StoryEditorOCM
Kultura40 GODINA ZAVODA ZA OBNOVU DUBROVNIKA

FOTO: Osnovan u nevolji, danas je primjer stručnog rada na obnovi i zaštiti spomenika

2. prosinca 2019. - 16:05
zavod_obnovu07-021219

Zavod za obnovu Dubrovnika slavi 40 obljetnicu osnivanja i to je danas svečano obilježeno u Lazaretima čije su tri lađe obnovljene kroz program Zavoda i sredstvima europskih fondova, jedne od zadnje dovršenih obnoviteljskih zahvata ZOD-a. Tijekom 40 godina ZOD-a osnovanoga nakon velikoga potresa u Dubrovniku 1979. godine obnovljene su i aseizmički učvršćenje mnoge gradske palače i dijelovi povijesne gradske jezgre, ali i povijesne građevine u okolici, dok je zahvaljujući Zavodu, prikupljanje dokumentacije i izrada akcijskog plana obnove s UNESCO-m, poslijeratna obnova započela gotovo dok su padale granate.

- Grad je imao sreću u nesreći da je imao instituciju poput ZOD-a koja je već imala ustanovljenu metodologiju obnove, posebna stručna znanja u interdiciplinarnim projeketima obnove pa je poratnaobnova odmah započela - istaknula je ravnateljica ZOD-a Mihaela Skurić. - Pred ZOD-om su novi izazovi s istim zadatkom obnove, ojačavanja blokova zgrada jer smo na izrazito seizmički aktivnom području, a teško je naći vrijeme za obnovu, mjesto za skele na javnim površina, naći i razumijevanje za obnovu uvažavajući turističku sezonu jer radovi smetaju i izvođači izbjegavaju raditi u povijesnoj jezgri jer im je sve teže organizirati radove. ZOD je i nositelj izrade Plana upravljanja zaštićenom povijesnom cjelinom Grada Dubrovnika, pilot projektom na razini Hrvatske i nadamo se uspješnoj implementacji plana na način da se upravljanje usmjeri na očuvanje davno prepoznatih vrjednosti našega Grad i očuvanje života u Gradu - rekla je ravnateljica ZOD-a.

Skurić je zahvalila svim svojim prethodnicima, današnjim i bivšim zaposlenicima, Ministarstvu kulture napose Konzervatrskom odjelu i drugima koji su pomogli rad ZOD-a na obnovi Dubrovnika. Dodala je kako je su zakonske promjene iz 2014. godine znatno otežale rad Zavoda i da vjeruje kako svi predstavnici osnivača ZOD-a (Ministarstvo, Županija, Grad) dijele stav o nužnosti iznalaženja nekoga rješenja za postizanje dogovora među osnivačima, a onda i prostora za kvalitetno djelovanje Zavoda kako bi im omogućio rad. Da je smanjivanje utjecaja države i Ministarstva kulture u ZOD-u bilo pogrešno rekao je i župan Nikola Dobroslavić dok je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković posebno naglasio ulogu i važnost dokumentacije koju je tijekom rata prikupio ZOD na suđenju za ratne zločine i presudi zbog kulturocida u Hagu.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek naglasila je kako se u ZOD-u obilježava 40 godina kontinuiteta i vrhunske stručnosti u prostupima obnovi vrijedne kulturne bašitine Dubrovnika. Kroz Zavod kao struka imali smo priliku surađivati kroz 40 godina s ponajboljim stručnjacima koji se bave obnovom kulturne baštine. - Upravo je obnova Dubrovnika proglašena jednom od najuspješnijih primjera poslijeratne obnove u svijetu. Svakodnevni potresi podsjećaju nas na kako trusnom području živimo i kako je važno raditi na aseizmičkoj sanaciji i inplementirati najsuvremenije pristupe upravo u spomeničkoj cjelini Dubrovnika. ZOD radi na važnom projektu izrade Plana upravljanja Dubrovnikom projektu koji podiže kompetencije svih partera koji u tome sudeluju i uvjerena sam da će taj strateški dokument dati smjernice za sljedeće razdioblje i d aće nam svima biti lakše određivati naše prioritete - rekla je Obuljen Koržinek. Najavila je također kako će se tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, gdje će među prioritetima kulture i kulturne baštine na europskoj razini raspravljati o upravljanju rizicima i zaštiti baštine u slučaju katastrofe, a jedna od najvažnijih događaja Konferencija o rizicima i zaštiti baštine biti upravo u Lazaretima. - Bit će tu najvažniji europski stručnjaci koji se bave ovom temom, ali i sve međunarodne organizacije koji u tome mogu pomoći. Ideja je razgovarati o temi prezentirajući vrijedni rad koji je napravljen u Dubrovniku proteklih 40 godina, kako se naša država, Grad i struka nosila s velikim katastrofama i pokazati vrijedan rad koji su stručnaci Zavoda uložili u zaštitu bašine - najavila je ministrica kulture.

16. travanj 2024 11:10