo je za nama i otišao svojim putem. A sigurno bi se rado bio provozao u egzotičnom vozilu koje plijeni poglede gdje god se pojavi.

'Svaki dan čujem ovakve komentare', nasmijao se naš vozač i vodič Ante Daničić. On i pet godina stariji brat Đani su krajem 2015. osnovali agenciju Eko Tuk Tours Dubrovnik i nabavili prva tri ovakva vozila te ih počeli koristiti za male, specijalizirane turističke izlete po Dubrovniku. Riječ je o e tuk tuku, svojevrsnoj trokolici koja može primiti šest osoba, radi na električni pogon i registrira se kao motocikl. Na Dalekom istoku ona je posve uobičajen način prijevoza, iako im gosti sa Šri Lanke ili, recimo, s Tajlanda, gdje služe poput taksija, kažu da su dubrovačke trokolice prave limuzine u odnosu na njihove, priča nam 32-godišnji Ante.

Obojica braće Daničić završila su ekonomski fakultet i s diplomom u špagu počeli raditi na recepcijama po dubrovačkim hotelima. Prije tri godine odlučili su krenuti u samostalan biznis, nakon što su godinama osluškivali želje gostiju i zaključili da bi to moglo uspjeti. Bio je to veliki rizik jer su ova vozila jako skupa. Počeli su s tri, danas ih imaju šest, a zaposlili su i nekoliko prijatelja jer se posao razgranao i više nisu mogli sami. U svemu im pomaže cijela obitelj, posebno majka i njihove supruge, jer bez podrške obitelji teško bi uspjeli, ističe Ante dok nas vozi po Gradu. Vjetar u kosi i doživljaj ceste sličan je onom motorističkom, samo opušteniji za suvozače. Ante iskusno manevrira trokolicom, a kada je prvi put izašao na cestu, nije mu, kaže, bilo svejedno, iako je najveća brzina koju može postići 45 kilometara na sat.

- Prošao sam edukaciju u Nizozemskoj, gdje smo kupili vozila, ali sasvim je drugi doživljaj voziti po Dubrovniku – kaže Ante, dok fotograf pomalo ironično dodaje 'da smo mi po prometu sličniji Indiji'. Trube nam taksisti, pozdravljaju Antu koji sad već poznaje cijeli Grad i Grad njega. Trokolica je otvorena i ne možete se sakriti pogledima, a doživljaj je uistinu jedinstven.
- Ljudi uglavnom gledaju pozitivno na nas. U početku je bilo nekih negativnih komentara, da smo doveli Indiju i Tajland u grad – sjeća se Ante. Takvi komentari su zaista suvišni jer je Dubrovnik multikulturni grad s restoranima sa stranim kuhinjama i tajlandskim masažama, pa zašto ne bi imao i neka egzotična vozila?

- Ovo je električno vozilo koje čuva okoliš i nije glasno kao što su to rikše na benzinski pogon. Riječ je o europskoj verziji tog vozila. Brat i ja smo uvijek voljeli putovati i istraživati druge zemlje, pa smo kroz naš posao na recepciji pokušavali saznati što bi gostima bilo zanimljivo. Ne žele svi izgubiti cijeli dan na neki izlet. Mnogi žele pobliže upoznati Grad, ali na drugačiji način. Dugo vremena nam se ovo motalo po glavi. Prije nego smo krenuli u projekt, osmislili smo svaki detalj – sjeća se Ante njihovih početaka.
- Trebalo je biti hrabar jer nismo znali koliko ova vozila mogu, nismo bili sigurni da ćemo izgurati na Srđ iako smo za to dobili garancije – kazuje naš domaćin.

U turističke ture ubacili su neke stvari koje drugi ne nude, poput posjeta lokalnoj tržnici ili Muzeju Domovinskog rata na Srđu. Trude se gostima dočarati kako je izgledao život pod opsadom i granatiranjem. Tu su i 'romantične' ture sa zalaskom Sunca. Rade s malim grupama, najčešće za 4 osobe i gostima se posvećuju u potpunosti. Obojica braće licencirani su vodiči za engleski jezik, a Ante i za njemački.
- Bojali smo se hoćemo li uspjeti, ali tko ne riskira, ne profitira – sjetili smo se stare narodne mudrosti. Sezona im traje od Uskrsa pa sve dok ih vrijeme posluži, jer voziti se tuk tukom je najljepše kad je toplo i sunčano.

Njihova standardna ruta podrazumijeva preuzimanje gostiju gdje oni to žele, a ako je riječ o jutarnjoj turi, onda voze kroz noviji dio grada, Lapad i Gruž. Ako je na pjaci zanimljivo, staju i tamo, onda nastavljaju na Most dr. Franja Tuđmana i tu gostima ispričaju noviju povijest Dubrovnika te ponešto o utjecaju kruzera i turizma na Grad. Gostima govore i o Domovinskom ratu, a poslije toga se penju na Srđ, gdje staju na dvije-tri lokacije kako bi se slikali s Gradom u pozadini. Objasne im sve o povijesti i nastanku Grada, a mnoge zanimaju i lokacije snimanja serije Game of Thrones, pa i njima udovolje.
- Ipak, najčešća tema naših izleta je bogata povijest našeg Grada – ističe Ante Daničić.

Većinu posla odrađuju s gostima s kruzera jer imaju takav ugovor, a nešto su i hotelski gosti, najčešće iz Valamar hotela.
- Gosti nam se često vraćaju, traže novu turu, a ja više ne znam što bi im pričao jer je sve već rečeno!, smije se Ante. Iskrcao nas je na istom mjestu gdje nas je i došao uzeti, na Vojnoviću. Onog simpatičnog umirovljenika s početka priče već odavno nije bilo, ali valja ponoviti njegovo oduševljenje: Ovo je prava stvar!

18. travanj 2024 06:55