StoryEditorOCM
KulturaUPOZORENJE SVIM VOZAČIMA

Oprez, od ponedjeljka počinje škola!

14. siječnja 2018. - 20:44

Zimski školski praznici završavaju u ponedjeljak 15. siječnja, mnogo ljudi se vraća svojim kućama s odmora, najčešće automobilima. Idući tjedan počinje nastava i u svakodnevni promet se vraćaju školarci. Djeca spadaju u skupinu najranjivijih sudionika u prometu, čemu treba posvetiti posebnu pozornost. Stoga iz Ministarstva unutarnih poslova RH podsjećaju sve vozače kako počinje školska nastava i poručju im: Oprez, djeca su najranjivija skupina u prometu!

U sklopu akcije "Djeca- prijatelji u prometu" navodi se da posebnu pozornost treba usmjeriti na vožnju na cestama te u zonama pješačkih prijelaza u blizini škola, vrtića i dječjih igrališta gdje treba smanjiti brzinu kretanja vozila kako bi se moglo na vrijeme uočiti djecu koja se kreću nogostupom i u određenom trenutku pokušavaju prijeći ili već prelaze cestu.

Opreza nikad dosta a prema statistici, tijekom prošle, 2017. godine na našim je cestama život izgubilo osmero djece, naspram dvoje 2016. godine, što je 300 posto više te MUP RH poziva sve sudionike u prometu, osobito vozače da povećaju pažnju kako bi zaštitili svoju i tuđu djecu.

Posebnu pozornost treba usmjeriti na vožnju na cestama, u zonama pješačkih prijelaza u blizini škola, vrtića i dječjih igrališta te smanjiti brzinu kretanja vozila, kako bi se moglo na vrijeme uočiti djecu koja se kreću nogostupom i u određenom trenutku pokušavaju prijeći ili već prelaze cestu.

MUP upozorava kako nepropisno parkiranje, u zonama škola i vrtića uvelike smanjuje vidljivost i mogućnost pravovremenog reagiranja vozača, posebno u situacijama kada dijete neoprezno istrči na cestu. Za bolju sigurnost bitna je što veća uočljivost djece - pješaka, koja se može povećati i nošenjem svijetle odjeće ili reflektirajućih detalja, osobito u ovo doba godine, kada su dani kraći, a vrijeme češće tmurno i s oborinama.

19. travanj 2024 12:37