StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoJE LI DUBROVNIK SKUP?

Kvadrat u novogradnjama i to u samom centru grada može se naći i za 2300 eura

Piše Gabrijela Bijelić
21. rujna 2020. - 19:06
Iako svijet potresa globalna korona kriza, u Dubrovniku je ovo vrijeme najbolje moguće za kupnju nekretnine. Tko može, trebao bi realizirati kupnju do 1.lipnja sljedeće godine kad se zbog laganog oporavka turizma očekuje kakva-takva stabilizacija tržišta. A nije loš tajming ni za kupnju nove nekretnine, reći će upućeni.
 

Pravi momenat za cash


U startnoj prednosti su kupci koji raspolažu s dovoljno gotovine, no priliku bi trebali iskoristiti i građani koji se planiraju kreditno zadužiti jer banke daju povoljne kredite, poručuje Mato Alavija, predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Županijske gospodarske komore Dubrovnik.

image
Mato Alavija, predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Županijske gospodarske komore Dubrovnik
Božo Radić/Cropix


- Kad sam počinjao posao prije petnaestak godina, sjećam se da su kamate za stambene kredite, i to na akciji, bile 6,75 posto. Danas se kreću od 2,80 do 2,90, što je neusporedivo povoljnije. Istina, cijene četvornog metra neće značajno pasti, ali i to 'nešto' znači pravi momenat za kupnju– govori Alavija i potvrđuje da su i dalje najtraženiji stanovi od 50 do 70 kvadrata u Lapadu te u Gružu koji kao četvrt sve bolje kotira na tržištu. Traženi su i stanovi na Kineskom zidu, dobro prolazi i Ilijina glavica, nešto slabije Zaton i Mokošica za koju su, kaže struka, drastično pali upiti.


image
Montovjerna, Gruž i Lapad popularni su kod kupaca nekretnina
Tonči Plazibat/Cropix


- To ne čudi jer su za Mokošicu najviše zainteresirane mlade obitelji, od kojih su mnogima smanjene plaće ili su zbog korone ostali bez posla. Kod Mokošice nije toliko pitanje je li cijena kvadrata 2200 ili 2500 eura, već se radi o cijelom paketu. Konkretno, ako kupujete stan od 55 kvadrata za 2500 eura, izaći će vas na kraju 137 tisuća eura, a većini je kreditna sposobnost oko 120 tisuća i naravno da ga nitko neće htjeti, radije će za istu cijenu potražiti nešto u Gradu -ističe posrednik u prometu nekretnina.
Cijene dubrovačkih stanova, naravno, variraju u ovisnosti o uređenosti, (ne)postojanja parking mjesta, dizala u zgradi i sl. Primjerice, u nizu zgrada građenih od 1960-tih do početka 2000-tih kvadrat trenutačno vrijedi između 2500 i 2600 eura, dok se cijene uvijek dobro traženih novogradnji kreću od 3100 do 3300 eura.
 

Skupoća Grada je fama


Što se elitnog dijela povijesne jezgre tiče, tamošnje nekretnine u stanju su 'hibernacije'. Nema turizma - nema ni prometa. Vlasnici apartmana nisu prisiljeni prodavati jer i u ovim uvjetima uspiju popuniti dio kapaciteta. Moguće kupce odbijaju priče o skupim kvadratima:

image
Montovjerna, Gruž i Lapad popularni su kod kupaca nekretnina
Tonči Plazibat/Cropix


- To je fama, trebate znati da se u zidinama nekretnine, ovisno o tome jesu li i u kojoj mjeri devastirane, mogu naći po cijeni od 2000 do 7000 eura. Kod ovih najjeftinijih treba ukalkulirati trošak obnove koji dvostruko poskupljuje plaćeni kvadrat. A znamo da je kod kopanja starih zgrada uvijek moguća neugodna iznenađenja. Onda, tu je i pitanje skalina. Ako ste na višoj poziciji i, primjerice, želite iznajmljivati kupljenu nekretninu, 30 od 100 recenzija koji spominju puno skalina, odbijat će vam turiste. Sve to ima utjecaja na cijenu – tumači Mato Alavija, i sam začuđen učestalošću poziva Dubrovčana koji bi ove jeseni trgovali nekretninama:

- U dva dana me nazvalo sigurno 40 ljudi, više nego svih mjeseci otkako je počela ova priča s koronom. Neobično mi je i što je kod većine zainteresiranih, poglavito žena, treće ili četvrto po redu pitanje – koliko stupnjeva potresa može izdržati zgrada. Rekao bih da to posljedica straha od potresa u Zagrebu, a svi znamo koliko je trusno dubrovačko područje – ističe naš sugovornik i za kraj otkriva novi detalj koji će svakako ohrabriti potencijalne kupce kuća i stanova:

image
Montovjerna, Gruž i Lapad popularni su kod kupaca nekretnina
Tonči Plazibat/Cropix



- Nekretnine bez uporabne dozvole, a osobito one koje nemaju niti građevinsku dozvolu, polako ulaze u kategoriju neprodajnih nekretnina. Za njihovu kupnju banke neće odobriti kredit niti će kupci biti spremni upustiti se u avanturu kupnje pa da se kasnije ne mogu godinama uknjižiti u zemljišne knjige. Zato moja agencija surađuje s odvjetničkim uredom koji prethodno sredi papire pa se tek onda nekretnina stavlja na tržište. I prodavatelj i kupac moraju imati povjerenje i sigurnost da nakon završene kupoprodaje neće imati nepotrebnih sporova i da je među njima sve završeno isplatom cijene prodavatelju i predajom ključeva kupcu - poručuje Alavija.
 

Bliže zemlji jeftinije, bliže moru skuplje


Jedna agencija za promet nekretninama ovih dana oglašava prodaju stanova u stambeno-poslovnom kompleksu u centru Dubrovnika za 2300 eura po četvornom metru. Mato Alavija smatra kako se tu ne radi ni o kakvom 'popustu' zbog slabe potražnje uslijed korone: - Pretpostavljam da su na prodaji stanovi na nižim katovima, povoljni zbog pristupa za starije sugrađane. A cijena od 2300 eura bila je i prije pandemije – objašnjava i napominje kako je za cijenu važan i pogled:


image
Montovjerna, Gruž i Lapad popularni su kod kupaca nekretnina
Tonči Plazibat/Cropix



- U Atlant centru, gdje su se stanovi prodavali putem moje agencije se svojedobno, a govorimo o 2014., kvadrat stana koji gleda na Jugov bazen plaćao 2400 eura, onaj s pogledom na Grawe 2600, a stan s pogledom na more 2800 eura – prisjeća se Alavija. Kod prometa nekretninama značajnu ulogu igra i blizina mora. Ploče i Sveti Jakov godinama su nedostižni, pa se kupci koji bi se bavili turizmom, okreću, primjerice, Mlinima uz obalu ili Cavtatu uz rivu.


image
Montovjerna, Gruž i Lapad popularni su kod kupaca nekretnina
Tonči Plazibat/Cropix


Što se luksuznih nekretnina tiče, one se prodaju po milijunskih cijenama i po 'posebnim pravilima'. Rijetko su na tržištu, a nema ni mogućnosti usporedbe cijena po kvadratima ili godinama kupnje, kaže nam Mato Alavija. Manje je poznato da je upravo on svojedobno uspješno posredovao u prodaji bivše zgrade dubrovačke Lučke kapetanije. Zgrada površine 326,9 metara četvornih krajem 2019. prodana je opatijskoj brodovlasnici Katici Hauptfeld, navodno za 1,5 milijuna eura. Alavija je zaslužan i za prodaju zgrade na kantunu Straduna i Zamanjine Petru Ćorluki, vlasniku branda Teta Violeta. Riječ je o objektu u čijem je prizemlju godinama radila butiga Kraš Bonbonnière.


 
16. travanj 2024 23:34