StoryEditorOCM
KulturaU ČETVRTAK |

LAPIS LAZULI Nikolina Šimunović u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvara izložbu kojom obilježava 20 godina izlaganja

Piše Dv
24. svibnja 2021. - 15:44

Izložba dubrovačke umjetnice Nikoline Šimunović bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak, 27. svibnja u 20 sati.

Nikolina Šimunović u izložbi “Lapis lazuli” predstavlja se recentnim djelima te s nekolicinom ranijih radova u mediju slikarstva, skulpture, mobila i instalacije. Sva su umjetnička djela nastala u datim društvenim okolnostima i u određenim povijesnim kontekstima.Ponekad su ona zrcala vanjštine turobnih ili dobrih vremena, a ponekad su odrazi unutarnjih stanja svojih stvaraoca.

Dogode se i situacije u kojima se iz unutrašnjosti umjetnika pojavi ogromna snaga, živost i neutaživa žeđ za samim činom stvaranja koji i u vrlo pesimističnoj atmosferi rezultira djelima iz kojih se širi snaga vedrine, mira i spokoja.U kontekstu vrlo tjeskobne i nepredvidive 2020. godine u kojoj se čovječanstvo transformiralo u lutajuću skupinu u kojoj „slijepac vodi slijepoga“ dok se svijet, doslovno, urušava i prijeti ponovnim „zatvaranjem“ uz stalno prisutnutraumu od mogućnosti ponovne trešnje, nastala su nova djela umjetnice Nikoline Šimunović. Ona su nastavak njezinih dosadašnjih nastojanja da prikaže nepregledne duhovne prostore vlastitoga bića kao i prostora u kojima ono obitava. Djela su to koja su „napučena“ materijom i duhovnošću u svoj svojoj dubini i širini do krajnjih granica. Neka su se od njih, uslijed nastojanja da im se slojevi međusobno pokriju, čak i fizički rastvorila pa su nastale slike koje su svojim strukturama zagrabile u prostor i tako postale trodimenzionalni objekti.

Izložbom umjetnica obilježava 20 godina izlaganja.

Kustosica izložbe je Anita Ruso, a izložba ostaje otvorena do 18. srpnja 2021. godine.

BIOGRAFIJA

Nikolina Šimunović rođena je 1978. godine u Dubrovniku. Maturirala je 1997. godine - smjer slikarski dizajner u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića.2003. godine diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera, smjer slikarstvo.2004. godine postaje članicom HDLU-a.Osim slikarstva, aktivno stvara u nizu ostalih likovnih područja, tehnika i medija i to na području ilustracija, interijera i likovnogoblikovanja raznih predmeta (skulptura, namještaja, rasvjetnih tijela).Pedagoškim radom bavi se od 2005. godine kao profesorica likovne kulture u OŠ grofa Janka Draškovića u Zagrebu.Od 2006. godine radi kao stručni suradnik u Centru za psihološko savjetovanje, edukaciju iistraživanje Sirius.Radila je kao voditeljica vježbi iz Likovne kulture na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i kao voditeljica kiparske radionice na Pučkomotvorenom učilištu u Zagrebu.Njezini se radovi mogu pronaći u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inozemstvu i fundusima muzeja i zbirki.1999. godine dodijeljena joj je Rektorova nagrada.

24. travanj 2024 15:12