StoryEditorOCM
KulturaZA VIKEND U KINO

Zagreb Film Festival i u Dubrovniku u dvorani Visia

Piše dv
9. studenog 2020. - 12:26
Dio bogatog programa zagrebačke filmske feste koja ove godine slavi punoljetnost ovog će vikenda doputovati do Dubrovnika. U Dvorani Visia od 12. do 15. studenoga prikazat će se ZFF-ov putujući program koji uključuje odabrane naslove u kojima će, istovremeno sa online izdanjem festivala, uživati publika u 13 gradova i čak 15 kina diljem Hrvatske. To su Otac iz Glavnog natjecateljskog programa, Undine iz Ponovno s nama te Jako jako daleko iz programa festivala KinoKino, koji se ove godine održava paralelno s 18. izdanjem Zagreb Film Festivala.
             Otac, najnoviji film Srdana Golubovića, kojim se otvara ovogodišnji festival, a koji se prikazuje izvan konkurencije, u veljači je premijerno prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija. Veliki uspjeh filma nastavljen je i ovog ljeta u Puli, gdje je osvojio nagradu publike, postavši prvi film u povijesti Pulskog filmskog festivala kojem je publika dala prosječnu ocjenu 5,00. U naslovnoj ulozi filma, koji kritika naziva „balkanskim Paris,Texasom“, impresivnu glumačku interpretaciju ostvario je Goran Bogdan, uvjerljivo utjelovivši očajnog oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba.
             Undine, moderna bajka inspirirana mračnim mitom o vodenoj vili koja dušu može zaslužiti tek udajom za čovjeka. U najnovijem ostvarenju popularnog njemačkog redatelja Christiana Petzolda (Barbara, Feniks, Tranzit), Undine (Paula Beer) je povjesničarka i urbana mlada žena, zaposlena u muzeju. Kada je njezin ljubavnik Johannes ostavi, Undine se mora pokoriti drevnom mitu: ako je muškarac kojeg voli izda, ona ga mora ubiti i vratiti se u vodu. Ali prije nego što uspije izvršiti svoj naum, za oko će joj zapeti Christoph. U ovoj suvremenoj reinterpretaciji Male sirene, Undine zbacuje sa sebe ulogu odbačene, bespomoćne žene i ponovno se zaljubljuje. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, gdje je Paula Beer nagrađena Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu.
             U svoj putni kovčežić ZFF je spremio ponešto za najmlađe filmofile, naslov Jako jako daleko iz programa festivala KinoKino. Jedanaestogodišnji Ben i njegova obitelj moraju se preseliti u obližnji grad jer će otvorena jama uskoro progutati njihovo selo. Iako se isprva raduje životu u velikom gradu, Bena dočekuje gorko razočaranje. Kolege u novoj školi ga izbjegavaju i on ne zna kako se uklopiti. A nedostaje mu i status nogometne face koji je imao u rodnom gradu. Kada upozna Tariqa, sirijskog izbjeglicu, Ben ga isprva smatra svojim suparnikom, no njih dvojica uskoro otkrivaju da imaju više zajedničkog nego što su mislili.
Dođite i budite dio ZFF publike od 12.-15.11. i u našem gradu u dvorani Visia
20. travanj 2024 15:44