StoryEditorOCM
KulturaPREMIJERA |

U TEATAR STIŽE KATE KAPURALICA Briljantna komedija o nimalo komedijskoj i zabavnoj temi siromaštva

Piše Bruno Lucić
17. veljače 2020. - 14:49
Konferencijom za medije u KMD-u najavljena premijera predstave ”Kate Kapuralica” Vlaha Stullija u režiji Ivice Kunčevića koja je na rasporedu 21. veljače s početkom u 19.30 satiTonći Plazibat/HANZA Media
Konferencijom za medije u dubrovačkom teatru najavljena je premijera predstave „Kate Kapuralica“ Vlaha Stullija u režiji Ivice Kunčevića.

- Pedeset godina prije naturalizma u Francuskoj naš Vlaho Stulli piše komediju „Kate Kapuralica“ i to je nešto na što moramo i možemo biti ponosni - da smo imali naturalizam 50 godina prije nego Pariz. Druga važna stvar i drugo čudo tog čudnog čovjeka jest to da uspijeva napisati komediju na temu koja nimalo nije zabavna ni komedijska. Naime, to je komad o siromaštvu i taj Stulli uspijeva napraviti briljantnu komediju na temu siromaštva. Osim ovih glasovitih klimatskih promjena, zaista ne znam neku društveno relevantniju temu danas - i u nas i u svijetu - od siromaštva. To su razlozi za postavljanje, za insceniranje ovog teksta. Mi smo spremni i s nestrpljenjem očekujemo susret s publikom i nadamo se najboljem, poručio je Kunčević.

image
Redatelj Ivica Kunčević i glasnogovornik KMD-a Žarko Dragojević
Tonći Plazibat/HANZA Media


Izmira Brautović igra naslovnu ulogu Kate.

- Hvala svima, hvala cijeloj ekipi na divnome radu na, uvjerena sam, divnoj predstavi! Kako svi spominju koji im je put 'Kate', meni je drugi put u predstavi „Kate Kapuralica“. Da sam mogla, igrala bih bilo što u ovoj predstavi! I voljela bih igrati bilo što u ovoj predstavi, to je zapravo savršena drama, a idealna prilika za svakoga glumca u predstavi jer ima što napraviti, pokazati. U nijednom momentu nismo prešli nikakvu granicu ukusa i dopuštenog. Od svih suradnika u predstavi - sve je dobro, sve je podatno, sve je podređeno glumcu, pa kazalištu, pa publici! Naravno da imam odgovornost i strah, pozitivnu tremu, ekipa je bila divna, radili smo i ne znaš tko je bolji! Pun pogodak u podjeli, u suradnji… Nadam se da će ova predstava imati dug život, a i sama se kroz ove godine njenog postojanja nametne i dođe jer je to neiscrpna tema, tema siromaštva, danas pogotovo, navela je Brautović.

Šibenska glumica Ivana Gulin prvi put igra u KMD-u, ali i u predstavi „Kate Kapuralica".

- Dubrovnik sam upoznala na Ljetnim igrama. Kad dolaziš kao vanjski suradnik uvijek imaš nekakvu tremu kako će biti, kao kad ulaziš u razred usred polugodišta. Međutim, toliko su me dobro svi prihvatili, tako je dobra bila radna atmosfera, stvarno sam guštala u ovih mjesec i nešto dana, kazala je Gulin.

image
Slijeva: Zrinka Japunčić, Danica Dedijer i Paola Dražić Zekić
Tonći Plazibat/HANZA Media


Potom je par riječi rekla i dramska umjetnica Mirej Stanić.

- Meni je prva „Kate Kapuralica“. U prvoj sam igrala Pavlu, davno, davno, negdje tek kad sam došla u teatar, a sad opet imam priliku i hvala Kunčeviću što mi je priuštio da igram Kanđu, što možda i nije tipično za žensku glumicu, možda bi se to prije dalo nekom muškom, a meni je to bio baš izazov. Možda nije tako velika uloga, ali je bitna, svaku ulogu ovdje poželiš igrati - baš sam uživala. Sjajna je cijela ekipa, nisam toliko puno bila na probama, to je još jedna prednost, dođem-prođem, ali kad sam u jednoj momentu odgledala cijelu predstavu, shvatila sam da je redatelj na jedan pravi način ušao u tu priču. Često znaju „Katu Kapuralicu“ postaviti kao komediju, to nisam promislila ni kad sam je prvi put radila, a kamoli sad, dodala je Stanić.

Nika Lasić igrala je u dvije „Kate Kapuralice“, oba puta u ulozi Pavle. Ponoviti tu ulogu vidi kao veliki izazov. Kostimografkinja Danica Dedijer u svom je obraćanju počela s brojkama.

image
Slijeva: Boris Matić, Andreo Bezić, Edi Jertec, Boris Matić, Branimir Vidić, Ivana Gulin i Izmira Brautović
Tonći Plazibat/HANZA Media


- Imala sam 24 godine kad sam prvi put radila u ovom Kazalištu kao asistent velike Ilke Škomrlj, četrdesetak predstava i desetak ravnatelja kasnije, evo me ovdje radim četvrti put „Katu Kapuralicu“. Prva je bila s gosparom Kunčevićem u HNK u Zagrebu, druga je bila u HNK Split s gospođom Ivicom Boban, treća je bila u Perthu u Australiji s profesionalnim glumcima i našim emigrantima. I evo, četvrta je ovdje! Čovjek bi pomislio: „Fino! Imam napravljene skice pa 'štancam' svakih pet godina jednu, pa honorar dođe!“ Međutim, kad gledam unatrag, svaka je bila drugačija! Zašto? Zato što je svaki redatelj imao zahtjev od mene, pa i sama dramaturgija i samo vrijeme koje je otad prošlo… Icica mi je u Splitu dala uputu: „Mora vonjati! Sve! Do zadnjeg reda!“ I bili su kostimi tako podrapani, šporkani, patinirani da su vonjali. Uputa od Ivice je bila: „Napravit ćemo filmsku kostimografiju!“ Znači, nešto diskretnije nego teatralna, jaka kostimografija. Obično se za teatar radi jači kostim, nego za film. I evo, to sam napravili i to ćete vidjeti u ovom kazalištu, rekla je Dedijer.

Skladateljici Paoli Dražić Zekić ovo je četvrta „Kate Kapuralica“ koju gleda, a druga koju radi. Priznala je kako joj se ova baš sviđa te je istaknula kako je riječ o jednoj ekipi „lijepe i pozitivne energije“. Jezični savjetnik Maro Martinović i sam je igrao u predstavi - i to dva puta, naglasio je kako je dubrovački govor pomalo zaboravljen te pohvalio cijelu ekipu. I sam je puno toga naučio.

Pretpremijera je 20. veljače, premijera 21. veljače, a reprize su na rasporedu 22., 25. i 26. veljače. Sve izvedbe počinju u 19.30 sati.

image
Na Velikoj sceni KMD-a okupio se skoro cijeli autorski tim
Tonći Plazibat/HANZA Media


Autorski tim i podjela
Autorski tim čine: Ivica Kunčević (redatelj i dramaturška obrada), Miljenko Sekulić (scenografija), Danica Dedijer (kostimografija), Zoran Mihanović (oblikovatelj svjetla), Paola Dražić Zekić (skladateljica), Zrinka Japunčić (oblikovanje scenskog pokreta) i Maro Martinović (jezični savjetnik).

U predstavi igraju: Izmira Brautović (Kate), Branimir Vidić (Kapural), Bojan Beribaka (Luko), Ivana Gulin (Mare), Nika Lasić (Pavle), Hrvoje Sebastijan (Vukić), Edi Jertec (Tikvulin), Mirej Stanić (Kanđe), Nina Hladilo (gospođa), Nikola Sekulo (cilindraš, prvi), Boris Matić (cilindraš, drugi), Andreo Bezić (zdur, cilindraš, treći) i Paula Japunčić (kozica).
 
18. travanj 2024 04:33