StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNOVI REKORDI ZRAČNE LUKE DUBROVNIK

Godina s rekordnih 2,534 milijuna putnika!

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Božo Radić
14. prosinca 2018. - 18:53
Zračna luka Dubrovnik planira završiti poslovnu 2018. godinu s ukupno prevezenih 2,534.173 putnika što je 9,47 posto putniak više u odnosu na 2017. godinu. Također, u poslovanju je ostvaren prihod od 415,3 milijuna kuna, što je porast od 16,3% a ostvarena je i čista dobit od 72 milijuna kuna i u okviru je dobiti ostvarene tijekom prošle godine. Govoreći na redovitoj konferenciji za medije koja se tradicionalno upriličuje koncem godine, rekao je to generalni direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić te o poslovnim učincima u, po mnogo čemu, rekordnoj 2018. godini najavio i slijedeće:

-Iako je iza nas turbulentna i izazovna godina, ostvarili smo nove rekorde. No, vjerujemo kako će 2019. biti još bolja a rast prometa i prihoda biti veći za 4,59 posto. Porast broja prevezenih putnika ove se godine pozitivno odrazio i na financijsko poslovanje. Procijenjena operativna dobit Zračne luke Dubrovnik za 2018. godinu iznosi 170 milijuna kuna što predstavlja povećanje od 14% u odnosu na prethodnu godinu, a ovakvo izvješće o poslovanju dubrovačke Zračne luke u 2018. godini poželjele bi brojne gospodarske tvrtke na puno širem području od Dubrovačko-neretvanske županije. U izvanrednim okolnostima prihvata zrakoplova, zbog rekonstrukcije uzletno- slijetne staze ipak je ostvareno 85 posto letova zadanog prometa. Prema najavama avioprijevoznika, tijekom 2019. godine očekuje se i povećanje broja operacija na letovima prema Zapadnoj i Srednjoj Europi, osobito prema Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Švedskoj, Poljskoj i Češkoj. Najznačajnije su najave prijevoznika koji su već među prvih deset prijevoznika na Zračnoj luci Dubrovnik prema broju prevezenih putnika. To su EasyJet, Jet2.com, British Airways, Eurowings, TUI Airways i Travel Service koji su najavili povećanje kapaciteta na svim rutama prema Dubrovniku, što će najviše pridonijeti rastu prometa. Znatan rast prometa se očekuje i prema Londonu, Parizu, Amsterdamu i Dublinu, a posebno je značajna najava otvaranja Philadelphie kao nove destinacije- rekao je Luetić pojašnjavajući kako će noviu liniju održavati najveći svjetski zračni prijevoznik American Airlines. Ostale nove linije koje se još mogu istaknuti su za Cork prijevoznika Aer Lingus, ka Linzu prijevoznika Austrian Airlines te prema Tel Avivu od strane El Al avioprijevoznika. No, očekujemo i dolazak najvećeg europskog prijevoznika Ryanair-a s kojim još vodimo pregovore.

Luetić je okupljene predstavnike medija podsjetio kako je Zračna luka Dubrovnik tijekom 2018. uspješno nastavila implementaciju projekta „Razvoj Zračne luke Dubrovnik“ koji je ukupne vrijednosti 225 milijuna eura, od kojeg iznosa su bespovratna sredstva EU-kohezijskih fondova čak 158,3 milijuna eura. Dovršetak tog projekta se očekuje do kraja iduće godine,a tijekom zime 2018/2019 nastavljamo s procesom rekonstrukcije operativnih površina: dovršene su prva i druga faza planirane rekonstrukcije uzletno- sletne staze i to rekonstrukcija središnjeg dijela te rekonstrukcija istočnog dijela. Dovršetak treće, posljednje faze rekonstrukcije zapadnog dijela uzletno sletne staze očekuje se do konca dolazećeg ožujka.

Novinari su doznali kako se tijekom slijedeće godine očekuje i dovršetak rekonstrukcije staza za vožnju te stajanki, izgradnja novog postrojenja za opskrbu aviogorivom, terminala za generalno zrakoplovstvo, administrativne zgrade te zgrade za razvrstavanje otpada i pratećih sadržaja zaštite okoliša, izgradnja rent-a-car-sela kao i dovršetak kanalizacijskog sustava do Zvekovice.

Nakon konferencije, u Zračnoj luci upriličen je i tradicionalan domjenak tijekom kojeg su uručene plakete umirovljenim zaposlenicima Zračne luke Dubrovnik.
20. travanj 2024 03:56