StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA |

APARTMANIZACIJA, BETONIZACIJA I UTRKA ZA NOVCEM Splitski i dubrovački umjetnici izložbom "Drugi grad" pokazali što ih muči

Piše Bruno Lucić
7. studenog 2020. - 22:37
U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena je izložba "Drugi grad – izbor radova splitskih i dubrovačkih suvremenih umjetnika/ca". Riječ je o zajedničkom projektu Umjetničke galerije i Galerije umjetnina iz Splita.

Okupljenima se najprije obratio ravnatelj UGD Tonko Smokvina.

- Izložba ”Drugi grad” otvara dijalog splitskih i dubrovačkih umjetnika na različite, a opet zajedničke teme naših dalmatinskih gradova koji imaju svoju široku povijest. Izložba okuplja 25 suvremenih autora – od onih najmlađih, diplomanata do umjetnika srednje generacije koji se izražavaju koristeći najrazličitije medije: od onih klasičnih poput slike, grafike, fotografije do onih suvremenih poput instalacija ili intervencija u prostoru. Ovo je još jedna u nizu uspješnih suradnji između Umjetničke galerije Dubrovnik i Galerije umjetnina iz Splita i vjerujem, nadam se kako će ovaj projekt inicirati i neke nove buduće suradnje i projekte. Upravo ovakvi projekti suradnje kulturnih institucija imaju za cilj ili obavezu promoviranja, promidžbe i predstavljanja široj publici sjajnu, značajnu i bogatu kulturnu scenu Hrvatske. Izložba će nakon Dubrovnika biti predstavljena u Splitu u Galeriji umjetnina 15. prosinca ove godine. Izložbu su omogućili Grad Dubrovnik, Grad Split te Ministarstvo kulture i medija te im ovim putem zahvaljujem, kazao je ravnatelj UGD.

image
Miho Skvrce


Umjetnici/ce koji/e izlažu su: Gildo Bavčević, Valentino Bilić Prcić, Duška Boban, Pasko Burđelez, Viktor Daldon, Tanja Deman, Ivana Dražić Selmani, Rino Efendić, Marko Ercegović, Tina Gverović, Ivana Jelavić, Ana Kuzmanić, Toni Meštrović, Ana Opalić, Ivana Pegan Baće, Vedran Perkov, Luko Piplica, Boris Poljak, Viktor Popović, Ana Požar Piplica, Kristina Restović, Neli Ružić, Lana Stojićević, Slaven Tolj i Ivona Vlašić.

Kustosice izložbe su Jasminka Babić iz Galerije umjetnina te Rozana Vojvoda iz Umjetničke galerije.

- Presretna sam što se ova izložba uspjela napraviti, bilo je u ovoj turbulentnoj godini dosta problema i zaista smo zadovoljni s postavom. Ono što je specifično i što nismo do sada imali upravo je to mješovito predstavljanje, znači, nije riječ o gostovanju dubrovačkih pa onda splitskih umjetnika, nego je zaista riječ o jednoj zajedničkoj izložbi, o jednom dijalogu i mislim da postavu zaista dava jednu dinamičnost, da se otvaraju kompleksna čitanja i nadamo se da će izložba možda inicirati neke buduće suradnje i možda postati platforma za neke buduće projekte. Izložba je problemska, tiče se reagiranja suvremenih umjetnika i umjetnica na prostor grada koji uključuje ne samo te probleme koji su zajednički Splitu i Dubrovniku, to je, naravno, prekomjerni turizam koji nije bio baš takav ove godine, ali to su problemi koji dugo traju, nego i taj jedan povijesni sloj koji nas na jedan način obvezuje te pritišće i na kojega je svakako neminovno reagirati. Čini mi se da u mom odabiru ima manje nekog aktivističkog pristupa, više neke melankolije prostora i nekakve defenzivnosti. Mislim da se događa jedno lijepo prožimanje različitih poetika. Mješovito predstavljanje je jedan vid suradnje koji bi trebali nastaviti, poručila je Vojvoda zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji izložbe.

image
Miho Skvrce


Potom se i kustosica iz Splita osvrnula na postav.

- Uistinu je bilo teško i neizvjesno i u tom se smislu treba zahvaliti Gradu Dubrovniku, Gradu Splitu i Ministarstvu kulture i medija da se financijskom potporom izložba ipak održi. Moram tu spomenuti ravnatelja Tonka Smokvinu i našeg bivšeg ravnatelja Branka Franceschija koji su u momentu kad smo Rozana i ja kao kustosice predložile ovakav projekt, prepoznali to kao važan projekt i stali iza naše koncepcije. Smatram da je naročito u ovim vremenima jedini ispravan put, put suradnje, kako na lokalnoj tako i na jednoj široj razini. Na kraju, kad sam pročitala oba teksta u katalogu, u jednom momentu mi se činilo kao da ih je pisala ista osoba, što je jako rijetko u radu dviju kustosica. Znamo da skupne izložbe znaju biti zeznute jer u jednom momentu potpuno izgubite kontrolu nad vlastitim radom, a to znači da puno povjerenje dajete nama kustosima i na tome iskreno hvala umjetnicima. Zahvaljujući Akademiji, Split ima dosta živu scenu, živu scenu koja generira mlade autore i propituje one starije i uistinu je teško svesti se na format od 12, 13 ljudi, ali ono što je meni bilo važno, a vidjela sam da je to u biti slučaj sa svim umjetnicima koja je Rozana odabrala, da se grad promišlja potpuno izdvojeno od onih slika koje se plasiraju na prvu, površnih tumačenja i nečega što u principu grad ne prikazuje u svojoj punoj slojevitosti i kompleksnosti života - u gradovima kao što su Split i Dubrovnik. Umjetnost u ovom trenutku nije izbor, umjetnost i kultura, već je nešto što treba biti nužno bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo i nešto čime je prožet apsolutno čitav život, izjavila je Babić. 

image
Miho Skvrce


Izložba u Umjetničkoj galeriji ostaje otvorena do 6. prosinca.
20. travanj 2024 15:06