StoryEditorOCM
KulturaU REŽIJI TAMARE DAMJANOVIĆ

Jel‘ tako Zorane? Prva ovogodišnja premijera u Kazalištu Marina Držića dubrovačku publiku nasmijala do suza

Piše Dv
21. siječnja 2022. - 21:17

Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića premijerno je izvedena predstava "Jel' tako Zorane?" Tanje Mravak u režiji Tamare Damjanović koja potpisuje i adaptaciju priče i dramaturgiju. Predstava je nastala u koprodukciji dubrovačkog teatra i Kazališta Moruzgva.

- Predstava Kazališta Moruzgva u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića u Dubrovniku radi se po književnom predlošku virtuoza kratkih priča, Tanje Mravak, koja je minijaturu naslova Jel’ tako, Zorane? napisala upravo za tu svrhu. Priča, a tako i predstava, u fokusu ima obiteljski događaj koji razotkriva njihove neuralgične točke iz prošlosti, istovremeno se ispreplećući s aktualnim događajem člana obitelji koji je nehotice izazvao sukob s osobom drugačije nacionalnosti. Vječno, pa tako i danas, aktualne teme u ovom su tekstu oblikovane uz veliku dozu humora koji se s jedne strane suptilno poigrava s klišejima dalmatinskog mentaliteta, a s druge donosi toplu ljudsku priču o malim, svima nama tako bliskim, sudbinama o kojima se često ne usudimo govoriti, stoji u popratnom tekstu. 

Autorski tim čine: Alma Trtovac (scenografkinja), Marita Ćopo (kostimografkinja), Luka Matić (oblikovatelj svjetla) i Katarina Ranković (skladateljica).

U predstavi igraju: Ecija Ojdanić / Barbara Nola, Vedran Mlikota / Goran Grgić, Csilla Barath Bastaić / Iva Kraljević, Petra Svrtan / Iva Šimić Šakoronja, Paško Vukasović / Ivan Čuić

Reprizne izvedbe na rasporedu su 22. (dvije izvedbe u 18 i 20 sati) i 23. siječnja (u 20 sati). 

18. travanj 2024 14:29