StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Ja sam sto posto za euro: Jedva čekam da uđemo u društvo zemalja s jednom valutom!

Piše Mark Thomas
28. ožujka 2022. - 13:35

"Bez sumnje, uvođenje Eura bit će veliki poticaj za turizam. Problem koji imamo s kunama je taj što turisti ne znaju što će s njima kad se vraćaju doma," rekao mi je jedan od vodećih turističkih vodiča u Dubrovniku dok smo se družili uz kafu. Znam da će oko ove teme mišljenja biti jako podijeljena, ali moram reći da se slažem s njim.

Od rujna ove godine u svim butigama diljem Hrvatske cijene će biti istaknute u kunama i u eurima, a onda početkom sljedeće godine adio Kuni i dobrodošlica Euru! Ja sam od onih koji to jedva čekaju! Postoje oni koji govore kako će uvođenjem eura Hrvatska izgubiti financijsku neovisnost te previše biti vezana za Europsku centralnu banku što se tiče ekonomskih manevara.

Na to imam za reć' samo jedno: "Bogu hvala!" Ako bih mogao birati tko će se brinuti o mojoj financijskoj budućnosti, svaki bi se put odlučio za EU. Kao mnogi, pretpostavljam, dolazak Eura pozdravljam iz sebičnih razloga. Kredit mi je u eurima, lakše ću ga "pratiti". Adio bankovnim računima u raznim devizama. Sva moja štednja je u eurima, tako i penzija, sve je povezano s tom valutom. Evo i sad da otvorim novčanik vjerojatno bih pronašao više eura, nego kuna.

Više vjerujem njima nego nama

Popis je poduži, ali pričekajmo rujan. Iako u Hrvatskoj euro nije službena valuta, prisutna je dulje vrijeme. Pa možete li zamisliti da kupujete bilo kakvu veću stvar (stan, barku, garažu) i plaćate u kunama?!? Ma kako da ne! Tako da točno znam što je mislio moj kolega s kojim sam uživao u kafi. U nedavnom putovanju Europom (tko o čemu, ja o mom putovanju), bilo je tako jednostavno prolaziti sve te zemlje s istom valutom u špagu, tako da je bilo "čupavo" kad smo došli u Veliku Britaniju. S obzirom da nismo razmijenili puno eura u funte, služili smo se kreditnim karticama.

Nažalost, kartica se obračunavala u eurima, ali barem nismo došli doma sa špazima punim siće koja bi se onda godinama potezala po ladicama i škatulama. Tako je i turistima kad dođu ovdje. Naravno da su oprezni kad trebaju mijenjati novce, tko bi im zamjerio. "Uvođenjem eura turistima će biti znantno jednostavnije shvatiti koliko troše, a uz to eure će moći trošiti i u ostalim europskim zemljama," dodao je moj kolega.

Dakle, to bi bilo na mikro razini. A što je sa makro razinom? Dakle, naš će kreditni rejting zasigurno porasti. Uz euro, koji je kao stabilna valuta gotovo na samom čelu, doći će do masovnog otvaranja investicijskog tržišta. Ajde, recite pravo, je li moguće da inflacija prije pogodi euro nego kunu? Mislim da svi znamo odgovor. Osim toga, pogledajmo iskustva ostalih zemalja i koliko su bile uspješne ili ne uvođenjem eura. Pretpostavljam da će po samom uvođenju biti razdoblje prilagodbe cijena. Da, neke će stvari zasigurno poskupiti, međutim nakon nekog vremena po zakonima tržišta cijene će se iskorigirati.

Lakši život

Danas je svijet puno "manje" mjesto, ako vam je u lokalnog butizi trpeza preskupa, naručit ćete je online po puno povoljnijoj cijeni kod dobro poznatog švedskog proizvođača namještaja. Konkurencija će vrlo brzo napraviti balans među cijenama. Zaboravimo iskustvo Grčke, to je kao da uspoređujemo vodu i ulje, puno je različitosti u našem slučaju. I, zaboravite Veliku Britaniju; jednostavno, ne možemo usporediti financijsko središte svijeta s Hrvatskom; London i Zagreb doslovno su miljama udaljeni. Financijska propast u Londonu bila bi čista katastrofa.

Moj prijatelj koji trenutno radi kao broker u Londonu govori "što više valuta, to bolje." Međutim, govori on i to "da je na međunarodnom tržištu po veličini i po mijenjanju euro na drugom mjestu, odmah iza dolara!" Možda da pogledamo iskustvo Slovenije, gdje se nakon prvih mjeseci šoka i rasta cijena prašina pomalo slegla te se ubrzo sve vratilo u normalu. Ulaskom u Eurozonu postajemo članicom kluba od 19 zemalja EU, plus nekoliko njih poput naših susjeda Crne Gore, sveukupno 343 milijuna ljudi koji koriste euro kao valutu. Tako da, idemo! "Zamisli putovanje Europom dogodine.

Sve što ti treba je osobna i valuta koju već imaš," s osmijehom je rekao turistički vodič. Nema putovnica, viza, mijenjanja deviza. Putovat ćemo Europom s EU zdravstvenom iskaznicom, osobnom i eurima u takujinu, skupa s EU vozačkom dozvolom. Sve ono što približava ljude te ih izdvaja iz šire zajednice ne smije se zanemariti!

24. travanj 2024 18:53