StoryEditorOCM

‘Invazija‘ nepromišljenih i neodgovorih vozača na Liku

Piše Anton Hauswitschka
4. ožujka 2023. - 18:14

Ako želite proguglati o nevremenu zbog kojeg je Dalmacija danima bila odsječena od unutrašnjosti, u tražilicu umjesto ‘snijeg’ ili ‘nevrijeme’, ukucajte ‘neodgovorni vozači’. To je ključna riječ za dramu koja se odvijala u Lici.

Po tome ispada da je stotine neodgovornih vozača namjerno krenulo na put mimo upozorenja da ne putuju pa su napravili rusvaj na svim cestovnim pravcima od mora prema unutrašnjosti i obrnuto! Para da se dogodila invazija neodgovornih na Liku u koju su neki upali čak i s ljetnim gumama. Pa su ih s autoceste morali spašavati HGSS-ovci na motornim sanjkama! Danima smo slušali ove tvrdnje odgovornih za prohodnost cesta, i to se prihvatilo zdravo za gotovo.

Istina, bio je neviđeni kijamet, više bure nego snijega, bila je doslovce viša sila koje možda i ne bilo da netko jednom davno nije promijenio trasu autoceste. Ali nećemo o tome, kakva je, takva je.

Ne bi tu pomogla ni brigada ralica, ni bataljun motornih sanjki. Ali da su baš svi koji su ostali usred ničega neodgovorni? Ma možda bi se moglo reći za nas s mora da smo neiskusni, nemarni i škrti za kupit zimske gume koje nam doma ne trebaju, ali u snijegu su uz Dalmoše zapeli i kontinentalci. Pa čak i njemački nautičari na putu prema Slanom. Ma baš ne vjerujem da se po Njemačkoj voze s ljetnim gumama i da su nastavili put unatoč znakovima zabrane prometa. A radi se o fetivim Nijemcima, a ne nekim balkanskim gastajbajterima. Uostalom, pod zakonom propisanu zimsku opremu spadaju ne samo zimske, već i ljetne gume s lancima. A možda bi iz Dalmacije u Zagreb trebali putovati gusjeničarom?

Snijeg je blokirao na stotine vozila u kolonama dugim kilometrima i to na svim cestovnim pravcima u Lici, pa je jednostavno nemoguće da je uzrok takvom kaosu nepromišljenost i neodgovornost vozača. Uostalom i sami novinski naslovi to dokazuju: ‘ Popodne je krenuo konvoj s čak 200 auta!’, ‘Reporteri Jutarnjeg u velikoj koloni u zametenoj Lici’,’Kod Macole 60-ak auta formiralo kolonu’…..

Dakle, nepromišljenost i neodgovornost vozača u ovom slučaju nisu opcija. Prije nepromišljenost i neodgovornost nekog drugog. Osim ako se kojim slučajem u Lici nije održavao kakav međunarodni susret nepromišljenih vozača. Začuđuje i kako nitko uz tolike nadzorne kamere nije vidio da sva ta sila vozila ulazi na zatvorene dionice. Pa sve i da su vozači svjesno ignorirali znakove zabrane, moralo im se fizički zapriječiti nastavak putovanja. A možda je dovoljno bilo znakove zabrane upaliti sat ranije.

20. travanj 2024 01:39