StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKOMENTAR UPRAVE|

ATLANTSKA PLOVIDBA U prvom polugodištu u gubitku od 57,44 milijuna kuna

Piše DV
30. srpnja 2020. - 12:23
Grupa Atlantske plovidbe je tijekom prvog polugodišta ove godine ostvarila je ukupne konsolidirane prihode u iznosu od 126,47 milijuna kuna, javlja SEEbiz. Ukupni rashodi su iznosili 183,71 mil. HRK. Ostvaren gubitak Grupe koji uključuje gubitak pripisan imateljima kapitala iznosi 57,44 milijuna kuna.

Krajem izvještajnog razdoblja Grupa je raspolagala flotom od ukupno 12 brodova, ukupne nosivosti 750.600,50 DWT i to: 12 bulk carriera nosivosti od 38 do 80 tisuća DWT.

Na dan 30.06.2020. godine Grupa Atlantska plovidba d.d. je zapošljavala 226 radnika.

- Pojava virusa Covid-19 i mjere koje su diljem svijeta poduzete s ciljem njegova suzbijanja imaju i zasigurno će imati negativne učinke na cjelokupno svjetsko gospodarstvo. S obzirom da je pandemija još uvijek u uzlaznoj putanji, neizvjesno je trajanje i njezin stvarni učinak na svjetsko gospodarstvo i robno-novčane tokove, međutim zdravlje i sigurnost naša su najveća briga, te se u tom smislu pridržavamo najviših sigurnosnih standarda kako ne bi ugrozili zdravlje niti jednog našeg radnika ili partnera.

Imajući u vidu razvoj situacije s prisutnošću virusa Covid-19 u Republici Hrvatskoj, Izvršni direktori donijeli su niz odluka kojima su nastojali prilagoditi radne uvjete ovoj neočekivanoj i neplaniranoj situaciji, te je tako najveći dio radnika priključen na informatički sustav kompanije, te opremljen i educiran za rad iz svojih domova. Takav način poslovanja potrajao je do normalizacije situacije i ukidanja zabrane putovanja bez odobrenih propusnica. Kroz cijelo to vrijeme poslovalo se neometano i većina radnih procesa odvijala se bez ikakvih poteškoća.

Na dan 30.06.2020. svi radnici u Društvu rade u svojim uredima na adresi poslodavca. Najveći operativni problem predstavljala je nemogućnost smjene pomoraca na brodovima koja je nastala kao rezultat prekida zrakoplovnih veza u svijetu i zabrane smjena pomoraca u većini zemalja i luka koje posjećuju naši brodovi. S druge strane, pomorci koji su se zatekli kod kuće, nisu se mogli ukrcati na brod u planiranom vremenu, a pomorce na brodovima nismo mogli iskrcati, te su im produljeni ugovori. Po djelomičnoj normalizaciji zračnog prometa i otvaranju nekih pogodnih luka za smjene, uspjeli smo provesti smjene na većini brodova, a na ostalima ćemo to obaviti tijekom narednih tjedana. Opskrba brodova funkcionirala je uglavnom neometano i u tom pogledu nismo imali većih poteškoća., kaže se u komentaru Uprave, donosi SEEbiz.
17. travanj 2024 00:38