StoryEditorOCM
KulturaUMJESTO TERETANE|

DUBROVAČKI GLUMAC NA SKELAMA TEATRA Meni je rad na fasadi HNK Split bio teretana!

Piše Jasmina Parić/SD
25. rujna 2020. - 13:41
Dubrovački glumac Maro Drobnić: ”Nije mi ovoga ljeta bilo lako, pogotovo zbog vrućina, ali volim raditi i ponosan sam jer sam pošteno zarađivao svoju plaću”Duje Klarić/CROPIX
Glumac Maro Drobnić trenutno je angažiran na HNK Split. Baš na kazalištu, a ne u njemu. Radi na obnovi fasade, kao pomoćni radnik. Manoval. Mnoge kolege je u zadnje vrijeme iznenadio i zbunio. Ulazili su u teatar, vidjeli pred zgradom poznato lice, začudili se plavom trlišu i zaštitnoj kacigi pa im je svašta padalo na pamet. Recimo, da se na ovaj način priprema za neku novu ulogu. Međutim, stvar je puno jednostavnija. Maro je slobodni umjetnik, teatri su mjesecima bili zatvoreni i on se prihvatio posla za koji je vidio oglas. Jest naporno, ali, već se unaprijed veseli što će jednoga dana moći pričati kako je obnavljao kazalište.
U raznim svečanim prigodama i proslavama obljetnica u pravilu se govori o umjetnicima koji su u žutoj zgradi ostavili svoj trag i otisak, utkali dio sebe, utisnuli pečat. Unutra, na sceni, dakako. On se u neka bolja vremena nada i uspješnim nasupima na pozornici, a trag na fasadi upravo ostavlja, donosi priču Slobodna Dalmacija.

Maro Drobnić je Dubrovčanin koji je odlučio baciti sidro u Splitu. Na splitskom Studiju glume diplomirao je prije dvije godine, a radio je u sva tri splitska teatra. Onda je korona zatvorila vrata i spustila zastore, ugasila filmske setove jer, Drobnić je paralelno s kazališnom gradio i filmsku karijeru. I mnogi slobodnjaci, pogotovo mladi, koji su išli iz uloge u ulogu ne brinući se previše o sutrašnjici, našli su se - nigdje. Država je doduše pripomogla određenim sredstvima, ali za njih je jedino pravo rješenje povratak na scenu. Do tada, još petnaestak dana, Maro će raditi na kazalištu.

Dosadašnji njegov profesionalni put nije išao baš uobičajeno: još kao amater igrao je u Dubrovniku jednu glavnu ulogu, bio je zaposlen u raznim poduzećima, već pomalo snimao i upisao studij glume iz četvrtog pokušaja. Zato je sada "malo stariji" mladi glumac, navršio je trideset treću.

Inače, u Splitu se već okupila solidna grupa glumaca iz Dubrovnika: uz njega su ovdje diplomirali i rade Marjan Nejašmić Banić, Luka Čerjan i Nikša Arčanin. Dobar temelj za neku Držićevu ili Vojnovićevu predstavu u budućnosti.
24. travanj 2024 06:18