StoryEditorOCM
KulturaDODJELA U SPONZI

Orlando za dramu Doris Šarić Kukuljici, za glazbu Aljoši Juriniću i Luki Šuliću, a Grand prix Orlando za životno djelo Milki Podrug Kokotović

25. kolovoza 2019. - 14:44
Nagrada Orlando za najuspješnije dramsko ostvarenje na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama pripala je dramskoj umjetnici Doris Šarić Kukuljica za njezinu ulogu Mare u predstavi ”Geranium” prema istoimenoj pripovijetki Iva Vojnovića i pripovijetki ”Otok” iz zbirke ”Molitva na šetalištu” Antuna Šoljana te u režiji Marine Pejnović premijerno izvedenoj u parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića 20. kolovoza.
 
- Svaka nagrada koju glumac primi, pa i ova je moja, dio je zajedničkog rada, ona je dio ove ekipe mladih ljudi s kojima sam radila. Vojnović je naš, poručila je glumica nakon preuzimanja nagrade.  
 
Dubrovačkoj je glumici ovo drugi put da u rukama drži malu repliku čuvenog viteza Orlanda, prvi put je Orlandom okrunjena njezina uloga ”Hekube” u istoimenoj tragediji Marina Držića, tada u režiji Ivice Boban premijerno izvedenoj 31. srpnja 1991. ispod Minčete u sklopu 42. Dubrovačkih ljetnih igara.
 
Nagradom Orlando za najuspješnije glazbeno ostvarenje na 70. Igrama nagrađeni su  pijanist Aljoša Jurinić i violončelist Luka Šulić koji su 22. kolovoza u Kneževom dvoru održali zajednički koncert. Aljoša Jurinić Lukin otac Božo Šulić preuzeli su nagradu.
 
Kipiće je dobitnicima uručio glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić. 
 
Također, dramskoj umjetnici Milki Podrug Kokotović dodijeljen je Grand prix Orlando za životno djelo. Prikazan je video koji prikazuje neke od uloga dramske umjetnice. 
 
Intendantica Dora Ruždjak Podolski kazala je kako je Podrug Kokotović "živuća legenda, najveća dubrovačka glumica i kulturna ikona Grada Dubrovnika". Grand prix Orlando uručila je glumici ministrica kulture i izaslanica predsjednika Vlade Nina Obuljen Koržinek
 
Podrug Kokotović je navela kako je 60 godina u Igrama, a 65 u Kazalištu Marina Držića. Pohvalila je predivne glumce i vrhunske redatelje s kojima je radila, sjetila se i kritičara koji su o njoj pisali te je naglasila kako je njezina glumačka priča nedovršena. 
 
- Nije bilo sve tako savršeno u mom životu, bilo je suza i trnja, poručila je Podrug Kokotović te dobila gromoglasni pljesak, publika se naime, digla na noge. 

Ovogodišnji Ocjenjivački sud nagrade Orlando za dramski program činili su: Paolo Tišljarić (predsjednik), Petra Jelača i Perica Martinović dok su Ocjenjivački sud nagrade Orlando za glazbeni program činili: Matija Novaković (predsjednik), Diana Hilje i Maroje Brčić.

Inače, nagrada je ustanovljena 1976. godine, a pokroviteljem je sve do 1991. godine bio informativno-politički mjesečnik "Izbor", da bi pokroviteljstvo 1992. godine preuzela Hrvatska radiotelevizija. Kao što sam naziv otkriva, nagrada je u obliku statue, replike Orlandova stupa koja je rad Ivice Propadala
 
Moderatori su bili Nila Miličić Vukosavić i Dražen Ilinčić, a 44. dodjelu Orlanda glazbeno je popratila violinistica Đana Kahriman.
19. travanj 2024 13:08