StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIza teških zavjesa

Zelenski otkrio kako izgleda njegov ‘bunker‘: ‘Evo ovdje živim. Ovo je moja spavaća soba, a ovo odijelo čeka pobjedu‘

Piše Anita Belak-Krile/sd
27. veljače 2023. - 18:21
U dokumentarcu ”Godina”, novinaru Dmitru Komarovu, ukrajinski predsjednik pokazuje prostorije u kojima živi 24 satascreenshot Youtube

Ukrajinski novinar Dmitro Komarov snimio je vrlo zanimljiv dokumentarac „Godina“, u kojem je objavio niz ekskluzivnih i dosad nikad viđenih snimaka nastalih u jednogodišnjoj ruskoj agresiji na Ukrajinu. Prikazao je stradanja i junačku borbu od kijevskih predgrađa Buče i Irpina pa do udaljene južne i istočne bojišnice, a vrata su mu otvorili obični građani, kao i visoki ukrajinski državnici i generali, pa i sam predsjednik države Volodimir Zelenski. Ušao je i u štab gdje stižu svi obavještajni podaci, razgovarao s ministrom obrane Oleksijem Reznikovim, glavnim obavještajcem Kirilom Budanovim, general-pukovnikom Oleksandrom Siriskim…

Prvi put vrlo je detaljno prikazana unutrašnjost dobro zaštićenog betonskog bloka zgrada, kojemu civilni automobili ne mogu pristupiti, a vojnici od prolaznika traže tajne lozinke koje se svakodnevno mijenjaju. Predsjednik Zelenski novinaru je otvorio vrata svojih ratnih prostorija u kojima gotovo i nema danjeg svijetla, donosi Slobodna Dalmacija.

- Spavate li ovdje? Možemo li onda vidjeti sobu – pita novinar, a Zelenski odgovara potvrdno.

Iza prozora prekrivenih debelim i teškim zastorima i s vanjske strane zaštićenim vrećama pijeska, nalazi se i predsjednikova jednostavna spavaća soba s uskim krevetom prekrivenim šarenom posteljinom. Na zidu je televizor, pokraj kreveta mali umivaonik, na podu izuvene Nike tenisice, a na vješalici visi zelena jakna.

 „Evo ovo je moj ratni dom. Ja tu živim - kaže Zelenski pokazujući krevet na kojem spava otkad je prije godinu dana Rusija napala Ukrajinu.

„Malo me bole leđa, priča uz osmjeh žaleći se usput i da mu se i vid pogoršao jer je stalno pod slabim umjetnim svjetlom. Šetajući uokolo, čim uđe u drugu prostoriju gasi svjetla. Tvrdi da je tako navikao otkad je zemlja u ratu i ne želi da mu bude drukčije nego ostalim Ukrajincima.

image

Skromna predsjednička spavaća soba 

screenshot Youtube
image
scrennshot Youtube

Novinaru je pokazao i svoju radnu sobu, predsjednički stol  prekriven modelima aviona, ratnih brodova i tenkova. Tu je i uokvirena nasmijana obiteljska fotografija sa suprugom Olenom, kćeri Oleksandrom i sinom Kirilom i mala Churchillova bista.

Dopušta novinaru i da snimi garderobu s odjećom u kojoj se pojavljuje svakodnevno - sve je u nijansama crne i sivo-maslinaste. Vidi se i tamno klasično odijelo na koje je navučena plastična navlaka. Njega će, veli, opet obući kad zemlja bude slobodna. Smatra da je vojna odjeća ljudima razumljivija i prihvatljivija dok rat traje. Objašnjava da svoje posljednje nošeno odijelo čuva kao ‘simbol‘:

"Uskoro ćemo pobijediti, pa ćemo opet nositi odijela", optimistično govori.

image

U ormaru sivo-maslinasta odjeća 

screenshot Youtube

Po maskirnoj odjeći koju nosi postao je globalno poznat u cijelom svijetu, a nosi je uvijek. I kad je posjetio Bijelu kuću i američkog predsjednika Joe Bidena, i kad mu svaki dan u Kijev dolaze predsjednici država i premijeri iz cijelog svijeta. Forbes je otkrio kako maslinastu i crnu pamučnu odjeću koju nosi Zelenski proizvodi ukrajinska tvrtka M-TAC, a nose je i ukrajinski generali i civili. Bivši britanski premijer Boris Johnson, prodao je jednu flis jaknu ukrajinskog predsjednika za 90.000 funti na aukciji kako bi prikupio novac za Ukrajinu.

Otkad njihovu odjeću s prepoznatljivim ukrajinskim simbolima nosi Zelenski, tvrtka M-TAC postala je globalni brend, a prodaja joj je utrostručena. Povećani su kapaciteti tvornice, a 750 krojačica šiju u tri smjene. Predviđa se da bi tvrtka mogla imati godišnji prihod od čak 150 milijuna eura.

Opisujući trenutak kada se presvukao u ratnu odjeću, Zelenski je rekao: “Iznutra, u tom trenutku, svi smo se već presvukli. Sve se promijenilo. Život se promijenio. I bilo je nemoguće vratiti se na ono prije."

image

obiteljska fotografija 

screenshot Youtube
25. travanj 2024 16:32