StoryEditorOCM
KulturaZAVOD ZA POVIJESNE ZNANOSTI HAZU

Završna konferencija "Projekta "COLINDA"

4. svibnja 2018. - 16:49

Danas je u prostoru ljetnikovca Sorkočević, odnosno dubrovačkog Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti počela završna konferencija projekta "COLINDA". Riječ je o znanstvenom projektu iza skraćenice kojeg se "krije" projekt izučavanja "Transformacije kolektivnih i individualnih identiteta u Dubrovačkoj Republici od kasnog Srednjeg vijeka do devetnaestog stoljeća".

Tijekom prvog dana konferencije sudionicima su svoje znanstvene radove predstavili doc. dr. sc. Jelena Obradović Mojaš koja je predstavila svoj rad "Dubrovačko vrijeme Vlaha Obuljena Slijepog"; doc. dr. sc. Irena Ipšić je govorila na temu "Zemljištne evidencije u kontekstu prostora, vlasništva i identiteta"; doc. dr. sc. Riuna Kralj- Brassard je predstavila rad "Individualni i drušptveni identiteti stanovnika Dubrovačke republike kroz prizmu kriza (17.- 19. stoljeće)", a tema doc. dr. sc. Kristina Puljizević bila je "Žene 19. stoljeća u Dubrovnmiku: teme, metode i ciljevi istražiivanja".

"Međunarodni identitet Dubrovačke Republike u rano suvremeno doba" bila je tema doc. dr. sc. Lovra Kunčevića, a "Prožimanje i razlikovanje političkog i društvenog identiteta dubrovačkog građanstva i plemstva u komunalnom razdoblju" tema prof. dr. sc. Zdenke Janeković Rőmer, dok su "Promjene identiteta klerika u dubrovačkom baroku: administrator, propovijednik i historiograf" bile tema dr. sc. Relje Seferovića.

Temu "Tragom identiteta imigranata iz zaleđa na području Dubrovačke Republike" predstavio je doc. dr. sc. Marinko Marić; "Biljezi identiteta dubrovačkih građana u kasnom srednjem i ranom novom vijeku" tema je doc. dr. sc. Zrinke Pešorde, a "Bratovština sv. Roka u kolektivnom identitetu Dubrovačke Republike" tema Štefice Curić- Lenert. Doc. dr. sc. Marija Gjurašić je predstavila svoj znanstveni rad "Kolektivni identiteti stanovnika otoka Mljeta i njihove transformacije u 19. stoljeću"; dr. sc. Minela Fulurija Vučić je govorila na temu "Doživljaji identiteta dubrovačkih redovnica u pismima Senatu", a prof. dr. sc. Slavica Stojan se predstavila s temom "Pirne svečanosti u  Dubrovniku (16- 18. st.)".

Znanstvena konferencija sutra završava s radom.

22. travanj 2024 15:26