StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘ČESTITKA‘ IZ OSIJEKA

Zdravku Mamiću poslana uplatnica teška 25,5 milijuna kuna, javio se i USKOK oko bijega Zorana

Piše jutarnji list
22. travnja 2021. - 17:56

Davor Mitrović, sudac Županijskog suda u Osijeku koji je zadužen za provedbu izvršenja zatvorske kazne Zdravku Mamiću po pravomoćnoj presudi ovog suda koju je potvrdio i Vrhovni sud RH, izdao je na Mamićevo ime i platni nalog za plaćanje oduzete imovinske koristi, piše Jutarnji list.

Riječ je o iznosu od 25.539.718,70 kuna te još 10.000 kuna paušalnog iznosa, kojeg stariji Mamić mora platiti u roku od osam dana. Ukoliko to ne učini naplata će se, kako stoji u odluci, izvršiti prinudnim putem, a u slučaju nenaplativosti novčane kazne, ova kazna bit će zamijenjena kaznom zatvora.

Podsjetimo, Zdravko Mamić je na osječkom sudu osuđen na 6,5 godina zatvora za sudjelovanje u izvlačenju 116 milijuna kuna iz Dinama te stjecanje nepripadne imovinske koristi. Iznos kojeg Mamić mora uplatiti zapravo je razlika od ukupne, sudskim putem utvrđene, nepripadne koristi od 52.037.435,73 kune.

Osim njega, osuđeni su mu i brat Zoran na 4 godine i 8 mjeseci zatvora, Damir Vrbanović na tri godine te poreznik Milan Pernar na 3 godine i 2 mjeseca zatvora. Što se tiče imovinske koristi, Zoran Mamić mora vratiti 25.894.262,73 kune, a Pernar 2 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Uskok: Nismo mogli tražiti da se Mamiću odrede posebne mjere

Uskok je u četvrtak priopćio da  Županijskom sudu u Osijeku nije predložio izricanje mjere opreza bivšem treneru Dinama Zoranu Mamiću zbog opasnosti od bijega jer za to nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke.

Uskok je podsjetio da je, nezadovoljan odlukom suda o visini izrečene kazne, podnio žalbu na prvostupanjsku presudu i očekivao da će ona, s obzirom na u njoj iznesene razloge, biti usvojena (izricanje kazne u trajanju od pet godina ili više) u kojem bi slučaju istražni zatvor bio obligatoran.

Uz to, tužiteljstvo je dodalo da prema Zakonu o kaznenom postupku nakon podizanja optužnice pa do pravomoćnosti, odnosno izvršnosti presude, mjere opreza određuje, produljuje i ukida prvostupanjski sud. To znači da mjere opreza može izreći, ako su ispunjene pretpostavke, prvostupanjski sud po službenoj dužnosti ili na prijedlog nadležnog državnog odvjetništva, dodao je Uskok.

Tužiteljstvo ističe da se sada pravomoćno osuđeni Zoran Mamić ranije uredno odazivao sudskim pozivima te nije izbjegavao prijam pismena suda i Uskoka. Dodaju i da Zoran Mamić ima prijavljeno prebivalište i vlasnik je nekretnina u Hrvatskoj gdje žive članovi njegove obitelji i gdje se odvijala njegova poslovna aktivnosti zbog koje je često napuštao RH te se u nju vraćao.

''Cijeneći sve navedeno, sama činjenica da Zoran Mamić ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine koje je ostvario na temelju svog porijekla, ne predstavlja zakonom predviđenu osobitu okolnost opasnosti od bijega... i stoga ne predstavlja dostatan temelj za predlaganje određivanja istražnog zatvora'', precizirao je Uskok.

U Uskoku posebno ističu da, sukladno važećim zakonskim odredbama, a dok se navedene odredbe u propisanoj proceduri eventualno ne izmijene, ako nema uvjeta za predlaganje istražnog zatvora nema ni uvjeta za predlaganje mjera opreza. (Hina)

18. travanj 2024 11:58