StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKE KNJIŽNICE U ZNAKU VALENTINOVA

AMOR U KNJIŽNICI Tonka Raguž i Matea Vragolov pobjednice natječaja za najljepšu ljubavnu pjesmu!

Piše Bruno Lucić
13. veljače 2020. - 20:48
Tonka Raguž, učenica V. razreda Osnovne škole Lapad, s pjesmom "Ljubav" pod mentorstvom Danijele Bubalo i Matea Vragolov, učenica IV. razreda Gimnazije Dubrovnik, s pjesmom "Suprotnosti" pod mentorstvom Lucijane Pendo, pobjednice su natječaja za najljepšu ljubavnu pjesmu "Amor u knjižnici" u organizaciji Dubrovačkih knjižnica.

U kategoriji osnovnih škola za učenike od petog do osmog razreda drugo mjesto zauzela je Martina Lončar, učenica VI. razreda Osnovne škole Ivana Gundulića s pjesmom "Kako prepoznati ljubav" pod mentorstvom Maje Bezina. Treće mjesto pripalo je učenici VII. razreda Osnovne škole Mokošica Katarina Bojanović s pjesmom "Dva oka plava" pod mentorstvom Rine Miloglav-Vlahov. 

U kategoriji srednjih škola drugo mjesto osvojila je učenica IV. razreda Turističke i ugostiteljske škole Isaura Brković s pjesmom "Napisah ti pjesmu" pod mentorstvom Ane Kukrika. Treće mjesto osvojila je učenica II. razreda Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti Lara Koprivec s pjesmom "Fantazija" pod mentorstvom Mirjane Žeravica. 

Nagrađeni osnovnoškolci dobili su strip izdanje ”Novele od Stanca” Marina Držića koje je priredio Dubravko Kastrapeli. Nagrađeni srednjoškolci dobili su ”Pjesme ljuvene” / "Pjesme ljubavne" Marina Držića koje je priredio akademik Luko Paljetak. Treća mjesta dobili su dvije pizze i dva napitka u pizzeriji Tabasco, druga mjesta dobila su dvije ulaznice za kino uz kokice, a prvonagrađeni dobili su dvije ulaznice za jednu predstavu Kazališta Marina Držića te palačinke i sok u slastičarnoj Dolce Vita. 

Naime, Dubrovačke knjižnice su krajem siječnja raspisale Natječaj za najljepšu ljubavnu pjesmu pod nazivom ”Amor u knjižnici”, a rok za dostavu radova bio je 5. veljače.

Najbolje pjesme izabrali su članovi žirija, koji ove godine čine pjesnik i gvardijan franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju fra Ivan Kramar, profesorica hrvatskoga jezika i amaterska glumica Tajana Martić te spisateljica i knjižničarka Renata Zlatković. 

Uvodnim se riječima okupljenima obratio gvardijan franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju te se oduševio što postoji toliko mladih koji se bave pisanom riječju. Kramar im je poručio da se ne boje pisati - ma koliko god to izgledalo besmisleno, poručio im je da napisano nikada ne bacaju te da se ne boje iznijeti svoje osjećaje jer će nakon toga biti sretni. Kazao je i kako je "samo prvi stih dar, sve je ostalo posao". Na kraju se našalio rekavši da bi, da je sam počeo pisati u tako mladim godinama kao sudionici "Amora u knjižnici", dosad napisao 20 knjiga! Poentirao je kako nikada nije kasno. 

Sveukupno je zaprimljeno 27 radova (18 iz osnovnih, 9 iz srednjih škola), a svi učenici koji su se javili na natječaj dobili su pohvalnice. Također, svi sudionici dobili su zahvalnice i pjesmu koju je, koristeći stihove svih prijavljenih pjesama, napisala Martić.  

Tako su ovogodišnji sudionici-osnovnoškolci bili: Katarina Bojanović i Maroje Goga (VII. razred, OŠ Mokošica) pod mentorstvom Rine Miloglav Vlahov; Bruna Di Ceglie, Nika Obradović i Bruna Stojanović (VI. razred, OŠ Lapad) pod mentorstvom Lenke Violić; Maroje Šoletić, Maro Bazdan i Franka Mezei (VI. razred, OŠ Župa dubrovačka) pod mentorstvom Asije Kursar; Dan Vukelić i Matija Miladin (VII. razred, OŠ Župa dubrovačka) pod mentorstvom Tanje Galjuf; Viktorija Agović i Marija Bećir (VI. razred, OŠ Gruda) pod mentorstvom Pauline Kisić Pendo; Martina Lončar (VI. razred, OŠ Ivana Gundulića) pod mentorstvom Maje Bezina; Mara Bronzan (V. razred, OŠ Ivana Gundulića) pod mentorstvom Barbare Ogresta; Borna Tomaš i Borna Butijer (VII. razred, OŠ Lapad) pod mentorstvom Danijele Bubalo; Marijana Marković i Tonka Raguž (V. razred, OŠ Lapad) pod mentorstvom Danijele Bubalo. 

Iz dubrovačkih srednjih škola prijavili su se: Ana Maškarić (II. razred, Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića s pravom javnosti) pod mentorstvom Mirjane Žeravica; Lara Koprivec i Tea Petrokov (I. razred, Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića s pravom javnosti) pod mentorstvom Mirjane Žeravica; Romana Knežević (III. razred, Gimnazija Dubrovnik) pod mentorstvom Marine Đanović; Isaura Brković (IV. razred, Turistička i ugostiteljska škola) pod mentorstvom Ane Kukrika; Bruno Kristović, Ivana Mitrović i Lorena Krizmanić (II. razred, Ekonomska i trgovačka škola) pod mentorstvom Marije Matana Bazdan i Matea Vragolov (IV. razred, Gimnazija Dubrovnik) pod mentorstvom Lucijane Pendo.

Kroz program ove glazbeno-pjesničke večeri vodili su djelatnice Dubrovačkih knjižnica Katarina Palinić i Nikolina Miloslavić koji su zahvalili sudionicima, mentorima, publici, ali i sponzorima koji su osigurali nagrade. Događaj su glazbenim izvedbama uljepšali Karla Gabrieri i Roko Grilec, članovi benda Dapal.

Vezane vijesti

AMOR U KNJIŽNICI Karla Popović i Karmen Knežić pobjednice natječaja za najljepšu ljubavnu pjesmu!
 
16. travanj 2024 09:40