StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJoš jedna šokantna ispovijest

Žena u Srbiji rodila zdravu djevojčicu, a onda je doktor napravio ogromnu pogrešku: ‘Pitala sam ga što se događa, on je ponavljao samo - nije nam ovo trebalo‘

Piše dv
20. svibnja 2022. - 19:28

Srpska javnost svako malo iznova bude šokirana ispovijestima žena koje su doživjele pravu golgotu u nekom od rodilišta. Posljednja u nizu je ispovijest 36-godišnje Ksenije Filipović​, koju donosi Modno.rs, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Ksenija Filipović iz Medveđe u Srbiji podnijet će prijavu inspekciji protiv Opće bolnice u Leskovcu, a razmišlja i o tužbi, jer su joj najljepši dan u životu pretvorili u dan kojeg se nerado sjeća.

Prilikom porođaja doktor joj je navodno "probio zid između analnog i vaginalnog dijela", pa je odmah nakon što je rodila djevojčicu, pod rotacijom prevezena u Sveučilišni klinički centar Niš, gdje je hitno operirana. Ali bez obzira na to, Ksenija zbog liječničke pogreške i danas ima probleme i komplikacije.

Ravnatelj Opće bolnice Leskovac, doktor Nebojša Dimitrijević​, rekao je da je povodom ovog slučaja oformljena Komisija za unutarnju provjeru kvalitete stručnog rada.

Ksenija se u toj bolnici porodila 22. ožujka. Tog jutra, negdje oko 7.30 sati, namjeravala je ustati i ispeći kolače, ali je primijetila da joj je pukao vodenjak. Nakon normalne i kontrolirane trudnoće, rodila je zdravu djevojčicu.

- Od kuće sam otišla do Doma zdravlja Lebane, na putu do Leskovca. Radio je direktor, inače ginekolog, koji je zaista divan. Dao mi je sanitet i dvije babice do Leskovca, zato što je porođaj krenuo - počinje priču Ksenija. Njezin suprug Slobodan tada se vratio za Medveđu, kako bi kod kuće uzeo stvari, jer su u cijeloj strci zaboravili ponijeti torbu za rodilište.

- Kad sam stigla u Leskovac, dvije primalje iz Lebana su me odvezle u ambulantu sa CTG-om i ultrazvukom. Bila sam priključena sigurno sat vremena. Jednom mi je prišla sestra, pogledala me, rekla: 'Aha, imaš kontrakcije', i to je to. Nitko se više nije pojavljivao. Svi su navodno bili zauzeti. U jednom trenutku došle su sestre i moj muž. Kad je donio torbu, rekao je da je ona "za trudnicu Kseniju", i one su se tek onda sjetile mene. On je bio u šoku, jer vidi da desetak njih pije kavu. Tada dolazi i doktor. Pregledao me da vidi koliko sam otvorena. Kad mi je stavio ruku unutra, počela sam krvariti. Vrištim, a moj suprug sve to sluša ispred. Tada su mu sestre dale papire da ih preda na šalteru, a kad se vratio, mene nije bilo u ambulanti - priča ona.

Porod je bio u tijeku. Ksenija je, kako i piše u otpusnom pismu, stigla u bolnicu u trećem porođajnom dobu. 

- Ja sam već bila gotova. Kad sam iskrvarila, doktor je rekao: 'Hajde, hajde na ultrazvuk. Joj, ti ćeš se poroditi, hajde brzo u kolica'. Stavio me u invalidska kolica, u lift i u porođajnu salu. Legla sam, napnula se par puta i porodila se. Doktor je sve radio, babice su bile iza njega, one su samo prihvatile bebu. Rodila sam u 10.35 sati, prirodnim putem, u 34. tjednu, a bebica je imala 2.060 kilograma. Ni kontrakcije nisu bile toliko jake jer je beba mala, a sat vremena sam ležala na CTG-u - kaže Ksenija i nastavlja:

"U jednom trenutku, doktor mi je stavio ruku u vaginalni otvor i probio zid između vaginalnog i analnog dijela. Prije toga, beba je izašla, prihvatili su je i ona je zaplakala. Kad sam ga pitala što je to učinio, rekao je: 'Pa, znaš, imala si zatvor'. Nisam ga imala. Bila sam izbezumljena. Rekao je: 'To nam nije trebalo'. Počela sam drhtati, pokrili su me, a bebu su odmah odnijeli. Samo su mi dali da je vidim, nisam je ni pomilovala. Odmah su je odveli. Nisam bila svjesna da je on meni povrijedio debelo crijevo i taj zid između analnog i vaginalnog otvora. Rekao je samo: 'Nije nam to trebalo', ali nisam znala na što se to odnosi. Samo sam osjetila užasnu bol. Porod je naspram toga ništa - rekla je Ksenija za Mondo.

Hitno prebačena na operaciju​

Liječnik je, navodi Ksenija, potom pozvao troje kolega, dva doktora i jednu doktoricu, koji su je pregledali.

- On nije bio opušten. Samo je ponavljao: 'Ovo nam nije trebalo'. Kad su me pregledali rekli su: 'Ovdje se ne može ništa učiniti, hitno za Niš'. On je meni tada rekao: 'Tamo su stručniji, bolje je da ideš tamo. Ipak je Niš klinički centar'. Napisali su mi otpusno pismo i odmah me poslali za Niš pod rotacijom. Stigla sam tamo oko 12 sati. Cijelo vrijeme u vozilu sam primala infuziju pod pratnjom medicinskih sestara. U Nišu su me gledali, rekli su mi da odmah idem na operaciju i odveli me u salu. Ne znam koliko je trajala operacija, znam da sam se probudila u šok sobi. Kirurg i ginekolog koji su me operirali rekli su mi da ću biti dobro i da ću se izvući - prisjeća se Ksenija.

Kako kaže, u tim je trenucima mislila samo na bebu, pitala se gdje je ona i što se s njom događa.

- Poslije dva i pol sata prešla sam u poluintenzivnu. Svi liječnici koji su me pregledali samo su se čudili. Govorili su da uvijek greške Leskovca spadnu na Niš. Imala sam sreću da su me zaista operirali izvrsni kirurzi - navodi Ksenija, koja je nakon tri dana prebačena na kirurgiju, i koja za liječnike i sestre u Nišu ima samo riječi hvale.

Poslije svega što joj je učinjeno, Ksenija sada obje nužde vrši na jednom mjestu. Umjesto da uživa sa svojom djevojčicom, koja u nedjelju, 22. svibnja puni dva mjeseca, ona svakodnevno pati.

- Kad sam došla kući, shvatila sam da vršim svaku nuždu na vagini. Meni analni dio ne funkcionira nikako. Svaki drugi četvrtak idem na kontrolu za Niš, sanitetom koji mi daje Medveđa. Doktori koji su me operirali pokušali su vratiti zid. Rekli su da se može dogoditi čudo pa da sve zaraste kako treba, a ako ne, da se ponovo operiram. Uglavnom, ja svaki dan po preporuci liječnika, nakon svake nužde, moram sjediti u lavoru s morskom solju da ne bih dobila infekciju, a već sam je jednom imala. Meni suprug radi, beba mi je mala, mama mi je tu sada, a kada ona ode, kako ću ja sjediti u lavoru pored bebe - pita se Ksenija.

Isto priča i Ksenijin suprug Slobodan. Kad je pokušavao saznati što se događa s njegovom suprugom, kao i s bebom, liječnik mu je rekao da je beba dobro, ali da je prilikom porođaja ženi puklo debelo crijevo od 3 do 5 centimetara, jer je  ranije imala zatvor u crijevima.

- Ja sam tada bio zbunjen i nisam ništa shvatio. Kasnije, kad sam se smirio, shvatio sam da je ovo prevara i zločin - rekao je Slobodan za Mondo.

24. travanj 2024 11:41