StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA |

VEDRI, VESELI, INTIMNI SLIKARSKI ĐIR Tina Violić otvorila izložbu "Umjetnica i Grad", a Ema Katarina, Ira Lucia i Tom Antonio zapjevali za kraj!

Piše Bruno Lucić
30. lipnja 2021. - 21:49

U foajeu Kazališta Marina Držića otvorena je izložba dubrovačke akademske slikarice Tine Violić  pod nazivom „Umjetnica i Grad“. Izložbu je otvorila pročelnica gradskog Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje.

image
Božo Radić/Cropix

- Konačno se kulturni život vraća u neki svoju 'normalu' jer dugo vremena nismo nažalost mogli posjećivati kulturna događanja. Jako se veselim da je Grad zaživio i da se održava puno lijepih događanja. Drago mi je da naša sugrađanka, naša akademska slikarica upriličila ovu izložbu koja zapravo pokazuje sve motive našega Grada koji su inspiracija ne samo našim umjetnicima, nego i onima koji dolaze u naš Grad. Nepresušna je inspiracija s kojom ona s ljubavlju prema ovome Gradu odgaja svoju djecu. Oni često sudjeluju u raznim projektima što mi je jako drago. Želim vam da uživate u ovoj izložbi, ona je zaista u lijepom foajeu našeg Kazališta i mislim da će puno ljudi imati priliku pogledati je u ovih desetak dana, kazala je Hilje.

Okupljenima se obratila i autorica.  

image
Božo Radić/Cropix

- Ovo je novi ciklus, jako su vesele i vedre boje, jedan je to moj svakidašnji itinerer, recimo, kad se probudim ujutro, otvorim prozor i imamo jednog ljubimca goluba, nahranimo ga onda produžimo dalje ulicom prošetati do Domus Christija posjetiti našu nonu. Potom idemo do Male braće preko Straduna, to je jedan intimni đir Gradom koji nam je jako drag. Vedrina nam je susresti svako jutro tako lijepi pejzaž i drage ljude, sveobuhvatno je i lijepo, lijep je osjećaj. Slike su nastale tijekom zadnjih mjesec dana, baš su freške, nove. Također, mogu najaviti sljedeću izložbu u desetom mjesecu u Sponzi, to će biti isto nešto zanimljivo. Pored boje, koristim i zlatne listiće koje zapravo jako volim koristiti, već sam ih unazad dvadesetak i više godina u Veneciji jako koristila tako da mi je ostala ta ljubav prema tome, oni jako lijepo istaknu boje i postanu jedan osobni 'touch' za kraj, objasnila je umjetnica.

image
Božo Radić/Cropix

- Novi ciklus slika propituje odnos umjetnice i Grada. Autorica istražuje supostojanje trajnih nepromjenjivih vrijednosti i vizura na koje smo navikli, te novih slojeva koji nastaju promjenama u društvu i načinu života. Umjetnica razmatra koliko osobne navike i svakodnevni itinereri utječu na stvaranje mentalnih mapa Grada, te kako nastaju osobne vizure gdje ono što primjećujemo i postoji, naspram onog malo posjećenog dijela grada koji nestaje u magli osobnih projekcija. Nova paleta vibrantnih živih boja dočarava Grad rasplesanog svjetla, dječje igre i pjeva čiopa. Redoslijed slika opisuje jedan dan u Gradu viđen očima umjetnice i prateći njen dnevni ritam i mali osobni itinerer gdje već poznati motivi s razglednice postaju osobne vizure, svaka sa svojom pričom, stoji u popratnom tekstu.

Pjesmom su otvaranje uveličali umjetničina djeca: Ema Katarina, Ira Lucia i Tom Antonio. Izložba se može razgledati do 10. srpnja.

image
Božo Radić/Cropix
25. travanj 2024 07:05