StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA|

U IZVEDBI SENKE BULIĆ Fabreov "Noćni pisac" doživio premijeru pred dubrovačkom publikom

Piše dv
4. lipnja 2021. - 21:55

Kazalište Marina Držića ostvarilo je suradnju s priznatim umjetnikom Janom Fabreom a što je rezultiralo premijerom komada "Noćni pisac" u izvedbi Senke Bulić na Velikoj sceni dubrovačkog teatra. 

Fabre kao autor djela i redatelj potpisuje i scenografiju te kostimografiju. Prevoditeljica je Senka Bulić, dramaturginja Miet Martens, skladatelj Stef Kamil Carlens, suradnici za scenografiju, ton i rasvjetu Irena Kraljić i Luka Čučević, a inspicijentica je Anita Bubalo.

- Bulić donosi Fabreov jedinstven univerzum u kazališno čitanje."Noćni pisac" predstavlja publici inovativnoga i svestranoga umjetnika, a to je Jan Fabre. U zadnjih 40 godina ostavlja trag kao vizualni i kazališni umjetnik i autor. On sam sebe opisuje kao pomirljivi umjetnik, netko tko neprestano gradi mostove između teorije temeljene na činjenicama i prakse putem disciplina.

Tekst je odabir fragmenata iz djela Noćni dnevnik i autora Jana Fabrea (1978-1984) i djela Noćni dnevnik II (1985-1991) kao i antologija fragmenata iz kazališnih tekstova koje je napisao Fabre od 1976. do 2012. godine.

Kao i njegovi crteži, Fabreovi tekstovi odražavaju njegova intimna iskustva, njegove opetovane žudnje, ideje i opsesije. Oni su većinom pisani u noćnim satima, kada je sve tiho i usamljeno, a na svom vrlo posebnom originalnom jeziku. Otvaraju nam vrata svijeta punog fantazija i iznenađujućih otkrića. Glavne teme su ljepota i umjetnost, obitelj, noć i nesanica, gluma i režija, autoportreti i portreti životinja, tijelo, krv i druge tjelesne tekućine, život i smrt.

Fabreova imaginacija ne prestaje djelovati. Čak ga drži budnim. On sabire svoju povijest i piše tekstove za svoju budućnost. On vizualizira, predviđa, otkriva, razotkriva i označava, stoji u popratnom tekstu.

Reprize su na rasporedu 5., 9., 10., 11. i 12. lipnja, sve izvedbe su s početkom u 20 sati. Dv

19. travanj 2024 04:37