StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

PREŽIVJELI SMO 2020. Adio ti, ne ponovila se...

6. siječnja 2021. - 11:53

Adio ti, i ne ponovila se 2020! Dok budete čitali ovu kolumnu već ćemo danima biti u Novoj godini, na novom početku i u valjda puno svjetlijoj budućnosti. Dakle, što ćemo pamtiti u godini koju treba zaboraviti? Sad kad je završio sav taj užas, idemo vidjeti koji su se to trenuci svjetlosti probili kroz tamne oblake 2020? Mislimo pozitivno! Globalna pandemija je – globalna.

U situaciji gdje je svima bilo jednako, gdje smo svi bili u istoj "barci", usprkos nedaćama vidjeli smo puno kreativnosti. Evo moje liste najboljih četrnaest stvari (da, znam, neobičan broj, ali je neobična bila i ova godina) koje bismo od sad trebali slaviti, pa tako nisu ni poredane po nikakvom posebnom redu.

1) Planet je napokon dobio priliku da se "osvježi", dođe k sebi i opusti se nakon neprestanog zagađenja.

Sjetite se samo priče o Himalaji koja se prvi put nakon jako puno godina, ponovno mogla vidjeti iz Indije. Nama nešto bliža tema naš je Grad koji je napokon odahnuo i čije su se kamene ulice odmorile od stalne rijeke turista.

2) Ljudi su posjećivali i istraživali prirodne ljepote lijepe naše umjesto da su odlazili na udaljene destinacije. "Staycation" umjesto "vacation" bila je glavna riječ u turističkoj industriji ove godine. I još jednom napominjem da me različitost Hrvatske jako ugodno iznenadila.

3) Manje-više svi smo prošli ubrzani tečaj za Zoom. Stariji članovi moje obitelji drastično su poboljšali svoja tehnička znanja, od upotrebe Instagrama pa do FaceTime. Socijalna distanca nam je donijela virtualnu stvarnost.

4) Rad od kuće postalo je novo normalno, i vjerujem da će to i dalje ostati praksa. Blagovaonski stolovi pretvorili su se u urede, a put na posao počinje u wc-u preko dnevne sobe do već navedenog radnog mjesta.


Posljedično, ove smo godine potrošili znatno manje benzine, a "odlazak" na posao u pidžami postao je klasik.

5) Na teži smo način naučili da smo neke stvari uzimali zdravo za gotovo. Ova je godina bila teška za mnoge, ali za kulturu posebno. Shvatili smo važnost koncerata, kazališta i izložbi, postalo nam je jasno koliko je sve to važno za kvalitetu života.

6) Svi smo postali pomalo retro.

Od drive-in kina do drive-in restorana pa sve do društvenih igara. Da, društvene su igre ponovno okupile obitelj oko stola i donijele davno zaboravljen smijeh i zabavu. Naravno, dolazi i do svađe, ali smijeha ima napretek, a to vam mogu potvrditi iz vlastitog iskustva.

7) Online kupovina se zahuktala, iako Dubrovnik pomalo kaska. Pojavili su se izdanci optimizma kada su pojedine tvrtke počele razmišljati izvan okvira.

8) Čistoća! Još jednom svjedočimo njenoj važnosti u kojoj posebnu ulogu ima pranje ruku.

9) Dubrovnik se, nažalost, ponovno na najteži mogući način suočava s činjenicom kako je teško kada se osloniš na samo jednu granu privrede – turizam, koji je uz to jedna od najkrhkijih i najnestabilnijih izvora prihoda o kojima se može ovisiti. Bez turista ne možemo opstati, a to nije baš najsretnija pozicija u kojoj bismo se trebali nalaziti.

10) Sport bez gledatelja jednostavno nije TO! Kao seks bez predigre. Sport nas ujedinjuje, on je razmjena energije između igrača i publike, sport je radost i tuga.


11) Naši zdravstveni radnici pokazali su nevjerojatnu predanost i profesionalizam. Oni su istinski heroji u borbi s pandemijom i zaslužuju svu našu zahvalnost i podršku. Nadam se da će se napokon shvatiti važnost njihove uloge te ih primjereno nagraditi i motivirati kako više ne bi odlazili u Irsku ili Švedsku zarađivati za pristojan život.

12) Naučili smo kuhati! Imali smo svo vrijeme ovoga svijeta i brzi pristup čarolijama najpoznatijih chefova na svijetu.

Kuhalo se, peklo, od domaćeg kruha do kolača, i sve to znanje ostat će nam negdje "zalijepljeno" (u mom slučaju ne na prosulji).

13) Osim što smo zahvalni zdravstvenim radnicima, nikako ne smijemo zaboraviti trud i nastojanja kod obrazovanja djece u on-line nastavi. Kapa dole svim učiteljima i profesorima!

14) I na samom kraju: preživjeli smo! I to je ono najvažnije. Godina 2020. donijela nam je mnoge nevolje, ali smo preživili. Proći će neko vrijeme dok se ne vratimo normalnom životu, štogod to značilo, ali smo prošli.

Zajedno smo prošli dugačak i taman tunel i izbili na drugu, svjetliju stranu. Snaga koju smo svi zajedno dobili u ovom izazovu bit će nam dragocjen alat za budućnost. Godinama trčimo kroz blato, a sad se pred nama pojavio asfalt. Zamislite samo koliko će biti lakše kretati se po tvrdoj i ravnoj površini!

Preživjeli smo! Sretna nam svima nova godina i nek vam 2021. donese nadu, snagu i prosperitet!

17. travanj 2024 17:43