StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoprvih osam mjeseci

Direktor dubrovačke TZ Miroslav Drašković: Za nama je uspješna špica sezone, produljio se boravak gostiju u Gradu, a evo što nas čeka u posezoni

Piše Maja Rilović Koprivec
2. rujna 2022. - 12:56

Dubrovačko-neretvanska županija  ostvarila je u prvih osam mjeseci ove godine 6,2 milijuna noćenja od čega je u gradu Dubrovniku ostvareno 2,8 milijuna. Tim se podacima među ostalim pohvalilo  Ministarstvo turizma i sporta koje je objavilo podatke za cijelu Hrvatsku gdje je ostvareno 15 milijuna dolazaka i 86,6 milijuna noćenja, odnosno 40 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U odnosu na 2019. godinu ostvareno je 91 posto dolazaka i 96 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju. Dubrovačke brojke tek su nešto niže od toga, kad se uspoređuje rekordna 2019.,  no svakako je prvih osam mjeseci turistički bilo uspješno. Direktor TZ Grada Dubrovnika Miroslav  Drašković ocjenjuje kako je i za Dubrovnik unatoč slabijoj predsezoni sezona na kraju ispala prema planovima.

-Turistička zajednica  i svi operativci su se pripremali  kao da će sezona biti normalna iako smo znali da je COVID, pa se na to  nadovezao rat u Ukrajini,  međutim, na koncu se sezona dogodila kako smo je svi planirali. Početak je sezone malo zapeo, ali se dosta nadoknadilo. Sad smo već prešli 80 posto noćenja u odnosu na 2019.  koje je, kada je počeo rat u Ukrajini, postavljeno kao cilj. Broj dolazaka u Dubrovnik je nešto niži, na 70 posto, no zato se produljio boravak turista pa je sada prosječni boravak 3,5 dana što je pozitivno jer je ranije bio 2,8 dana – govori Drašković. Još su pozitivnije kaže on, najave za ovogodišnju turističku posezonu:  

image

Miro Drašković, direktor TZ Grada Dubrovnika

Bozo Radic/

- Prema informacijama koje imamo od turističkih poduzeća grupa će biti daleko više nego na proljeće. Ima puno događanja i kongresa koji dolaze kroz last-minute booking, pa ćemo vidjeti što će se od toga potvrditi jer to ovisi i o kapacitetima, no svakako je booking dobar. S  letovima smo  do kraja  listopada relativno dobro pokriveni. To je bio drugi problem u sezoni, odgađanja letova zbog nedostataka aviona i osoblja u  drugim zemljama – govori Drašković.

Svih nas je prije par tjedana obradovala informacija kako će Korean Air  letjeti izravno za Zagreb što bi značilo dolazak korejskih turista ove jeseni i do Dubrovnika kako je to bilo prije pandemije. Najnovija je informacija kako će ti letovi ipak letjeti za Budimpeštu, pa je možda slabija mogućnost da ti gosti na proputovanju Europom dođu do nas.

- Trebamo se boriti, to vidim kao najveći zadatak Turističke zajednice. Mi jesmo super privlačni, ali u usporedbi  s velikim državama u okolini sva daleka i velika tržišta  kombiniraju što je bolje za njih - govori direktor TZ-a.Trebamo više zajednički nastupati kako bi nekoga nagovorili da dođe ovdje. Mislim da moramo imati aktivniju ulogu i biti posrednik u pregovorima svih dionika u turizmu u Gradu ili Županiji, da se uskladimo i zajedno nastupamo prema bilo kome, pa i avioprijevoznicima.

19. travanj 2024 18:58