StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Konačno sam i ja fasovao! Izbjegavao sam je dvije godine, ali korona je konačno i mene satrala...vjerujte, nimalo ne sliči gripi

Piše Mark Thomas
23. svibnja 2022. - 11:45

Jednostavno, bilo je neizbježno. Zašto bi ja bio drugačiji od drugih ljudi? Po čemu sam bio poseban? Odgovor je: po ničemu! Trećina stanovništva je to prošla, a sad je toj listi dodano i moje ime: pozitivan sam na Covid-19! Da, pišem ovu kolumnu zaražen. "Ne mogu vjerovati da se nisi dosad zarazio?" rekao je prijatelj, a nekolicina je zaključila istu stvar. "Mislim, toliko si među ljudima da bi čovjek pomislio da ćeš se i prije zarazit," bili su komentari ljudi.

 

image

Svi smo odbacili maske, ali korona je još tu

Niksa Stipanicev/Cropix

 

Sjetio sam se prve "prilike" u kojoj sam izbjegao Covid, na samom početku pandemije, prilikom 16to satnog boravka u Zagrebu i doručka kod mlađeg dijela obitelji koja je nakon našeg odlaska počela osjećati prve simptome bolesti. Nula bodova, prošao sam glatko. Dvije godine kasnije, tijekom Uskršnjeg boravka u Zagrebu i druženja s istim članovima obitelji, ista stvar. Par sati nakon rastanka s njima, opet su "zalegli" i odradili Covid po drugi put. A ja, opet ništa.

Znam, malo kasnim. Taman kad izgleda da pandemija posustaje i ide kraju, ja sam se zarazio. Zapravo, pitanje je hoće li i službeno biti objavljen kraj pandemije ili će je samo pomesti pod tapit. Zbog egoističnog Rusa, "pometena" je s naslovnica pa tako gotovo nitko više o njoj i ne govori.

Prvi dan – osjećao sam slabu glavobolju i malo su me boljele kosti. Vjerovao sam da je gripa. Iako izgleda da ni gripe više nema. Kako bih bio siguran testirao sam se. Ništa. Reć' bi – zdrav čovjek! "Ma to je vjerojatno viroza, siguran sam da ću sutra bit odlično," rekao sam supruzi.

Satralo me

Drugi dan – BOOM! Satralo me! Osjećao sam se kao da je dok sam spavao preko mene prošao traktor. Probudio sam se u živoj, goloj vodi, kao da sam izašao iz bazena, a temperatura mi se popela na 39,5! "Osjećam se užasno," rekao sam. "Je li ovdje hladno," dodao sam.

Bilo je jasno da se ne radi o običnoj prehladi jer ne bi bio ovako mokar od znoja. "Amo mi napravit još jedan test, oči su ogledalo zdravlja, a tvoje su u sorbulu," rekla je u mene žena. Istog momenta kad smo stavili kapljicu tekućine na test, skočile su dvije crte i pokazale pozitivan rezultat.

image

Pandemija ne posustaje ni u toplijem dijelu godine

Boris Kovacev/Cropix

Znam da ljudi imaju različite simptome Covida, moji bližnji su kroz to prošli na različite načine, neki s blagim simptomima, dok su neki bili polumrtvi i zakucani u krevetu. Apsolutna pobjednica, ujedno i najstarija članica obitelji, moja punica, kroz Covid je prošla lišo, u izolaciji, pušeći kraj prozora i zafrkavajući se.

Drugog dana bolesti, temperatura mi se kretala od 38 do 39, tijelo je išlo od stanja smrzavanja do kuhanja, a tekućinu sam gubio brže nego sam je unosio. Bez obzira na to što sam se osjećao kao da me pregazio vlak, nisam imao klasične simptome. Osjećaj mirisa i okusa ostao je netaknut, nisam kašljao, niti me boljelo grlo. Jedino, iz nekog razloga nisam mogao podnijeti okus kafe, od samog mirisa bilo mi je zlo.

Đe sam ga skupio?

S obzirom na stalne promjene pravila u vezi s Covidom morao sam se informirati o svom statusu. Da, bit će to izolacija od pet dana. A ako se nastavim ovoliko znojit, nakon tih pet dana izaći ću iz kuće ko duh. Nisam od onih koji se vole izležavati, čak i ako se radi o nedjelji ujutro. Više sam tip "rano u postelju, rano iz postelje". Tako da me prisilni boravak u krevetu nimalo nije radovao. Budio sam se i padao u san bezuspješno pokušavajući pogledati neku Netflixovu seriju u komadu. Veći problem od samog virusa bili su bolni mišići i kosti.

"Ako se malo ne dignem zaglavit ću," rekao sam supruzi dok sam se kretao poput male bebe. I naravno, pokušao sam izvrtit film unatrag da vidim gdje sam to mogao "skupiti" virus. I zaista, ništa mi nije palo na pamet. Treći dan – polako sam krenuo putem oporavka. Bilo je to kratko (ali ne slatko) iskustvo. U izolaciji ću biti dok budete čitali ovu kolumnu, samo se nadam s normalnijom tjelesnom temperaturom.

Znači li sad ovo da svoju Covid putovnicu mogu produljiti za šest mjeseci? Gleda li itko više te stvari? Vjerojatno ne! Ako vam netko kaže "ma ne brini, nije ti to ništa" (osim moje punice), ne vjerujte mu. Izgleda kao gripa na kvadrat. Jedino se nadam da sam nakon cjepljenja i zaraze stekao toliko antitijela da sam miran bar godinu dana.

19. travanj 2024 07:50