StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoBORBA ZA SVAKOG GOSTA|

KRALJEVSKI TRETMAN U Dubrovnik stigla dva Švicarca, vlasnik im kuha sve obroke...

Piše SD
1. travnja 2021. - 13:37

Uskrsni paket, vrijedi od 3. do 6. travnja – jedno noćenje u superior dvokrevetnoj sobi s pogledom na more po cijeni od 900 kn. Dodatno noćenje stoji 550 kn i uključuje jednu večeru za dvije osobe. Boravišna taksa iznosi 27,00 kn po osobi za noć, piše Slobodna.

Prigodna je to ponuda splitskog hotela "Park" za nadolazeći blagdan u sklopu koje se hotelski gosti mogu počastiti i uskrsnim ručkom za 170 kuna po osobi. I tako pobjeći od korona ludila, utažiti želju za makar i kratkim, blagdanskim putovanjem. Samo kad bi bilo gostiju...

Stopiranje svih najavljenih turističkih aktivnosti nemoćno su nam redom potvrdili u hotelima u srednjoj Dalmaciji, suočeni s trećim valom epidemije koronavirusa. No, to ne znači da će njihova vrata ostati zatvorena, poglavito u slučaju obiteljskih i malih hotela koji se, poput nekolicine većih hotelskih kuća, u danima pred nama jedino nadaju domaćim gostima.

– Mali obiteljski hoteli spremno čekaju goste za Uskrs. Ako i prije i poslije blagdana možda čak i ne rade, tih su dana odlučili otvoriti. Ali, od sjevera prema jugu sve je lošije, osim što je otvoreno nekoliko hotela u centrima Zadra, Splita i Šibenika. Isto je i u Makarskoj. Južnije od Makarske ništa, pa onda dva hotela u Korčuli i hoteli u Dubrovniku, tamo ih radi nekoliko. Ali, ti hoteli ne servisiraju samo turiste nego i poslovne ljude, pa se ne može reći da su svoja vrata otvorili za Uskrs. Neki pak, među onima koji su odlučili otvoriti za Uskrs, kažu da imaju samo jednu rezervaciju. Zato se ne može govoriti o potražnji za Uskrs u Dalmaciji – govori Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, navodeći primjer borbe jednog dubrovačkog vlasnika malog obiteljskog hotela. Ugostio je, kaže, ovih dana dva Švicarca. Ljudi krenuli iz Švicarske automobilom na njemački aerodrom, sjeli u avion i pravac Dubrovnik.

– A u gradu sve zatvoreno. Ne rade restorani, ništa. Imaju noćenje s doručkom, ali se vlasnik toliko potrudio da ih ugosti. Postavio im stol u vrt, priprema im ručak i večeru. Tetoši ih kao kraljeve, sav je sretan što je netko došao. Jer i za dolazak iz Švicarske u Dubrovnik je, u ovim okolnostima, trebala volja. Eto, tako se bore naši domaćini za goste – pohvalno će Klarić o dubrovačkom kolegi.

Zato je, iako nema prave potražnje, bitno reći da je infrastruktura spremna i za domaće i za strane goste. I to usprkos svim poteškoćama s kojima se trenutno suočavaju članovi Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela. Refinanciranja, mostno kreditiranje, garancije, isticanje moratorija...

BUKING TEK ZA KOLOVOZ

Stotine ih problema muči, znaju da od predsezone nema ništa, i gledaju kako spasiti živu glavu i realizirati kakvu-takvu sezonu.

– Moramo biti spremni i kvalitetni kako bi oni koji će doći u Hrvatsku, bili ugošćeni na najbolji mogući način što se tiče sigurnosnih mjera i kvalitete usluge. Važno nam je od ove sezone, kakva god ona bila, preživjeti do iduće. Nadamo se da će biti solidna i da ćemo nastaviti turistički život u određenom ritmu. No, sada prije svega moramo ostati živi i održati kvalitetu usluge – naglašava Šime Klarić.

Razdoblje početka predsezone za preuređenje su iskoristili u splitskom Radisson Blu Resort & Spa hotelu. U pogonu je tek aneks hotela, jer se trenutno renoviraju lobby s terasom, recepcija i spa centar. Prostor splitskog Radissona u potpunosti će biti otvoren za goste od 1. svibnja, ali o rezervacijama i za taj termin teško je govoriti, kažu nam u odjelu prodaje.

– Buking stiže možda dva do tri dana prije dolaska. Rijetki rezerviraju ranije. Do prije nekoliko tjedana nazirao se malo bolji buking u svibnju, ali budući da se zahuktao treći val epidemije, počela su storniranja. Rezervacije, koje trenutno dolaze, čak se više odnose na kolovoz i rujan nego na prve ljetne mjesece – vele u splitskom hotelu. Kao da gosti što dalje "odguruju" neizvjesnost prilikom planiranja godišnjih odmora, vjerujući da im izbor kasnijih ljetnih termina puno više jamči i realizaciju željno iščekivanog ljetovanja.

U ZADNJI ČAS

Hotelska grupacija Bluesun Hotels&Resorts kompanije Sunce hoteli imat će za uskrsne blagdane dva otvorena hotela - "Amor" u Supetru i "Kaj" u Mariji Bistrici, te kamp u Starigradu Paklenica, dok ostale hotele planira otvoriti do kraja travnja i za prvosvibanjske praznike, kada se očekuje i veća potražnja.

– Cijela predsezona je pod velikim utjecajem aktualne epidemiološke situacije kako kod nas, tako i na našim najvažnijim emitivnim tržištima te je uistinu nezahvalno prognozirati volumen s obzirom na restrikcije putovanja koje su trenutno na snazi – kaže Stjepko Šošić, direktor upravljanja prihodima u grupaciji Bluesun Hotels&Resorts. No, pogled prema sezoni mu je optimističniji:

– Najviše turista i ove sezone očekujemo s nama bliskih auto-destinacija koje su i prošle godine imale najveći udio noćenja u našim hotelima, a naravno, predviđamo i nastavak trenda povećanja udjela s domaćeg tržišta. Većina noćenja će se ostvariti u našim hotelima u destinacijama Brela, Tučepi i Bol. Svjesni smo da će veliki dio rezervacija biti last minute, i na to smo spremni – vjeruje direktor upravljanja prihodima Bluesuna.

20. travanj 2024 13:44