StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoJESMO LI PREZADUŽENI?

Grad Dubrovnik ima pet kredita, mjesečna rata iznosi preko 2 milijuna kuna, a većina gradskih tvrtki nije posegla za zaduživanjem

Piše Kristina Filičić
23. travnja 2021. - 07:25

Negativan utjecaj pandemije na gospodarstvo očitovao se otkazima, gašenjem tvrtki, porastu dugovanja. Posezalo se i poseže za kreditnim zaduženjima, zajmovima, moratorijima na kredite kako bi se preživjelo covid godinu. A po svemu sudeći, moglo bi se reć, čeka nas još jedna. Provjerili smo kolika je kreditna zaduženost Grada, kolike su mu kreditne obveze, ustvari obveze svih nas, kakva je situacija u gradskim tvrtkama i društvima.

Grad Dubrovnik krajem prošle godine kreditno se zadužio kod Zagrebačke banke za iznos od 79.287.000 kuna, a sredstva su namijenjena za, kako navode u gradskoj upravi, Društvenu infrastrukturu 2020.

- Djelomična realizacija kredita je bila 7.12.2020. Početak otplate kredita je 31.01.2022. godine, a zadnja rata dospijeva 31.12.2032. godine – kažu u Gradu. Kredit koji je u fazi korištenja otplaćuje se mjesečno, a ukupna godišnja obveza po ovom kreditu iznosi 8.451.162 kune.

- Trenutačni postotak zaduženja Grada Dubrovnika iznosi 23,1 posto, a nakon isplate kredita iz 2006. godine postotak zaduženja Grada Dubrovnika bit će 22,5 posto. Treba napomenuti kako se navedeni postotak izračunava na osnovu prihoda 2020. godine u kojoj je Grad Dubrovnik izgubio više od 150 milijuna kuna prihoda – pojašnjavaju iz Gradske uprave.

image
Vilu Čingriju Grad je kupio od države kreditom
Cropix

Grad ukupno ima pet kredita, među kojima i već spomenuti. 'Najstariji' kredit od 40 milijuna kuna iz 2006. podignut kod Zagrebačke banke istječe 31.svibnja ove godine. Uzet je svojevremeno za potrebe kupnje zemljišta za stanogradnju na Nuncijati. Ukupna godišnja obveza po njemu iznosi 1.518.920 kuna, otplaćuje se mjesečno i, naglasimo još jednom, ističe za mjesec i pol. Tu je i kredit kod HBOR-a  u iznosu od 87.696.520,59 kuna za cestogradnju, Lazarete, Dubac. Počeo se otplačivati 31.12.2015., a zadnja rata dospijeva 30.06.2029. Ukupna godišnja obveza po tom kreditu, koji se otplaćuje kvartalno, iznosi 8.991.876 kuna. Potom još jedan kredit kod HBOR-a težak 132.035.106,28 kuna. Kao razlog podizanja ovog kredita iz Grada nabrajaju: Most, OŠ Montovjerna, Vila Čingrija...

Realizacija kredita je bila 28.8.2018. godine. Otplata je počela nedavno, 31.03.2021. a zadnja rata dospijeva 31.12.2030. godine. Ukupna godišnja obveza iznosi 14.853.935 kuna i otplaćuje se kvartalno. Kod OTP Banke Split dignut je kredit od 38 milijuna kuna za potrebe kupnje stanova u Mokošici. Kredit je još u fazi korištenja, a djelomična realizacija kredita je bila 19.6.2019. godine. Početak otplate tek slijedi, počinje 31.3.2023. godine, a zadnja rata dospijeva 31.12.2032. godine. Ukupna godišnja obveza iznosi 4.206.738 kuna, a i ovaj se kao i prethodno nabrojani otplaćuje kvartalno.

- U 2021. godini ukupno treba platiti godišnje 24 478 696,30 kuna ili 2 039 891,19 kuna mjesečno. Ako se navedeni iznos obveza plaćanja usporedi s ukupnim očekivanim prihodima u 2021. godini jasno je kako godišnji trošak kredita predstavlja 4,22 posto ukupnih rashoda Grada Dubrovnika – kažu u Gradskoj upravi o godišnjim kreditnim obvezama koje imaju.

image
Gradska Turistička zajednica uzela je 5 milijuna kuna kredita
Grad Dubrovnik
Gradskoj TZ 5 milijuna kredita, a županijskoj se ne isplati zadužiti

Turistička zajednica Grada Dubrovnika ide u kreditno zaduženje. - Odobren je kredit u iznosu od 5 milijuna kuna. Rok korištenja kredita je 31. svibnja te ćemo do tad definirati koliki iznos će biti iskorišten. Kredit je tu kao osiguranje kako bi se mogle provesti sve planirane aktivnosti – ističe direktorica Ana Hrnić.

U Turističkoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije, kažu, nisu išli u tom smjeru. - Možemo zadužit najviše deset posto od ukupnih prihoda, a u ovoj godini je to prilično skroman prihod i praktično ne bi mogli ni dignuti neki pozamašan kredit možda oko 500, 600 tisuća kuna što nije relevantan iznos za neku marketinšku aktivnost – kaže direktor Vladimir Bakić i još dodaje kako su 'smanjeni prihodi a nažalost smanjene su i aktivnosti jer vidimo i sami kakvo je stanje na tržištima'.

- Prije dva dana smo se veselili najavi leta iz Amerike, a jučer čitamo da smo završili na njihovoj crvenoj listi. Čekamo što će reći Engleska ali ni oni ne obečavaju neku dobru poziciju za nas jer naše brojke su prilično visoke, ali tu smo sami režiseri, ne možemo nikoga kriviti nego sami sebe – zaključuje Bakić.

Što se pak gradskih tvrtki tiče, u Sanitatu je po pitanju kreditnih zaduženja situacija totalno suprotna. Ta gradska tvrtka zadužena je:

- Nula kuna. Stabilni smo, imamo na računu novac i za projekt rekonstrukcije tržnice Gruž. Svi krediti su otplaćeni s mojim mandatom. Imali smo neki koji smo otplatili u prvoj godini mandata. Firma je preuzeta s 3,4 milijua, a trenutno je na računu 15 milijuna kuna – poručuje direktor Tomislav Tabak.

Posezanja za kreditnim zaduženjima zbog primjerice problema u poslovanju u Vodovodu Dubrovnik nije bilo.

- Kreditna zaduženja nastala su prije korone vezano za kapitalne investicije. Tu ima kredita još iz vremena Tea Andrića za primjerice projekt Jadran gdje su se neke investicije realizirale prije 15-ak godina dugoročnim kreditom. Isto kao što je Dubrovnik nedavno objavio da vraća zadnju ratu kredita iz vremena Dubravke Šuice – kaže direktor Lukša Matušić i dodaje kako uprava vraća dugoročne kredite od prije podignute za 'veće investicije kroz godine koje su bile poprilično lošije, jer svi znaju kakav je turizam bio 1990-ih'. 

U protekloj covid godini društvo Vrtlar se nije kreditno zaduživalo. Trenutno otplaćuju dva dugoročna kredita koja dospijevaju u listopadu 2021., a godišnji iznos anuiteta po kreditima je 780 tisuća kuna. Direktor Boninova Marijan Dadić u telefonskom razgovoru nam je potvrdio kako ni ta gradska tvrtka nema kreditnih zaduženja.

Grad Dubrovnik nedavno je odobrio zajam, odnosno kratkoročnu pozajmicu od 7 milijuna kuna društvu Čistoća u svrhu, kako je pojašnjeno, 'osiguravanja sredstava za održavanje likvidnosti i osguranje kontinuiteta poslovne aktivnosti, ispunjavanja obveza  implementacije nove opreme sukladno zakonskim obvezama'. Rok vraćanja pozajmljenih novčanih sredstava je kraj 2021. Kako stoji u Odluci o odobrenju zajma 'sredstva se već nalaze na računu Čistoće, obzirom da ih to društvo prikuplja na račun Grada Dubrovnika prilikom naplate cijene javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog otpada'.

image
I DPDS se morao kreditno zadužiti
Anton Hauswitschka/dv
I DPDS je u kreditu, a uvjeti su ‘polovna tajna‘

- Nakon izrazito loše sezone 2020 (pad prihoda od 90 posto) i perspektive da nas najvjerojatnije čeka još jedna financijski slaba sezona u 2021. godini, Društvo prijatelja dubrovačke starine odlučilo se za korištenje kredita zbog zadržavanja zaposlenika, te zbog nužnih tekućih troškova – pojašnjavaju u DPDS-u.

Na pitanje koliko iznosi kreditno zaduženje, koji su uvjeti i rok otplate te čime je jamče, iz Društva odgovaraju:

- Zakonom o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija točno je propisano koji financijski podaci o poslovanju udruga podliježu javnoj objavi. Financijsko izvješće DPDS-a za 2020/2021. godinu bit će objavljeno na web stranicama Ministarstva financija, a revizorska izvješća bit će objavljena na web stranicama Društva u zakonskim rokovima. Iz navedenih financijskih izvješća Društva biti će vidljivo da se radi o ugovoru o kreditu s mogućnošću korištenja od maksimalno 15 milijuna kuna, od kojih je do sada u 2020. i 2021. godini korišteno ukupno 8 milijuna kuna. Ovisno o daljnjem razvoju situacije, Uprava će donositi odluke o tome hoće li se i u kojoj mjeri koristiti ostatak kreditnih sredstava. Pitanja vezana za ugovor o kreditu, prema važećim propisima o financijskom poslovanju udruga ne podliježu javnoj objavi, a moguće je i da jedan dio tih pitanja spada i pod institut poslovne/bankarske tajne, pa zbog navedenih razloga, na ta pitanja u ovom trenutku nismo u mogućnosti odgovoriti – smatraju u DPDS-u. 

19. travanj 2024 09:04