StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetunutar tvornice

Zavirite u grotlo Azovstala: branitelji su do posljednjeg dana živjeli u paklu, fotografije pokazuju stravične uvjete u kojima su provodili dane

Piše dv
14. lipnja 2022. - 16:39

Improvizirani štrikovi za rublje, spomen obilježja poginulim herojima i 'kreveti' napravljeni od drvenih paleta otkrivaju gotovo nedokučive uvjete u kojima su živjeli branitelji čeličane Azovstal u ratom razorenom Mariupolju u istočnoj Ukrajini, piše Jutarnji list.

Novopristigle fotografije prikazuju prostorije u kojima su boravile tisuće neustrašivih ukrajinskih vojnika - od kojih su mnogi sada mrtvi, dok Putinove snage navodno trenutno muče njih oko 2500.

Ogroman industrijski kompleks istočno od mariupoljske luke bio je mjesto najintenzivnijih borbi otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Ruske rakete i topništvo mjesecima su pogađali taj golemi tvornički kompleks.

image
Yuri Kadobnov/AFP
image
Yuri Kadobnov/AFP
image
Yuri Kadobnov/AFP

Opsada Mariupolja, u kojoj je ubijeno navodno oko 6000 Ukrajinaca i 4000 Rusa, počela je 24. veljače, prvog dana Putinove invazije. Završila je 20. svibnja – dva mjeseca, tri tjedna i pet dana kasnije kada su ruski vojnici preuzeli 'potpunu kontrolu' nad čeličanom.

Međutim, način na koji je tisuće civila i ukrajinskih boraca živjelo duboko u njezinoj unutrašnjosti bio je misterij.

Sada su fotografi, uz dopuštenje ruskih okupatora, konačno ušli u srce Azovstala i otkrili svijetu dosad nepoznate prizore.

Nije teško reći koji predmeti su tamo došli prije ruskog preuzimanja, a koji poslije. Primjerice, pikado s likom predsjednika Zelenskog tamo sigurno nisu stavili ukrajinski branitelji Azovstala.

Jednako tako ni plakati s licima poginulih ukrajinskih vojnika, s natpisom 'Heroji ne umiru', nisu tamo dugo.

image

)

Yuri Kadobnov/AFP
image
Yuri Kadobnov/AFP
image
Yuri Kadobnov/AFP

Prema riječima bivšeg zapovjednika ukrajinske Nacionalne garde Azov, u čeličani se nalaze još deseci tijela.

Maksim Žorin rekao je u nedjelju da je, prema uvjetima nedavne razmjene, oko 220 tijela iz Azovstala već poslano u Kijev - ali da isto toliko tijela još uvijek ostaje u Mariupolju.

'Nastavljaju se razgovori o daljnjoj razmjeni, da se sva tijela vrate kući. Apsolutno sva tijela moraju biti vraćena i to je nešto na čemu ćemo raditi', objavio je na Telegramu i dodao da se radi o trećini poginulih pripadnika bojne Azov, dok su ostali pripadnici granične patrole i mornarice te policije.

image
Yuri Kadobnov/AFP
image
Yuri Kadobnov/AFP
image
Yuri Kadobnov/AFP
image
Yuri Kadobnov/AFP

Kazao je i kako će 'trebati jako puno vremena da se identificira svaka osoba osobno, te da će se DNK testiranje i uniforme te vojne oznake koristiti za pomoć pri identifikaciji.

Civili, uključujući žene, djecu i starce, konačno su smjeli napustiti čeličanu neozlijeđeni nakon višetjednih pregovora koje su vodili UN i Crveni križ.

Ali nisu svi hrabri branitelji željezare uspjeli izaći iz katakombi Azovstala, a dvjestotinjak ih je, barem zasad, tamo i ostalo, a Mariupolj je sada, nakon višemjesečnog ruskog bombardiranja tek nešto više od pustoši.

19. travanj 2024 13:03