StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIspaljene rakete

Zelenski: ‘Moskva bi mogla pokušati nešto zaista ružno, znamo i kad bi mogli napasti...‘; Projektili i granate pali na grad pored nuklearke u Zaporižju

Piše Damjan Raknić/JL
22. kolovoza 2022. - 07:10

Projektili i granate u nedjelju su pali na grad pored najveće europske nuklearne elektrane u Zaporižju u Ukrajini, a Rusi su istog dana raketirali luku Odesu, piše Reuters. Istovremeno, Ukrajina je upozorila da bi je Rusija u nadolazećim danima mogla ozbiljnije napasti jer u će srijedu, 24. kolovoza, obilježiti 31 godinu nezavisnosti.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u nedjelju je u kasnim večernjim satima svoje sugrađane pozvao da budu oprezni te dodao da bi Moskva u srijedu mogla pokušati napraviti nešto "zaista ružno", prenosi Jutarnji.

Zelenski je rekao i da je s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom razgovarao o "svim prijetnjama" te da je svoje brige prenio i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antonio Guterresu.

- Sve sam partnere Ukrajine obavijestio o namjerama terorista za idući tjedan - rekao je Zelenski, referirajući se na Rusiju.

The Financial Times je u nedjelju objavio članak u kojem stoji da je ambasador Rusije u UN-u Genadij Gatilov rekao da je Erdogan pokušao potaknuti Ukrajinu i Rusiju da razgovaraju o aktualnim pitanjima i problemima. Međutim, Gatilov je u istom tom članku odbacio mogućnost sastanka ruskom predsjednika Vladimira Putina i Zelenskog.

- Nema praktične platforme za održavanje tog sastanka - rekao je Gatilov.

Ukrajinski su dužnosnici u nedjelju rekli da je grad Nikopol koji se nalazi pored nuklearne elektrane u Zaporižju u noći sa subote na nedjelju raketiran pet puta. Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko napisao je na komunikacijskoj platformi Telegram da je 25 granata palo na Nikopol te da je nakon granatiranja u industrijskom dijelu grada izbio požar zbog kojeg je oko 3000 stanovnika grada ostalo bez struje.

Pet ruskih krstarećih raketa ispaljeno je na područje oko Odese u noći sa subote na nedjelju. Ukrajinska protuzračna obrana oborila je dvije, a tri su pogodile poljoprivredne mete. U napadu nitko nije stradao. Reuters navodi da su rakete ispaljene s Crnog mora. Rusija je u nedjelju rekla da je tim raketama uništila skladište municije u kojem s Ukrajinci čuvali projektile za mobilni raketni sustav HIMARS. Ukrajina je rekla da su rakete pogodile žitnicu.

19. travanj 2024 10:29