StoryEditorOCM
KulturaPRESICA U LAZARETIMA |

NAJAVLJENA PRVA DRAMSKA PREMIJERA 72. IGARA "Van sebe" je predstava koja pokušava omeđiti neuhvatljiv proces migracije

Piše BL
11. srpnja 2021. - 20:15

Na platou Lazareta održana je konferencija kojom je najavljena prva dramska premijera 72. Dubrovačkih ljetnih igara, a riječ je autorskom projektu Nataše Rajković i Ivana Penovića pod nazivom ”Van sebe”. O projektu su govorili intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, autori i redatelji predstave, ali i članovi ansambla. Program je ostvaren u sklopu projekta "Port of Dreamers" odnosno "Luka sanjara" sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa te uz potporu HEP-a. Nositelj projekta su Dubrovačke ljetne igre. 

Ruždjak Podolski se prisjetila 2019. kad je usvojen projekt "Port of Dreamers", a otkrila je kako su ona, Karla Labaš i Saša Božić osmislili ime projekta. Naglasila je kako je projekt bitan radi "pomicanja granica", a kazala je kako je važno boriti se za sredstva koje nudi Europa. Labaš je dodala kako ustanove u kulturi rjeđe apliciraju na europske projekte.

Božić je dodao kako su upravo dobivena EU-sredstva omogućila da se u vremenu krize obogati festivalski program. Rekao je kako su Lazareti u prošlosti, točnije, od 17. stoljeća bili mjesto migracija. 

Drugi dio predstave potpisuje Rajković, a odvija ss na Komardi. Kazala je kako su i ona i Penović razgovarali s migrantima, ali i sa stručnjacima koji se time bave. Projekt se bavi migracijama kroz povijest, a ne toliko posljednjim migracijskim valom. Kazala je kako se temeljem osjećaja bavila ovim projektom.

Penović je rekao kako predstava 'odskače i puno uči od projekta'. Naveo je kako se ne radi o 'dogovornom tandemu' kad je riječ o njemu i Rajković. Bavili su se migracijom kao osnovnom ljudskom karakteristikom. Objasnio je kako su pokušali izaći iz Migracijske krize iz 2015., a predstava pokušava omeđiti neuhvatljiv proces migracije.    

U komadu igraju Nikša Butijer, Nataša Kopeč, Romina Tonković, Suzana Brezovec i Pavle Vrkljan. Kostimografkinja i scenografkinja je Ana Mikulić, dizajner svjetla Elvis Butković, a inspicijentica Virginija Bolfek.

Brezovec je kazala kako je kao Makedonka sama migrirala, živi i radi u Hrvatskoj, te sebe doživljava kao pozitivan primjer je ima dvije domovine. Kopeč je kazala kako je došla iz Bosne početkom 90-ih te joj je osobno predstava jako vrijedna. Vrkljanu je jako interesantan proces stvaranja komada. Tonković se dosad bavila kulturološkim barijerama i predrasudama, a manje migracijama. Butijer je pozvao sve zainteresirane da dođu na predstavu, a otkriveno je kako mu je ovo 50. uloga. 

Premijera predstave „Van sebe“ na programu 72. Igara je 13. srpnja u 21:30 sati u Lazaretima i na Komardi, a reprize predstave na rasporedu su 14. i 15. srpnja, također u 21.30 sati.

24. travanj 2024 14:34