StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA|

UMJETNICA BLAGOSLOVLJENA PLAVETNILOM Nikolina Šimunović otvorila izložbu "Lapis Lazuli" kojom obilježava 20 godina izlaganja

Piše PSD.
28. svibnja 2021. - 00:51

Dubrovačka umjetnica sa zagrebačkom adresom Nikolina Šimunović otvorila je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik izložbu „Lapis Lazuli“ kojom obilježava 20 godina izlaganja. Autorica se predstavlja recentnim djelima te s nekolicinom ranijih radova u mediju slikarstva, skulpture, mobila i instalacije. Sva su umjetnička djela nastala u datim društvenim okolnostima i u određenim povijesnim kontekstima. Ponekad su ona zrcala vanjštine turobnih ili dobrih vremena, a ponekad su odrazi unutarnjih stanja svojih stvaraoca.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina kazao je kako ovom izložbom Galerija otvara sezonu druženja s publikom, a izložba je postavljena na drugom i trećem katu vile Banac. Dodao je kako izloženi radovi svjedoče o autoričinom istraživanju, naveo je kako je umjetnica publici dala plavetnilo kao drago kamenje što potvrđuje i naslov izložbe, a zahvalio je Ministarstvu kulture i medija i Gradu Dubrovniku na financijskoj potpori. 

Kustosica izložbe Anita Ruso navela je kako se izložbom htjelo pokazati sve medije i formate u kojima je umjetnica stvarala. 

- Nina je blagoslovljena plavom, a ovo je njezin vlastiti mediteranski brevijar, rekla je Ruso.

Autorica je zahvalila okupljenima, drago joj je što je dobila priliku izlagati i predstaviti se u svom Gradu, sretna je što u svom Gradu izlaže novi ciklus. 

Predsjednica Upravnog vijeća Umjetničke galerije Katja Bakija kazala je kako je publiku okupilo zavodljivo, magično i očaravajuće plavetnilo. 

- Raskoš plavetnila prikaz je duhovnih krajolika Nikoline Šimunović, navela je Bakija te otvorila izložbu. 

Dogode se i situacije u kojima se iz unutrašnjosti umjetnika pojavi ogromna snaga, živost i neutaživa žeđ za samim činom stvaranja koji i u vrlo pesimističnoj atmosferi rezultira djelima iz kojih se širi snaga vedrine, mira i spokoja. U kontekstu vrlo tjeskobne i nepredvidive 2020. godine u kojoj se čovječanstvo transformiralo u lutajuću skupinu u kojoj „slijepac vodi slijepoga“ dok se svijet, doslovno, urušava i prijeti ponovnim „zatvaranjem“ uz stalno prisutnutraumu od mogućnosti ponovne trešnje, nastala su nova djela umjetnice Nikoline Šimunović. Ona su nastavak njezinih dosadašnjih nastojanja da prikaže nepregledne duhovne prostore vlastitoga bića kao i prostora u kojima ono obitava. Djela su to koja su „napučena“ materijom i duhovnošću u svoj svojoj dubini i širini do krajnjih granica. Neka su se od njih, uslijed nastojanja da im se slojevi međusobno pokriju, čak i fizički rastvorila pa su nastale slike koje su svojim strukturama zagrabile u prostor i tako postale trodimenzionalni objekti.

Izložba ostaje otvorena do 18. srpnja.

20. travanj 2024 01:24