StoryEditorOCM
KulturaSTATISTIKA |

NAJČITANIJI NASLOVI U PANDEMIJSKOJ GODINI Dubrovački čitatelji posuđivali po četiri naslova odjednom, a najviše su se okrenuli Eleni Ferrante

Piše Bruno Lucić
14. siječnja 2021. - 22:12

Pandemijska 2020. godina bila je ne samo godina izolacije i odricanja, već i samodiscipline. Posebno za vrijeme 'lockdowna', neki su dobili vremena posegnuti za knjigom. I u Dubrovačkim knjižnicama primijetili su promjenu ponašanja kod korisnika, a potvrđuje to i ravnateljica ustanove Jelena Bogdanović.

- Prvi kuriozitet za izdvojiti u 2020. godini kod posudbe i čitanja knjiga u Dubrovačkim knjižnicama je potreba naših aktivnih članova da osiguraju štivo za čitanje u vrijeme moguće izolacije, pa su se umjesto jednog ili dva naslova uglavnom posuđivala četiri odjednom, maksimalno dopušten broj. Drugi kuriozitet su djeca predškolske dobi koja su na isti način funkcionirala kod posudbe, ističe Bogdanović.

image
Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Jelena Bogdanović
Božo Radić/HANZA Media

Broj članova Dubrovačkih knjižnica u protekloj godini bio je 4270, što je pad u odnosu na 2019., kad je članstvo dosezalo brojku od 4590. Dakle, razlika je u 320 članova. No, prethodnih godina su trendovi bili izuzetno pozitivni, članstvo je tako u 2017. bilo 3710 da bi već u sljedećoj godini poraslo za 434 članova i doseglo 4144 članova. Kod novoupisanih članova bilježio se proteklih godina suprotan trend. Tako je u 2017. broj novoupisanih bio 1768, 2018. bilo ih je 977, 2019. - 434, a u 2020. dogodio se značajan skok novoupisanih na 1020. Može se reći da je bar korona u tom segmentu donijela nešto pozitivno.

Najčitaniji naslovi u Znanstvenoj knjižnici
  1. Anali Historijskog instituta u Dubrovniku         
  2. Vlastela Grada Dubrovnika                                       
  3. Opis slavnog Grada Dubrovnika
  4. Zbornik Dubrovačkog primorja i otoka             
  5. Povijest dubrovačke luke, Dubrovnik nakon pada republike, Benediktinci u Hrvatskoj                                                   
  6. Dubrovačke slike i prilike                                   
  7. Ombla, vile i vilani, Bratovštine dubrovačke, Kultura dubrovačkog ladanja, Povijest Dubrovnika do 1808., Konavoski rodovi, Vrijeme ladanja

            NOVINE I ČASOPISI:

  1. Dubrovački vjesnik                                                      
  2. Dubrovnik – Matica hrvatska                                          
  3. Dubrovački horizonti                                                       
  4. Zbornik Dubrovačkog primorja i otoka                          
  5. Crvena Hrvatska          

Dok je roman Elene Ferrante "Genijalna prijateljica" 2019. i 2018. suvereno držao prvo mjesto najčitanijih, "Genijalna prijateljica" pala je u 2020. na drugo mjesto, ali zato tetralogija ove talijanske književnice koja piše pod pseudonimom dominira ljestvicom. Knjiga "Genijalna prijateljica, Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju" nalazi se na četvrtom, "Genijalna prijateljica, Priča o izgubljenoj djevojčici" na petom te "Genijalna prijateljica, Priča o novom prezimenu" na sedmom mjestu. Knjiga "Mučna ljubav" iste autorice je na šestom mjestu. Roman "Povijest pčela" norveške autorice Maje Lunde 2019. spustio se za jedno mjesto i sad je 'nositelj bronze". Sve ostale knjige na ljestvici su nove.

image
10. Elif Shafak - 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu

Promjena se već dogodila na prvom mjestu gdje je sada naslov "Djevojka iz močvare" Delie Owens. Na osmom mjestu je roman "Japanski ljubavnik" čileanske spisateljice Isabel Allende. "Ponoćna crta" Leea Childa zauzeo je devetu poziciju, a na samom rubu ljestvice, na desetom mjestu je knjiga Elifa Shafaka "10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu".

Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica ističe kako će sljedećih 365 dana biti u znaku čitanja i knjige.

- Godina 2021. proglašena je godinom čitanja u Hrvatskoj i Dubrovačke knjižnice će nizom aktivnosti promicati čitanje i pismenost kao i dosad. Naime, u Dubrovačkim knjižnicama djeluju dva čitateljska kluba za odrasle (jedan dvije godine, drugi godinu) a odnedavno i čitateljski klub za mlade koji se sastaju na mjesečnoj bazi i u vrijeme pandemije. Radionice promicanja čitanja i pismenosti za djecu odvijaju se na Odjelu za djecu i mlade i ograncima Lapad i Mokošica Narodne knjižnice Grad također i tijekom pandemije, objašnjava Bogdanović.

image
6. Elena Ferrante - Mučna ljubav
Najčitaniji naslovi u 2020. u Narodnoj knjižnici
  1. Djevojka iz močvare - Owens, Delia
  2. Genijalna prijateljica – Ferrante, Elena
  3. Povijest pčela – Lunde, Maja
  4. Genijalna prijateljica, Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju – Ferrante, Elena
  5. Genijalna prijateljica, Priča o izgubljenoj djevojčici – Ferrante, Elena
  6. Mučna ljubav - Ferrante, Elena
  7. Genijalna prijateljica, Priča o novom prezimenu - Ferrante, Elena
  8. Japanski ljubavnik - Allende, Isabel
  9. Ponoćna crta – Child, Lee
  10. 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu – Shafak, Elif

Kad je riječ o Znanstvenoj knjižnici, u zbirci Ragusina u 2020. godini koristilo se 930 svezaka, od toga 712 knjiga, 214 jedinica periodike i 4 multimedijalne jedinice građe. Najviše su se koristili i čitali Anali Historijskog instituta u Dubrovniku, Vlastela Grada Dubrovnika, Opis slavnog Grada Dubrovnika, Zbornik Dubrovačkog primorja i otoka, Povijest dubrovačke luke, Dubrovnik nakon pada Republike, Benediktinci u Hrvatskoj, Dubrovačke slike i prilike, Ombla, vile i vilani, Bratovštine dubrovačke, Kultura dubrovačkog ladanja, Povijest Dubrovnika do 1808., Konavoski rodovi, Vrijeme ladanja. Ljestvicu Znanstvene knjižnice uglavnom čine noviteti. Naslov "Benediktinci u Hrvatskoj" Ivana Ostojića je 2018. zauzimao osmo te je sada na petom mjestu, a "Dubrovačke slike i prilike" Josipa Berse su 2018. zauzimale treće, 2019. četvrto, sad su na šestom mjestu.

Također, knjiga "Ombla, vile i vilani" Slavice Stojan našla se 2019. na trećem mjestu najčitanijih naslova iz Znanstvene knjižnice dok sad dijeli sedmo mjesto. Što se tiče novina i časopisa, najviše su se čitali Dubrovački vjesnik, što i ne čudi s obzirom da je najstariji županijski tjednik lani proslavio 70. rođendan, slijedi časopis "Dubrovnik" koji je i 2016. bio među čitanijima kao i Dubrovački. Na trećem mjestu su "Dubrovački horizonti", potom slijedi "Zbornik dubrovačkog primorja i otoka" te "Crvena hrvatska" koja je bila među deset najčitanijih u 2018.

image
9. Lee Child - Ponoćna crta

Na popisu iz Odjela za djecu i mlade došlo je do velikih promjena. Jedino što je ostalo isto 2017., 2018., 2019. pa i 2020. jest to da je "Gregov dnevnik" Grega Heffleyja i dalje na vrhu ljestvice. Knjige njemačkog ilustratora s londonskom adresom Axela Schefflera "Pip i Popi: Žabica za laku noć" te "Pip i Popi: Lokvica" u 2019. godini su na 'dječjoj' ljestvici zauzimale treće odnosno šesto mjesto. Isti se autor u 2020. pojavljuje na šestom i sedmom mjestu, s djelima: "Pip i Popi: Novi romobil" i "Pip i Popi: Veliki balon".

Sve druge knjige i autori su noviteti, a poredak je sljedeći: Jonny Marx i Sophie Schrey "Gdje je nestao jednorog?" (2. mjesto), Emma Yarlett "Gricko, čudovište koje gricka knjige" (3. mjesto), "Princeze" (4. mjesto), "Peppa Pig: Peppa se ne osjeća dobro" (5. mjesto), Thierry Robberecht "Vuk koji je ispao iz knjige" (8. mjesto), "Peppa Pig: Kostimirana zabava" (9. mjesto) te Melanie Joyce, Filip Kozina i David Creighton-Pester "Tko se boji mraka još?" (10. mjesto).

Najčitaniji naslovi na Odjelu za djecu i mlade
  1. Gregov dnevnik - Kinney, Jeff
  2. Gdje je jednorog? – Marx, Jonny; Schrey, Sophie 
  3. Gricko, čudovište koje gricka knjige - Emma Yarlett
  4. Princeze
  5. Peppa Pig: Peppa se ne osjeća dobro
  6. Pip i Popi: Novi romobil - Scheffler, Axel
  7. Pip i Popi: Veliki balon - Scheffler, Axel
  8. Vuk koji je ispao iz knjige - Robberecht, Thierry
  9. Peppa Pig: Kostimirana Zabava
  10. Tko se boji mraka još? - Joyce, Melanie; Kozina, Filip; Creighton-Pester, David
image
Unutrašnjost Dubrovačkih knjižnica
Dubrovačke knjižnice
Novi naslovi u 2021. i preporuke za čitanje

Novi naslovi u 2021. godini

  1. Knausgard Bostrom, Linda: Dobrodošli u Ameriku
  2. Ivanjek, Željko:Dječak za zatvor
  3. Ullmann, Linn: Nemirni
  4. Freudenthaler, Laura: Priča o duhovima
  5. Horvat, Jasna: Antiradar
  6. Bouverie, Tim: Politika popuštanja Hitleru
  7. Linfrield, Susie: Lavlja jazbina
  8. Zubović, Sonja:Belini brodovi
  9. Lonka,Kirsti:Fenomenalno učenje iz Finske
  10. Meštrović, Sretna: Mur bur
  11. Pešut, Dino: Tatin sin
  12. Rooney, Sally: Normalni ljudi

Preporuke za čitanje u 2021. godini

  1. Kehlmann, Daniel: Tyll
  2. Sabljak, Tomislav: Svjetionik na otoku
  3. Bartis, Attila: Svršetak
  4. Pilić, Zoran: Svijet prije tebe
  5. Lujanović, Nebojša: Maratonac
  6. Zakaria, Fareed: Deset lekcija za svijet poslije pandemije
  7. Ahmed, Sara: Kulturna politika emocija
  8. Šeparović, Darko: Pristanište
  9. Bucay, Jorge: Put duhovnosti
  10. Westover, Tara: Obrazovana
18. travanj 2024 21:46