StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNEMA VIŠE ‘MJEHURIĆA‘

Kruzeri ponovo plove punim kapacitetom! Donosimo koliko ih se ove godine očekuje u Gružu te nove cjenike pristojbe za uplovljavanje

Piše Maja Rilović Koprivec
16. siječnja 2023. - 12:25

Prvi ovogodišnji kruzer „Costa Deliziosa” uplovio je u Dubrovnik još za novogodišnje praznike, no redovna sezona krstarenja krenut će tek u ožujku, a od travnja u Gružu će se raditi u punom kapacitetu. Kompanije i dalje imaju stroga zdravstvena pravila i provode redovita testiranja na brodovima, no već su se prošle godine putnici s kruzera Gradom kretali slobodno i izvan tzv. "grupnih mjehurića". 

- Za sezonu 2023. u Gružu imamo 343 ticanja u najavi, a koliko znamo kompanije ove godine prodaju pune kapacitete brodova, pa očekujemo i da će biti više popunjeni nego prošle dvije godine, naravno ovisi o dijelu sezoni i kapacitetu broda. Čak i za sezonu 2024. imamo najavljeno 77 ticanja kojima će Dubrovnik biti home-port, a to su uglavnom brodovi manjeg kapaciteta kao i dosada - navodi ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo.

- Lučka i gradska uprava i u sezoni 2023. držat će se pravila o najviše četiri tisuće posjetitelja koji istovremeno mogu boraviti u Dubrovniku. Ove godine gotovo svi brodovi u Dubrovniku ostaju više sati na dan, gotovo nijedan brod neće biti ovdje manje od osam sati, a puno će ih ovdje boraviti i 12 sati – kaže Pezo koji dodaje kako je i ove godine više brodova, doduše manjeg kapaciteta u Dubrovniku obavlja ukrcaj i iskrcaj putnika u Dubrovniku.

image

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo

Ahmet Kalajdžić/

Ovisno o broju putnika, cijena pristojbe za brodove koji pristaju u Dubrovniku ove je godine od dvije do 40 tisuća kuna, odnosno pripadajući iznos u eurima. Na idućoj sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak donijet će se odluka i o visini turističke pristojbe za 2024. godinu koja sukladno prijedlogu ostaje neprimijenjena mada je prvi puta izražena samo u eurima.

Prema odluci koja je na snazi od 1. siječnja 2023. brodovi kapaciteta od 50 do 200 putnika plaćaju pristojbu od dvije tisuće kuna, odnosno 265,45 eura. Za brodove od 201 do 500 putnika ona iznosi pet tisuća kuna, odnono 663,61 euro dok je za kruzere od 501 do tisuću putnika propisana visina pristojbe od deset tisuća kuna, odnosno 1327,23 eura. Kruzeri s više od tisuću pa do dvije tisuće putnika plaćat će 20 tisuća kuna, odnosno 2654,46 eura pristojbe dok će brodovi kapaciteta do tri tisuće putnika plaćati 3981,68 euro odnsno 30 tisuća kuna pristojbe. Najveću pristojbu od 5308,91 euro, nekadašnjih 40 tisuća kuna plaćat će kruzeri s više od tri tisuće putnika.

Zakonom o turističkoj pristojbi propisano je da brod na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama kad se nalazi na vezu u luci ili lučkom sidrištu plaća turističku pristojbu ukoliko postoji takva odluka koju donose gradska ili općinska vijeća, a prikupljena sredstva raspoređuju se u omjeru 85 posto općini ili gradu, a 15 posto županiji. Ta se sredstva, navodi se odluci, dalje koriste za poboljšanje javne i turističke infrastrukture te projekte i programe održivog razvoja.

 

 

19. travanj 2024 15:13