StoryEditorOCM

Dubrovački poduzetnici ‘ispalili‘! Evo koliko bi se u Dubrovniku platila konverzija temeljnog kapitala, ali izgleda da je država shvatila ‘što je nogo, nogo je‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
19. listopada 2022. - 07:30

Na vijest da stiže novo potencijalno novčano opterećenje za poduzetnike, svoj glas digla je Udruga Glas poduzetnika koja je kratko i jasno odgovorila s tri riječi: ‘Ne, ne može!‘

Iz Udruge upozoravaju da gospodarstvenicima žele naplatiti 2500 kuna za konverziju valute u sudskom registru, koje bi trebali naplatiti javni bilježnici. Naime, ulaskom u eurozonu od 1. siječnja iduće godine upis promjene valute temeljnog kapitala iz kuna u eure plaćao bi se javnom bilježniku ako se radi o d.o.o. (isto vrijedi i za j.d.o.o.), čiji je temeljni kapital 20.000 kuna, odnosno od 10 kuna ako se radi o j.d.o.o.-u.

‘DERU‘ NAS GDJE STIGNU

- Prvi put čujem za to, danas Vam to ne mogu komentirati, imam previše posla - rekao je Ante Vlašić, predsjednik Udruge dubrovačkih ugostitelja. I nije bio jedini zatečen viješću o novom nametu dok se obveze ne umanjuju, nego samo povećavaju.

image


Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnika, Ante Vlasic
na fotografiji: Ante Vlasic
Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Bio je to i jedan od dubrovačkih ugostitelja, koji je želio ostati anoniman, a ‘raspalio‘ se već pri samoj pomisli da mu sustav opet nešto naplaćuje ‘onako‘:

- Pa dokle više? ‘Deru‘ nas gdje stignu! Zafalilo novca u blagajni pa se sjetili da bi nam mogli uzet‘ još koju kunu na račun toga što hrvatska valuta postaje euro, kao da smo mi to htjeli! - kaže.

- Dosta nam je silnih nameta od države za koje ništa ne dobivamo - dodao je pa istaknuo još jedan apsurd koji ih košta, u teoriji je ukinut, ali u praksi nije. Riječ je o pečatu koji vlasnicima firmi, iako je ukinut 2017., još redovno traže u bankama, pošti i raznim državnim institucijama.

image

Poduzetnici više ne mogu trpjeti nove namete

Tonči Plazibat/Cropix

TRETIRAJU NAS K‘O KRIMINALNI MILJE

Više o novom nametu koji žele naplatiti poduzetnicima rekla nam je Vesna Lukić, predsjednica Udruge prijevoznika u povremenom prijevozu, ujedno i voditeljica regionalnog ureda Udruge Glas poduzetnika u Dubrovniku:

- Ovo nema nikakve logike, to je nešto što bi se trebalo riješavati automatizmom - rekla je Lukić, dodajući da stoji iza svega što su izjavili i u UGP-u, gdje su naglasili da je bilo dosta dodatnih nameta, posebno u svjetlu činjenice da će upis svih promjena koje se provode u sudskom registru zbog uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, registrirani sud provesti bez naknade.

image

Vesna Lukić

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Stoga smatraju da upis promjena valute temeljnog kapitala treba biti oslobođen i javnobilježničkih troškova, odnosno da se ne bi trebao naplaćivati poduzetnicima jer ih nepotrebno opterećuje. Smatraju i da je država imala dovoljno vremena pripremiti svu potrebnu dokumentaciju, kao i automatizirati usluge konverzije valute koje bi bile dostupne, jednostavne i prije svega besplatne jer dosta je toga da država naplaćuje papir koji im je već dala, naveli su u priopćenju.

- Valjda postoji negdje neka online pohrana sa svim dokumentima gdje se to sve skupa može automatski prebaciti - nastavila je Lukić.

- Nego to još moramo i plaćati, i to tolike iznose! Javni bilježnici su obvezni kad se osniva firma, ali po ovom pitanju se čini da im država pogoduje. I još s tolikim iznosom. Da je to simboličan iznos, pa hajde, ali da dajemo 2500 kuna za što? Da bi se promijenila jedna rečenica u cijelom tom dokumentu je stvarno van pameti - naglasila je Vesna Lukić.

- Dosta je i tog zastrašivanja od države, te će nas kazniti, te će nas blokirati, te će nas izbrisati... Izbrisat će nas, ali nam znaju uredno naplaćivati PDV. Javni sektor živi od privatnog sektora, a samo slušamo konstantno zastrašivanje od države. Privatni sektor se gleda kao kriminalni milje u našoj državi, a trebalo bi nas tretirati kao svete krave jer doslovno sve sami vučemo. Privatni sektor stvara cijelu ekonomiju, a jedino se u nas ovako ponašaju prema nama! - naglasila je.

STIŽE DOBRA VIJEST!

Predsjednik Plavog taksija Ivica Smoljko, koji djeluje pri Udruženju autotaksi prijevoznika Dubrovnika, rekao nam je da ovo ‘nije normalno‘:

- Smatramo da je previše nepotrebnih nameta, pogotovo za male poduzetnike. Dodatna financijska opterećenja će samo dovesti do toga da će poduzetnici i obrtnici zatvoriti svoje obrte. Nije normalno usporediti obrtnika s jednim, dva zaposlena i j.d.o.o. koji može imati više stotina zaposlenih. I sad bi trebali plaćati istu javnobilježničku pristojbu! - istaknuo je Smoljko.

image

Ivica Smoljko

Cropix/

- Nadam se da će nadležno ministarstvo čuti glas nas malih poduzetnika i da će odustati od ovog novog nameta za upis promjene valute. To je po sili zakona, ulazimo u Europsku uniju i država se obvezala na prelazak na euro. I sad mi to moramo platiti? To nema nikakve logike - zaključio je.

Predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić donijela je odličnu vijest svim uznemirenim gospodarstvenicima, barem što se tiče ovog najnovijeg nameta za koji je UGP rekla da ga neće platiti:

- Kad je donesena ova odluka, išla je po starim propisima. Ministarstvo uprave radit će nove pravilnike, a po njima i novim procedurama neće se trebati plaćati - pojasnila je Trojić.

image

Nikolina Trojić

Cropix/

- U svakom slučaju, stvari će se uskladiti i neće ići na trošak firmi. Prema mojim informacijama, to je tako. Naravno da ne bi bilo pravedno da se firmama napravi taj trošak, zato se krenulo u izradu pravilnika - zaključila je Nikolina Trojić iz Županijske komore Dubrovnik.

Bilo bi to skoro 6 milijuna kuna samo u Dubrovniku

FINA je u veljači ove godine, povodom Dana grada Dubrovnika, objavila podatak o 2.336 poduzetnika s 10.699 zaposlenih, koliko ih je u 2020. godini imalo sjedište u Dubrovniku.

Na rang listi gradova i općina RH, poduzetnici Dubrovnika na 7. su mjestu po broju poduzetnika (2.336 poduzetnik), 11. po broju zaposlenih (10.699 zaposlenih), 22. prema ukupnom prihodu (4 milijarde kuna ukupnih prihoda) i 556. po neto dobiti/gubitku (533,2 milijuna kuna neto gubitka). Prosječna mjesečna neto plaća obračunana zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Dubrovniku u 2020. godini iznosila je 5.438 kuna.

Lako je izračunati da bi, da je novi namet za gospodarstvenike prošao, samo 2336 poduzetnika u Dubrovniku platilo 5.840.000 kuna javnim bilježnicima.

19. travanj 2024 21:57