StoryEditorOCM
Kultura20 GODINA TRAGIČNE SMRTI|

SJEĆANJE NA ENU BEGOVIĆ Rođena u Trpnju, kao srednjoškolka je glumila u Leru, s Višnjićem dijelila pozornicu u "Hamletu" na Lovrjencu...

Piše Silvana Uzinić/SD
15. kolovoza 2020. - 13:55
Danas se navršava točno dvadeset godina od smrti velike glumice Ene Begović i vjerojatno će se svi mediji toga prisjetiti jer bila je to jedna od onih smrti koja je emocionalno stresla cijelu regiju. Ena je tada, u svojoj 40. godini, već nosila epitet glumačke dive, jer iza sebe je imala brojne kazališne i filmske uloge. Poginula je na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza na Braču u prometnoj nesreći, a u redakciju "Slobodne" vijest je, sjećam se, donio kolega Ivo Šćepanović.

- Sjedio sam s društvom u "Pimpinele" kad su to javili Željanu – prisjeća se Šćepo vrućeg ljetnog dana u splitskom restoranu koji drži brat Dikana Radeljaka i kojemu su među prvima javili za tragediju unatoč tome što braća već tada nisu bila u dobrim odnosima.

- Ali to je sigurno bilo dosta brzo jer bila je to prva vijest, znam da je Željan govorio kako mora nekako biranim riječima to ispričati majci jer je strepio kako će to ona podnijeti – govori naš kolega za Slobodnu Dalmaciju.

Tada se vijesti nisu širile brzinom svjetlosti kao danas, ali vijest o Eni probila je "zvučni zid". Danima su redakcije donosile detalje nesreće čija rekonstrukcija se potom godinama povlačila i po sudovima.

image
Ena Begović kao barunica Castelli u televizijskim Glembajevima
HRT


Ena je poginula u Dikanovu terencu marke Grand Cherokee u kojem je bila zajedno s jednoipolmjesečnom kćerkicom Lanom i majkom, te suprugom kao suvozačem, dok je za volanom bio neiskusni mu sin Leo Radeljak. Na strmini su odlučili zamijeniti uloge, izišavši iz automobila koji se potom nekontrolirano survao u provaliju. Ena je na mjestu preminula od nagnječenja glave, a njezina majka i beba lakše su ozlijeđene.

U sudskom epilogu rečeno je, među ostalim, da pogreška leži u proizvođaču jeepa. Godinama se novinari prisjećaju Ene, paparazzi prate njezinu kćerku Lanu, a javnost je više nego zainteresirana i za Dikanov život. Taj elektrotehničar po struci, poznat i kao bivši suprug Bebe Lončar, tada poznate jugoslavenske i talijanske glumice, svako malo dospije u medije, ali po nekom skandalu. Jednom je to "valjanje" detalja njegove veze s poznatom TV voditeljicom Vlatkom Pokos, drugi put sudski spor s bratom Željanom...

A za Enu se govorilo da se s njim napokon skrasila, što je za takvu rasnu glumicu i ljepoticu, koja je u patrijarhalnom društvu pristajala i na nepuritanske role, bilo dočekano s odobravanjem, a pogotovo nakon što je postala i majka. Njezina sreća pronađena u roditeljstvu o kojoj je samo mjesec dana ranije pričala za jedan magazin, nažalost, naprasno je prekinuta.
Njezini prijatelji naknadno su otkrivali da je oduvijek imala strah od automobila i aviona, pa je čak bila potražila i psihološku pomoć, a nekoliko godina prije toga sudjelovala je i sama u automobilskoj nesreći sa smrtnim ishodom.

Ostvarila je briljantnu karijeru iako su joj prigovarali da ju je prvenstveno stekla zbog golotinje na filmu. Lansirala ju je nezaboravna scena u filmu "Pad Italije" Lordana Zafranovića u kojem obnažena izlazi iz mora. No, ona je odigrala niz sjajnih kazališnih uloga, a za filmsko ostvarenje barunice Castelli u "Glembajevima" nagrađena je na Pulskom festivalu.

image
Vrhunska glumica peljeških korijena
Cropix


Rođena je u Trpnju na Pelješcu, ali već kao srednjoškolka približila se glumi u dubrovačkoj studentskoj skupini "Lero", a u jednoj predstavi s Lerovcima zapazio ju je Lordan Zafranović i ponudio joj ulogu u filmu "Okupacija u 26 slika". Ena je, pak, isprva upisala pravo u Zagrebu, ali jedan naknadni susret i ponuda Ljubiše Ristića u kavani pored HNK-a bio je zapravo početak karijere. Pozvao ju je da zaigra u njegovu filmu "Ivan Goran Kovačić", gdje je glavnu ulogu tumačio Rade Šerbedžija. Upisala je na Ristićev nagovor Akademiju dramskih umjetnosti, što je kasnije puno puta ispričala u intervjuima.

Za razliku od nje, sestra joj Mia oduvijek je govorila da će biti glumica. Odrastale su zajedno, već kao učenice u Dubrovniku i kasnije studentice u Zagrebu, živjele su u podstanarskom stanu, a Mia je kasnije otkrivala da ju je sestra učila odgovornosti i disciplini, da su se same u potpunosti brinule za egzistenciju.

Mia se oduvijek teško nosila s gubitkom sestre, govorila je da prisustvo Ene doživljava u nećakinji Lani koja, kako je kazala prije desetak godina za Slobodnu Dalmaciju, "ima ono posebno ženstvo u sebi te vrlo sličan smisao za humor na majku".
- I to je točno tako, Lana ima, znate, i onu tajnu u sebi poput Ene. Ona je od onih koji se nikada ne nameću, poput moje sestre koju su drugi nametali – kazala nam je Mia, koju smo jučer zatekli baš u trenutku dok se spremala na groblje.

image
Ena Begović tragično je stradala u 40. godini života
Kristina Fazinić/HANZA media


- Jednako mi je teško kao da nije uopće prošlo dvadeset godina, svakim danom mi je zapravo sve teže. Ne znam može li to razumjeti netko tko nije doživio, ali svake godine je bol sve teža jer stalno razmišljate koliko toga ona nije doživjela, koliko toga je još mogla napraviti... Nas je vezivalo i beskrajno prijateljstvo, ja vam i dandanas mnoge važne odluke koje donosim na tihi način raspravim s njom, koliko god vam to čudno zvučalo. Ona nije bila samo vrhunska glumica s talentom danim od Boga, ona je bila drukčija. Imala je veliku požrtvovnost u poslu, pristupala mu je poput misionarke i publika joj je to vraćala. Danas kad gledam isječke njezinih rola srce mi se kida, ali je i puno ponosa i ljubavi. Ona se brinula o meni, a tijekom karijere su nas htjeli i razdvajati, ma svakako su nas pokušavali razdavajati, ali nisu uspjeli. Ona mi je bila i najbolja partnerica u poslu, za mene je bilo izvanredno s njom raditi. Čujte, baš ste me rastužili – zasuzila je potresena Mia.

Bilo je i trenutaka kada se starija sestra pokroviteljski ponašala prema mlađoj pa je jednom ispričala kako ju je to znalo i nervirati.

- Ljudi mi, znate, kažu "pa daj, Mia, prošlo je toliko godina", ali vjerujte mi, godine ništa ne znače i vrijeme ne liječi tako velike tragedije. Znate zašto se nešto zove tragedijom? Zato što to obilježi sve generacije i jedna grana uvijek fali – zaključila je Begović.

Njezina sestra kaže kako bi ovih dana  Ena navršila 60 godina. U spomen na nju HRT je nekidan prikazao i emisiju iz ciklusa “Velikani hrvatskog glumišta”. Inače, godinama je bila prvakinja HNK, a igrala je u dvadesetak filmova, među ostalim, i u "Balkan express 2", "Čaruga", "Treća žena", "Agonija", "Četverored".
 
18. travanj 2024 21:21