StoryEditorOCM
KulturaMJESEC HRVATSKE KNJIGE

GVARDIJAN U PRIDVORJU I POLICIJSKI KAPELAN PO SLUŽBI, A PJESNIK U DUŠI Fra Ivan Kramar predstavio zbirku pjesama "Kameno more"

Piše PSD.
6. studenog 2019. - 10:00

Gvardijan franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju i policijski kapelan za Dubrovačko-neretvansku županiju fra Ivan Kramar predstavio je u sklopu Mjeseca hrvatske knjige zbirku pjesama ”Kameno more”. S autorom je u predstavljanju u Saloči od zrcala sudjelovao i urednik knjige, pjesnik, pisac, prevoditelj, akademik Luko Paljetak.



- Zbirka pjesama "Kameno more" Ivana Kramara pojmovima konfrontiranim u svom naslovu upućuje na dva različita svijeta – svijet kamena i svijet mora, između kojih se lirski subjekt ove knjige neprestano kreće prema onome što je po svojoj prirodi neosporno, ljubav kojom je prožet gotovo svaki stih. Sve ono što je u ovoj knjizi naizgled svjetovno istodobno je duhovno, dio je istog, koaksijalnog kretanja. Ivana Kramara nije strah njegove ljubavi. Poput božje spužve Ivan Kramar istiska svoje stihove u svijet, iz njega potekne Bog – Ljubav – Ljubav – Bog, pronikne ih i natopi i duša tako nikad nije žedna. Odričući se stvari on ih istodobno prima, poput onoga koji se, kako piše Eckhardt, leđima okrenut okolici, gleda je odraženu na glatkoj, čudesnoj površini jezera. Knjiga ”Kameno more” Ivana Kramara njegov je govor u brezinoj gori, kazao je Paljetak koji je s naizmjence s Kramarom čitao pjesme iz zbirke.



Potom se autor s par riječi zahvale obratio okupljenima.

- Najprije želim zahvaliti Bogu što me je, kako bi mi u Bosni rekli, 'pukao dobro krpom' pa su se 'istisnule' ove pjesme! Zahvaljujem mom dragom prijatelju Luku koji je imao i živaca i vremena uzeti te moje stihove i posložiti ih u jedan red kako bismo mogli izdati ovu knjigu. Hvala mojoj velikoj prijateljici Ines koja je odvojila svoje vrijeme i došla i svojim glasom uljepšala ovu noć. Nadam se da ćemo je i sljedeću godinu vidjeti u samostanu u Pridvorju s jednim velikim koncertom - nakon što se vrati s turneje iz Amerike! Želim zahvaliti i Dubrovačkim knjižnicama, posebno našoj dragoj Ivoni Macan koja se svesrdno stavila i oglasila ovu za mene veliku stvar te omogućila da u ovoj prekrasnoj Saloči od zrcala imam čast zajedno s doajenom hrvatske poezije, mojim prijateljima predstaviti vam svoje stihove. Na kraju hvala vama svima koji ste odvojili svoje vrijeme, koji ste došli da čujete nas koji pokušavamo o nekim stvarima koje svi isto osjećamo, progovoriti možda na jedan drugačiji način. Na koncu imate mogućnost kupiti ovu knjigu i prihod od ove knjige namijenjen je, jer sam prošli mjesec bio u Africi, gladnoj djeci u Ruandi. Vi koji imate priliku otići u Afriku, obavezno otiđite jer se doista čovjek tamo dosta promijeni- jer je privilegija da vam dijete ide u školu u Ruandi, a još veća je privilegija ako danas imate jedan objed, poručio je Kramar.



Okupljene je svojim pjevačkim sposobnostima počastila dubrovačka kantautorica Ines Tričković. bLu

19. travanj 2024 11:19