StoryEditorOCM

Treća (ne)sreća<br />  

11. ožujka 2018. - 22:12

U petak je pukla ljubav između Pera Vićana i Mata Frankovića. Politički brak Dubrovačkog demokratskog sabora i HDZ-a nije trajao niti godinu dana.  Za Vićana ništa neobično, ako se prisjetimo da je nakon izbora 2005. godine,  mjesec, dva manje ili više trajala, toliko traja njegova suradnja  sa HDZ-ovom gradonačelnicom Dubravkom Šuicom, a nakon lokalnih izbora 2009.  nije duže izdržao ni sa  gradonačelnikom iz redova HNS-a , Androm Vlahušićem.  Preostaje jedino vidjeti koji će nadimak nadjenuti Frankoviću. Šuicu je naime nakon raskidanja koalicije hladno  oslovljavao  sa 'gospođa', a Vlahušića je nakon 'bratoubilačkog' rata 2010.  nazivao 'hodajućom laži'.  I ono najvažnije, čime će kada i gdje uzvratiti. Jer ne treba zaboraviti da su Vićanovi  vijećnici  presudni za HDZ-ovu većinu u Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije kojom presjedava DDS-ovka Vilma Kosović.

Prije dvanaest godina Dubravka Šuica nakon 'razvoda' sa Vićnom jedva se provukla kroz 'iglene uši' i ostala gradonačelnica zahvljajujući tihoj koaliciji sa Androm Vlahušićem i njegovim HNS-om te Ivu Margaretiću koji se 'odmetnuo' iz SDP-a iako je bio njihov kandidat za gradonačelnika.  No ne treba zaboraviti 'pakao' koji je prošla ponajprije sa javnom garažom ali i suze na Stradunu zbog izgubljenih izbora od Andra Vlahušića kojem je Pero Vićan u drugom krugu izbora dao punu potporu. Četiri godine kasnije u istoj situaciji se našao Andro Vlahušić , no on je nakon raskida suradnje sa Perom Vićanom zbog afere 'Šipan' na kraju  izvukao poprilično deblji kraj.  Pravomoćno je osuđen, otvoreno je niz afera poput one sa Revelinom,  a na kraju zakonski mu je zabranjena kandidatura na lokalnim izborima.

Ovaj put Mato Franković se  očito pripremio  na već poznati scenarij - nedolazak Vićanovih vijećnika na sjednice na čijem se redu,  uvijek u takvim situacijama, nalazi točka važna za koalicijskog partnera. Naime, javna je tajna da Pero Vićan  već odavno nije zadovoljan Frankovićevom zamijenicom Orlandom Tokić, a došlo je navodno i do nesuglasica oko izbora budućeg ravnatelja gradske 'zlatne koke', Javne ustanove Rezervat Lokrum.  Ovaj put  na dnevnom redu Gradskog vijeća našlo se  izvješće o radu gradonačelnika u proteklih šest mjeseci. Iako operativnotakvo izvješće nema apsolutno nikakvu težinu, da kojim slučajem nije usvojeno,  HDZ-u  i Matu Frankoviću  to bi nanijelo ozbiljan politički udarac. No Franković je za razliku od svojih prethodnika Vlahušića i Šuice u daleko komotnijoj situaciji jer ima i drugog koalicijskog partnera, Dubrovačku stranku ali i podršku dva vijećnika Mosta. Uz to u većini slučajeva može računati  na glas srđevca Ljuba Nikolića te haesesovca Vida Bogdanovića.  Stoga ne čudi da je u petak odmah po početku sjednice  javno raskinuo koaliciju sa DDS –om.

Nije ovo prvi put da je Vićan okrenuo leđa Frankoviću . Prisjetimo se situacije  iz svibnja 2016.  klada se Vićan i njegovi vijećnici nisu pojavili sjednici Gradskog vijeća kojim je tada predsjedavao Mato Franković  te  tako srušili kvorum.  Uz njih na sjednici se nisu pojavili ni HNS-ovci, a Vijećnicu su napustili vijećnici SDP-a i HSU-a pa je Frankoviću preostalo jedino sazvati novu.  I na toj sjednici  trebale su se donijeti važene odluke. Na njoj je reizbor Đive Galov koja je imala podršku svih osim DDS-a trebao biti tek forma , a među ostalim, vijećnici su trebali donijeti odluku o broju taksi koncesija. HDZ je tada držao da je 250 taksista maksimalan broj za Dubrovnik, dok je Vićan tražio da ih  bude pedesetak više. Mato Franković  poručio je tada kako neće pristati na ucjene, kako vlast treba služiti narodu, a ne jednom čovjeku te prozvao Vićana i Vlahušića da su se pomirili kako bi raspustili Gradsko vijeće kojim je do tada  uz pomoć  DDS –a i Srđevaca vladao HDZ.  Već dan iza Franković i Vićan viđeni su na kavi, a nakon nekoliko dana Gradsko vijeće zasjedalo je u punom sastavu kao da se ništa nije doogodilo. No Đive Galov nije dobila novi mandat u Kinematografima.

Franković je pak u petak, u maniri kakvog državnika, povukao odlučan  potez, no teško je povjerovati da Pero Vićan toga nije bio svjestan. Sasvim sigurno, Dubrovniku predstoji vruće političko proljeće, a sjednice Gradskog vijeća, iako Pero Vićan nema vijećnički mandat, ne treba sumnjati bit će sve samo ne formalne kao proteklih osam mjeseci.  Kao što će biti zanimljivo gledati istupe vijećnika Dubrovačkog demokratskog sabora za govornicom Gradskog vijeća i županijske Skupštine, bit će zanimljivo vidjeti i kako će Mato Franković 'ukrotiti'  apetite šefa DUSTRA-e , Željka Raguža zahvaljući kojem HDZ u Gradskom vijeću  formalno ima knap većinu. 
 

19. travanj 2024 15:57