StoryEditorOCM
Kulturauz aktivno sudjelovanje posjetitelja

Dubrovačka vizualna umjetnica Anabel Zanze u galeriju Josip Račić donosi ‘Slovokraciju‘

Piše HINA
15. prosinca 2022. - 11:38
Split, 030419. Dubrovacka umjetnica Anabel Zanze pozira kod svojih radova za vrijeme postavljanja izlozbe u Galeriji umjetnina Split.Tom Dubravec/Cropix

Nacionalni muzej moderne umjetnosti (NMMU) završava ovogodišnju izložbenu aktivnost u Galeriji Josip Račić izložbom recentnih radova dubrovačko-zagrebačke vizualne umjetnice Anabel Zanze "Slovokracija", koja se otvara 15. prosinca, piše HINA.

Riječ je o 32. samostalnoj izložbi te umjetnice, koja od sredine 90-ih intenzivno slika, kolažira riječi i istražuje značenje poruka. Kako se objašnjava u najavi, iz samog naslova, složenice riječi "slovo" i starogrčkog glagola "kratein" (vladati), jasno se može iščitati da glavnu riječ na izložbi imaju upravo slova. 

Ovaj put ona se kroz izričite i jasne poruke referira na konkretna zbivanja kojima je duboko potresena.

Primjerice, poliptihom "Vratite magnoliju" kroz 16 uljenih slika prosvjeduje protiv rušenja magnolije ispred Meštrovićevog paviljona u Zagrebu, a poliptihom "Mlada Patricijka - slovo" registrira ovrhu nad slikom Vlaha Bukovca, u NMMU.

Dionica na Brailleovom pismu posvećena je osobama oštećena vida, koju je umjetnica realizirala u suradnji s Tiflološkim muzejom i na taj im način omogućila da kroz vlastiti, upoznaju i njezin svijet, napominje se u najavi. 

Po riječima same umjetnice, ovim projektom dotiče se javno-komunikacijskog prostora: registriranjem žarišnih točaka u području arhitekture, urbaniteta i vizualnih umjetnosti, koje su struka i građanstvo prepoznali – a kako bismo propitali ispravnost nekih odluka koje su obilježile društvene ambijente posljednjih godina. 

Kustos izložbe Željko Marciuš, muzejski savjetnik NMMU-a, kaže kako je Zanze istaknuta suvremena hrvatska verbo-vizualna slikarica, predstavnica svojevrsna likovna letrizma, ona slikajući piše, pišući slika. 

"U autoričinu repertoaru tvorbenih i izlagačkih domašaja isprepliću se inovacije tekstualnog u slikovnom, angažiranog i konceptualnog u likovnom i obrnuto", ustvrdio je u predgovoru.

Anabel Zanze (Dubrovnik, 1971.) diplomirala je na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996., u klasi prof. Ante Kuduza. Živi u Zagrebu. Izlaže samostalno i skupno u istaknutim hrvatskim galerijama i muzejima, kao i u inozemstvu, a djela joj se nalaze u fundusima ili postavima više hrvatskih muzejskih institucija. 

Njezina izložba "Slovokracija", koju prati dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku, ostaje otvorena do 8. siječnja.

Posjetitelji mogu aktivno sudjelovati na izložbi tako da ostave svoj komentar ili misao na magnetnoj ploči Agora, objektu koji simulira trg.

22. travanj 2024 22:31