StoryEditorOCM
KulturaDODJELA U SPONZI |

POZNATI LAUREATI Orlando za dramu i glazbu Radi Šerbedžiji i Petru Obradoviću, Grand prixom nagrađen Dubrovački simfonijski orkestar

Piše Bruno Lucić
25. kolovoza 2020. - 10:55
Filmski i kazališni glumac, pjesnik i glazbenik Rade Šerbedžija i dubrovački skladatelj Petar Obradović ovogodišnji su dobitnici Nagrade Orlando za najbolje dramsko odnosno glazbeno ostvarenje na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama. Također, dodijeljen je i Grand prix Orlando koji je pripao Dubrovačkom simfonijskom orkestru.
 
Šerbedžija je kazao kako je počašćen što je dobio nagradu na "najblistavijem festivalu umjetnosti, možda u svijetu".  
 
- Dubrovnik je baš to svjetlo - najljepše, izjavio je glumac, sjetivši se svojih učitelja, a i zahvalivši svima. 

Šerbedžija je nagradu dobio za ulogu Georgea u predstavi ”Tko se boji Virginije Woolf?” u režiji Lenke Udovički, a u produkciji Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta. Predstava je premijerno izvedena 27. srpnja 2019. na Brijunima u sklopu 19. sezone Kazališta Ulysses dok je dubrovačka publika kao gostujuću predstavu imala prilike pogledati u parku Gradac 6. i 7. kolovoza. Inače, Šerbedžija je 1977. za ulogu Hamleta u istoimenoj Shakespeareovoj tragediji dobio je Nagradu Orlando za najbolje dramsko ostvarenje na 28. Dubrovačkim ljetnim igrama.
 
- Zahvaljujem na Nagradi koja me je danas učinila sretnijim i zadovoljnijim čovjekom, poručio je Obradović zahvalivši svim glazbenicima koji su izveli njegove skladbe, ali je ujedno čestitao Igrama na uspješnoj sezoni. 
 
Obradovićevo djelo ”Petrichor” izvedeno je na koncertu Papandopulo kvarteta 16. kolovoza u atriju Kneževa dvora, a skladba contraVals & contraDans za komorni orkestar u sklopu programa ”Dubrovnik na glazbenoj hridi” izvedena je 18. kolovoza, također u atriju Kneževa dvora. Njegova skladba "Tango to go" izvedena je kao glazbeni dodatak na koncertu Trija Eusebius 24. srpnja. 

Dubrovačkom simfonijskom orkestru dodijeljen je Grand prix Orlando povodom 95. obljetnice postojanja. Grand prix Orlando preuzeo je ravnatelj DSO-a Damir Milat koji se zahvalio Igrama na nagradi. 
 
Podsjetio je na važnost Dubrovačkih simfoničara i na kontinuiranu suradnju između Festivala i Orkestra. Dodao je i kako DSO po uzoru na Igre organizira svoje festivale te kako su mnogi, koji su nastupili na Igrama, nastupali i na festivalima Orkestra. 
 
Kipiće je nagrađenima uručio glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.
 
Ovogodišnji Ocjenjivački sud nagrade Orlando za dramski program činili su: Paolo Tišljarić (predsjednik), Petra Jelača i Mirej Stanić (članovi) dok su Ocjenjivački sud nagrade Orlando za glazbeni program činili:Matija Novaković (predsjednik), Diana Hilje i Toni Kursar (članovi).

Inače, nagrada je ustanovljena 1976. godine, a pokroviteljem je sve do 1991. godine bio informativno-politički mjesečnik "Izbor", da bi pokroviteljstvo 1992. godine preuzela Hrvatska radiotelevizija. Kao što sam naziv otkriva, nagrada je u obliku statue, replike Orlandova stupa koja je rad Ivice Propadala.

Moderatorica je bila Nila Miličić Vukosavić, a 45. dodjelu Orlanda glazbeno su popratili Vanda Đanić, Alberto Frka i Eva Šulić koji su izveli Obradovićev Tango to go.
 
 
16. travanj 2024 12:09